Premieră la OMV Petrom: OMV pierde majoritatea în Consiliul de Supraveghere, un român obține cele mai multe voturi

Acționarii OMV Petrom s-au reunit joi în Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor, unde a fost aprobată componența Consiliului de Supraveghere. Pentru prima dată de la privatizare, din cei nouă membri ai Consiliului, doar patru sunt angajați ai acționarului majoritar, compania austriacă OMV Aktiengesellschaft. Un aspect notabil este că un român a obținut cel mai mare procent de voturi, respectiv 99,8%.
Consiliul de Supraveghere include trei membri care reprezintă statul român prin Ministerul Energiei: Teodora Preoteasa, consilier al prim-ministrului, Sorin Elisei, director în Ministerul Energiei, și Răzvan Nicolescu, membru independent, care a obținut cele mai multe voturi (99,8%).
Elisei și Nicolescu continuă să dețină funcția de membru în Consiliul de Supraveghere, alegerile lor fiind reînnoite.
În rândul celorlalți membri ai Consiliului, doar patru sunt angajații OMV: Alfred Stern (CEO OMV), Martijn Arjen van Koten, Borislav Gaso și Katja Tautscher.
De asemenea, alți doi membri, deși propuși de OMV, sunt independenți și nu sunt angajați ai companiei austriece.
Christine Catasta este legată de fundația Kattus Privatstiftung, iar Jochen Weise lucrează în cadrul Allianz Capital Partners, având în trecut și calitatea de membru al Consiliului.
Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom reprezintă un corp de management responsabil pentru supravegherea activităților Directoratului. Acesta este compus din nouă membri aleși de Adunarea Generală a Acționarilor pentru un mandat de patru ani.
OMV Aktiengesellschaft deține 51,1% din acțiunile OMV Petrom, în timp ce statul român, prin Ministerul Energiei, are 20,6%. Acțiunile rămase sunt tranzacționate la Bursa de Valori București.
Adunarea Generală a OMV Petrom a aprobat dividende record de 2,8 miliarde de lei
De asemenea, acționarii au decis distribuirea de dividende record, în valoare de 2,8 miliarde de lei pentru anul financiar 2024.
Dividendentul de bază se ridică la 0,0444 lei/acțiune, ceea ce oferă un randament al acțiunii de 6,3%.
Plata dividendelor va începe pe 3 iunie 2025, conform listei acționarilor înregistrați la Depozitarul Central S.A. la data de 13 mai 2025.
Valoarea brută a dividendului de bază este cu 7,5% mai mare comparativ cu anul anterior, conform unui comunicat al companiei.
Totalul dividendelor pentru 2024 se întinde la 2,8 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 66% din profitul net și 43% din fluxul de trezorerie operațional a Grupului OMV Petrom pentru 2024.
Se estimează că aproximativ 1,2 miliarde de lei vor reveni acționarilor români, care dețineau la 31 decembrie 2024 peste 44% din acțiunile companiei.
Statul român va primi peste 570 de milioane de lei, având prin Ministerul Energiei 20,7% din acțiunile OMV Petrom S.A.
OMV Petrom va investi 8,1 miliarde de lei în 2025
Adunarea Generală a aprobat și bugetul pentru 2025, care preconizează investiții de aproximativ 8,1 miliarde de lei, în creștere cu peste 20% față de 2024.
Aproximativ 70% din aceste investiții vor fi orientate către sectorul Explorare și Producție.
În cursul anului 2025 sunt programate etape semnificative în dezvoltarea proiectului Neptun Deep, esențial atât pentru OMV Petrom, cât și pentru România: a început forajul sondelor de producție, platforma de producție este în construcție, se produc sistemele necesare infrastructurii submarine, se lucrează la nava de suport pentru operațiunile de producție și la stația de măsurare a gazelor naturale.