Cine este Mikola Biciok, cel mai tânăr membru al Conclavului responsabil cu alegerea noului Papă

Mikola Biciok, un episcop din Melbourne, Australia, va deveni cel mai tânăr membru al conclavului care va alege succesorul regretatului Papă Francisc, la patru luni după ce a fost numit cardinal, conform agenției EFE.
La vârsta de 45 de ani, preotul a primit binecuvântarea lui Francisc pe 7 decembrie, în cadrul ultimului consistoriu condus de acesta, consacrând astfel configurația celor 133 de cardinali ce vor participa la alegerea succesorului.
Imediat după desemnarea sa ca cardinal, Biciok a declarat la postul public australian ABC că nu și-a închipuit vreodată că va ajunge în această poziție, având inițial așteptări modeste de a fi un simplu redemptorist.
Biciok a subliniat că intenționează să fie un cardinal „flexibil, sfânt, accesibil și fără eminență”, dedicat continuării denunțului asupra războiului din Ucraina, pe care îl consideră un genocid provocat de Rusia.
Episcopul arrive în Roma la 20 de ani după hirotonirea sa ca preot și a cerut recent credincioșilor să se roage „pentru cardinalii electori care se vor reuni în conclav”.
„Fie ca Duhul Sfânt să ne îndrume inimile și mințile, pentru a alege un candidat demn de a fi cel de-al 267-lea episcop al Romei”, a transmis el printr-o postare pe Facebook.
În aceeași postare, Biciok a amintit despre solicitarea adresată Papei Francisc în decembrie trecut, cerându-i să se roage pentru Ucraina, adăugând că acum se roagă ca fostul pontif „să pledeze înaintea lui Cristos pentru oamenii din Australia și Ucraina”.
În timp ce Biciok este cel mai tânăr membru al Colegiului Cardinalilor, cei mai vârstnici sunt italianul Angelo Acerbi și argentinianul Esteban Estanislao, amândoi având 99 de ani, și sunt excluși de la votul conclavului din cauza regulilor Vaticanului.
Cel mai vârstnic dintre cei care au drept de vot este spaniolul Carlos Osoro Sierra, cardinalul arhiepiscop emerit de Madrid, având 79 de ani.
Mikola Biciok, care se definește drept australo-ucrainean, va pătrunde în Capela Sixtină alături de un grup de 71 de electori din diverse țări, care nu se cunosc între ei și nu împărtășesc o viziune comună asupra viitorului Bisericii Catolice.