Viktor Orban afirmă că Donald Trump i-a sugerat să scoată Ungaria din UE

Viktor Orban afirmă că Donald Trump i-a sugerat să scoată Ungaria din UE
Viktor Orban și Donald Trump, în timpul unei întâlniri la reședința Mar-a-Lago a lui Trump din Palm Beach, Florida, 8 martie 2024. Sursa foto: ZOLTAN FISCHER / AFP / Profimedia

Prim-ministrul ungar, Viktor Orban, i-a răspuns omologului său din Polonia, Donald Tusk, susținând că nu are planuri de a scoate Ungaria din Uniunea Europeană. Orban își dorește transformarea blocului comunitar pentru a redeveni ceea ce a fost odinioară, conform informațiilor transmise de EFE și Agerpres.

Donald Tusk, actualul prim-ministru polonez și fost președinte al Consiliului European, l-a acuzat pe Viktor Orban că discută deschis despre posibilitatea de a părăsi Uniunea Europeană.

„Dragă Donald (Tusk), nu te lăsa dus de iluzii. Ungaria nu va ieși din UE, dar ne vom uni eforturile alături de ‘Patrioții pentru Europa’ pentru a transforma Uniunea astfel încât să redevină ceea ce era atunci când Polonia și Ungaria au aderat”, a menționat Viktor Orban pe platforma X, vineri, referindu-se la grupul politic suveranist din Parlamentul European.

Orban a subliniat că în anul 2004, când Ungaria și Polonia au aderat la UE, „birocrații de la Bruxelles serveau poporul, nu propriile interese” și că aceștia „nu intervenea în dezbaterile politice interne ale statelor membre”.

Viktor Orban declară că are „nevoie de o ofertă bună” pentru a părăsi UE

În cadrul unui discurs susținut miercuri la un forum din Pilisvörösvár, Orban a menționat că președintele SUA, Donald Trump, l-a întrebat când va scoate Ungaria din UE, la care el a răspuns: „Domnule președinte, avem nevoie de o ofertă bună”.

Orban a adăugat că Trump îi pune frecvent această întrebare în discuțiile telefonice, iar el oferă mereu același răspuns: Ungaria va ieși din UE atunci când va fi în interesul ei, având în vedere că 85% din exporturile ţării se îndreaptă către statele membre UE.

Viktor Orban, cunoscut pentru relațiile sale strânse cu Rusia și președintele Vladimir Putin, se află într-un conflict continuu cu Comisia Europeană, care l-a acuzat de nerespectarea statului de drept, prin restricționarea drepturilor comunității LGBT, refuzul migranților ilegali, urmărirea controlului asupra presei, sistemului judiciar și achizițiilor publice, precum și contestarea primatului CJUE asupra legislației naționale.

Comisia Europeană a suspendat Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al Ungariei, prin care aceasta urma să beneficieze de granturi în valoare de 5,8 miliarde de euro din planul de redresare european.

În plus, în decembrie 2022, s-a activat un nou mecanism de condiționalitate care permite Comisiei Europene să suspende fondurile europene pentru statele membre care încalcă statul de drept, afectând astfel aproximativ 23 de miliarde de euro din fondurile de coeziune destinate Ungariei. Bruxelles-ul a deblocat o treime din aceste fonduri la finalul anului 2023, când Budapesta a amenințat că va bloca ajutorul UE pentru Ucraina.

De asemenea, „în urma unor confruntări politice intense”, Ungaria a reușit să obțină deblocarea sumei totale de aproximativ 13 miliarde de euro din aceste fonduri, conform declarațiilor lui Viktor Orban. El a afirmat că va continua „lupta” cu Bruxelles-ul pentru a accesa restul de aproximativ 10 miliarde de euro. „Desigur, Bruxelles-ul ne sugerează că, dacă primim migranți, dacă renunțăm la protecția copiilor din fața acțiunilor LGBT, și ne schimbăm poziția din pro-pace în pro-război, atunci vom avea acces ușor la aceste fonduri. Dar eu spun ‘nu’ acestui preț. Prefer să lupt”, a adăugat Viktor Orban, conform agenției MTI.

Recomandari
Show Cookie Preferences