„Crimeea va rămâne sub Rusia. Zelenski și ceilalți înțeleg asta”. Declarația lui Trump în timpul negocierilor de pace cu Putin

Președintele Statelor Unite a emis aceste afirmații într-un interviu oferit marți revistei Time, menționând că SUA sunt aproape de finalizarea unui acord de pace în discuțiile cu Rusia și Ucraina.
Donald Trump a declarat că peninsula „Crimeea va rămâne sub controlul Rusiei”, într-un context în care administrația sa exercită presiuni asupra Ucrainei pentru a accepta un înțeles de pace pe care Kievul și partenerii săi europeni îl consideră defavorabil.
„Crimeea va rămâne sub Rusia. Zelenski înțelege acest lucru, și, în general, toată lumea conștientizează că este în posesia lor de mult timp. A fost a lor cu mult înainte să devin președinte. Acesta este un conflict generat în timpul mandatului lui Obama. Consider că este un război care nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată,” a exprimat Trump.
Președintele american a subliniat faptul că rușii „aveau submarine în regiune cu mulți ani înainte de perioada actuală.” De asemenea, el a adăugat că „locuitorii din Crimeea comunică, în mare parte, în limba rusă”.
SUA susțin recunoașterea oficială a controlului Rusiei asupra Crimeei
Crimeea a fost anexată ilegal de Rusia în 2014, în timpul mandatului președintelui Barack Obama, cu ani înainte de invazia pe scară largă care a început în 2022.
Totuși, planul de pace propus de SUA impune recunoașterea oficială a controlului Rusiei asupra peninsulei, un aspect neacceptat de Kiev și aliații săi europeni.
Propunerea de la Washington include:
- Recunoașterea „de jure” de către SUA a controlului Rusiei asupra Crimeei.
- Recunoașterea „de facto” a ocupării de către Rusia a aproape întregii regiuni Luhansk și a unor părți ocupate din Donețk, Herson și Zaporojie.
- Oferirea de garanții că Ucraina nu va adera la NATO. De asemenea, se menționează că Ucraina ar putea face parte din Uniunea Europeană.
- Ridicarea sancțiunilor impuse din 2014.
- Consolidarea cooperării economice cu SUA, în special în sectoarele energetic și industrial.
Propunerea Europeană
O inițiativă europeană de pace este considerată o alternativă la propunerea SUA și pune accent pe o încetare necondiționată a confruntărilor.
Aceasta sugerează că „disputele teritoriale să fie abordate și soluționate doar după o încetare completă și necondiționată a focului”. Ei afirmă că „negocierile teritoriale vor începe de la linia de control”.
Oficiali occidentali au declarat pentru Financial Times că capitalele europene nu vor susține nicio acțiune a SUA de recunoaștere a Crimeei ca parte a Rusiei sau de a exercita presiuni asupra Kievului pentru a accepta acest lucru, menținând că nu vor admite decizii referitoare la suveranitatea Ucrainei, pe care Zelenski le contestă.
Pentru europeni, acceptarea anexării Crimeei – prima anexare teritorială realizată prin forță militară în Europa din 1945 – este inacceptabilă, deoarece ar submina ordinea bazată pe reguli ce a asigurat pacea în Europa timp de generații.
„Crimeea și aspirațiile viitoare de aderare la NATO ale Ucrainei sunt subiecte sensibile pentru noi”, a declarat un diplomat de rang înalt din UE pentru Financial Times. „Nu putem renunța la aceste principii”, a adăugat acesta.
Chiar dacă SUA ar acționa pe cont propriu, analiștii consideră că acest lucru ar putea recompenseze agresiunea rusă, încurajând Moscova să continue revendicările asupra Georgiei și Republicii Moldova, precum și să amenințe alte țări foste sovietice, precum cele baltice, care sunt membre NATO și UE.
Administrația Trump a fost deja informată că ar fi imposibil pentru capitalele europene să recunoască Crimeea ca teritoriu rus, potrivit unui oficial european de rang înalt. Cele mai influente state europene din NATO trebuie să „descurajeze” Washingtonul să adopte o astfel de măsură unilaterală, a declarat oficialul.