Constructorul naval Damen, acuzat de acte de corupție și spălare de bani în Olanda: Fondatorul și fiul său, actualul președinte, inculpați

Constructorul naval Damen, acuzat de acte de corupție și spălare de bani în Olanda: Fondatorul și fiul său, actualul președinte, inculpați
Navă ancorată pentru reparații în șantierul naval al Damen din Rotterdam, FOTO: JLBvdWOLF / Alamy / Profimedia Images

Procurorii olandezi au anunțat vineri că au intentat acțiune împotriva constructorului naval Damen Shipyards, suspectat de încălcarea sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei, deschizând o anchetă separată privitoare la fapte de corupție implicând compania și câțiva dintre directorii acesteia, conform agențiilor de știri.

Damen a negat cu fermitate ambele acuzații. În legătură cu sancțiunile, compania a afirmat că „a acționat întotdeauna conform pachetelor de sancțiuni aplicabile” și că este „uimită că un caz din iunie 2022 ajunge acum în instanță”.

Referitor la acuzațiile de corupție, Damen a subliniat că are „încredere în justiție și că va avea ocazia să clarifice că suspiciunile parchetului sunt neîntemeiate”.

Procurorii au comunicat că investigația asupra posibilei violări a Legii sancțiunilor a fost efectuată de autoritățile vamale olandeze și s-a concentrat pe bunuri și tehnologii care ar fi putut sprijini armata rusă, bazându-se pe acțiuni din anul 2022.

În octombrie 2023, Damen a acționat în instanță guvernul olandez, solicitând despăgubiri pentru prejudiciile cauzate de sancțiunile europene impuse Rusiei.

Procurorii olandezi investighează fapte de corupție în rândul conducerii Damen

În contextul cazului de corupție, Damen și unii dintre directorii săi vor fi urmăriți penal pentru fapte de dare de mită, fals și spălare de bani legate de vânzarea de nave pe piețele externe, între 2006 și ianuarie 2017.

Directorii vizați includ actualul președinte al Consiliului de Administrație, Arnout Damen, tatăl acestuia, Kommer Damen, fondatorul companiei în 1967, și René B., președinte al consiliului între 2006 și 2019.

Decizia de a demara urmărirea penală a fost luată după o investigație de șapte ani și o tentativă eșuată de soluționare amiabilă prin amendă. Negocierile pentru un acord au eșuat anul trecut, după ce au ieșit la iveală noi suspiciuni de corupție asociate cu Damen, inclusiv în legătură cu ocolirea sancțiunilor impuse Rusiei.

Ministerul Public al Olandei suspectează compania și cei trei membri ai consiliului de administrație de plăți excesive către agenți internaționali care se ocupau cu obținerea comenzilor. De-a lungul timpului, Damen a oferit acestor agenți comisioane de succes de 15% din valoarea totală a comenzii, ceea ce reprezintă o sumă considerabilă, având în vedere costul unei nave.

Sumele mari ale comisioanelor cresc riscul ca agenții să utilizeze o parte din bani pentru acte de corupție. Atunci când Damen a impus limitarea comisioanelor la 5%, compania și directorii au fost acuzați că au ascuns plăți suplimentare în contabilitate.

Riscurile legale și impactul asupra companiei Damen

Urmărirea penală ar putea avea consecințe importante pentru companie. Dacă va fi găsită vinovată, aceasta ar putea fi exclusă de la participarea la licitații publice timp de patru ani, conform legislației europene privind achizițiile publice.

Damen joacă un rol esențial ca principal constructor naval pentru Marina Olandeză.

În ultimii ani, Ministerul Apărării din Olanda a comandat zeci de nave de la Damen pentru a moderniza flota actuală, argumentând alegerea unui contractor olandez ca fiind „aliniată cu politica de întărire a industriei maritime naționale” și „autonomiei strategice a Europei”.

În fața întrebărilor din parlament, secretarul de stat olandez pentru Apărare, Gijs Tuinman (BBB), a declarat recent că „o investigație penală în desfășurare și acuzațiile de fraudă și dare de mită nu sunt motive obligatorii pentru a exclude o companie de la o licitație”. El nu a abordat acuzațiile legate de sancțiuni.

Damen a avut două șantiere navale importante în România, la Galați și Mangalia, dar cel din urmă a intrat în insolvență din cauza unor conflicte prelungite cu autoritățile române.

Recomandari
Show Cookie Preferences