Suedia: Schimbări în monopolul de stat – Microberăriile pot vinde bere vizitatorilor, dar doar după o prezentare despre efectele negative ale consumului

Suedia va permite microberăriilor, podgoriilor și distileriilor să vândă băuturile direct la fața locului, printr-o relaxare a reglementărilor stricte privind comercializarea alcoolului, concepute pentru a proteja sănătatea publică, în vigoare din 1955.
Totuși, vizitatorii trebuie să fie parte a unui tur plătit și vor trebui să participe mai întâi la ceea ce legea numește o prezentare „reală” despre consum și efectele negative asociate.
Care erau reglementările înainte de noua lege?
Conform legislației actuale, magazinele din Suedia pot comercializa doar băuturi cu un conținut alcoolic de maximum 3,5%. Pentru alcool mai puternic, consumatorii sunt nevoiți să se îndrepte către Systembolaget, rețeaua națională de magazine de alcool administrată de stat, care are 450 de locații în întreaga țară. Aceste magazine au program de funcționare limitat, nu fac publicitate pentru alcool și nici nu oferă reduceri de preț, potrivit informațiilor din presa elenă.
Noua „lege a vânzării produselor agricole” referitoare la băuturi alcoolice de diferite concentrații, va intra în vigoare în iunie și își va desfășura efectele timp de șase ani, înainte de o evaluare obligatorie. Conform acestei legi, vizitatorii trebuie să plătească un tur turistic și pot achiziționa doar cantități limitate „în stil suvenir”, iar participarea la „o prezentare” educațională este obligatorie.
Reacțiile din societate
Această schimbare stârnește controverse și este percepută de politicienii de stânga ca un prim pas către eliminarea monopolului de stat asupra vânzărilor de alcool, o situație care durează de decenii. Suedia a beneficiat de o exceptare de la legislația Uniunii Europene privind comerțul liber cu bunuri începând cu 1995.
Guvernul de dreapta din Suedia consideră schimbarea o „reformă a libertății”, menită să susțină sectorul microberăriilor și al băuturilor, precum și să stimuleze industria turismului, în timp ce protejează monopolul și sănătatea publică.
Proiectul de lege a fost aprobat cu 154 de voturi „pentru” și 129 „împotrivă”.
„Consider că propunerea este prea prudentă, dar reprezintă un progres clar”, a declarat Jan Eriskon, deputat din partea Partidului de Centru, pe platforma X. „Votez cu plăcere în favoarea ei!”
Finlanda, țara vecină care de asemenea are unele dintre cele mai stricte reglementări ale Uniunii Europene în materie de alcool, a început să relaxeze reglementările încă din 2017, permițând vânzările la fața locului pentru microberării.
Guvernul de dreapta din Finlanda, aflat la conducere din 2023, a anunțat intenția de a relaxa în continuare politica privind alcoolul, prin permiterea vânzărilor online, livrării la domiciliu și comercializării de vin în magazinele alimentare.