România va aștepta finalizarea alegerilor pentru a implementa măsuri de reducere a deficitului bugetar. „Toți discută despre asta. Agențiile de rating așteaptă acest lucru”, afirmă șeful Trezoreriei.

România va aștepta finalizarea alegerilor pentru a implementa măsuri de reducere a deficitului bugetar. „Toți discută despre asta. Agențiile de rating așteaptă acest lucru”, afirmă șeful Trezoreriei.
Stefan Nanu, Foto: Hotnews / Florin Barbuta

În așteptarea rezultatului alegerilor prezidențiale din luna mai, România va decide asupra unor măsuri destinate diminuării deficitului bugetar, cel mai ridicat din Uniunea Europeană, înainte de a reveni pe piețele internaționale, a declarat Stefan Nanu, șeful Trezoreriei, într-o discuție cu Bloomberg la Washington DC.

Până în prezent, România a acoperit în jur de 42% din necesarul de finanțare estimat pentru acest an, având ca țintă un deficit de 7%, conform afirmațiilor lui Nanu, la întâlnirea de primăvară a Fondului Monetar Internațional. De asemenea, se preconizează utilizarea altor metode de finanțare, cum ar fi plasamentele private, pentru a reduce oferta de euroobligațiuni și a minimiza presiunea asupra randamentului, după ce au fost strânse aproximativ 8,5 miliarde de euro în acest an.

„Următoarea emisiune de euroobligațiuni va avea loc după alegerile prezidențiale, când vom putea evalua măsurile adoptate de noul guvern”, a declarat Nanu într-un interviu la Washington DC miercuri. „Toată lumea vorbește despre acest subiect. Agențiile de rating așteaptă acest lucru.”

România se îndreaptă spre desfășurarea alegerilor prezidențiale pe 4 mai, după ce instanța supremă a anulat scrutinul de anul trecut, declanșând astfel o criză politică majoră, cea mai gravă de la căderea regimului comunist, conform Bloomberg.

Deficitul bugetar a ajuns la 2,3% din PIB în primele trei luni ale anului, depășind deficitul înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut și generând îngrijorări asupra gestionării sustenabile a echilibrului fiscal.

„Toată lumea conștientizează necesitatea implementării unor măsuri suplimentare, dat fiind că execuția bugetară prezintă discrepanțe semnificative pentru a atinge un deficit bugetar de 7%”, a menționat Nanu.

România se va menține probabil ca una dintre cele mai îndatorate țări din Europa Centrală și de Est, având planuri de a strânge 13 miliarde de euro de pe piețele externe în acest an, după o emisiune record de 18 miliarde de euro în 2024.

Recomandari
Show Cookie Preferences