Europa a prezentat SUA o ofertă alternativă la planul de pace pentru Ucraina

Agenția Reuters a obținut o copie a propunerilor pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, ce au fost transmise oficialilor americani miercuri, de către reprezentanți ucraineni și europeni în cadrul discuțiilor ce au avut loc la Londra.
Textul complet al documentului a fost publicat integral vineri de către Reuters:
OFICIAL – CONFIDENȚIAL
Cadru de Acord Rusia–Ucraina
- Angajament pentru o încetare a focului totală și necondiționată, atât în aer, cât și pe uscat și pe mare.
- Ambele părți vor începe imediat negocieri pentru implementarea tehnică, la care vor participa Statelor Unite și alte țări europene. Aceste negocieri se vor desfășura în paralel cu pregătirea agendei pentru un acord de pace integral.
- Monitorizarea încetării focului va fi realizată de SUA, cu suportul unor țări terțe.
- Rusia va trebui să restituie toți copiii ucraineni strămutați ilegal, iar schimbul de prizonieri de război se va face pe principiul „toți pentru toți”. Rusia va elibera toți prizonierii civili.
- Ucraina va beneficia de garanții de securitate puternice, inclusiv din partea SUA (în cadrul unui acord similar cu Articolul 5), având în vedere lipsa unui consens între aliați pentru aderarea la NATO.
- Nu vor exista restricții asupra Forțelor de Apărare ale Ucrainei.
- Statele garante vor forma un grup ad-hoc de țări europene și non-europene dispuse să participe, fără restricții asupra prezenței, armamentului și operațiunilor forțelor străine pe teritoriul Ucrainei.
- Ucraina își va continua aspirațiile de aderare la Uniunea Europeană.
- Discuțiile despre problemele teritoriale vor începe și vor fi soluționate după o încetare a focului totală și necondiționată.
- Negocierile teritoriale se vor desfășura plecând de la linia de control actuală.
- Ucraina va recăpăta controlul asupra Centralei Nucleare de la Zaporojie, cu implicarea SUA, precum și asupra Barajului Kahovka.
- Se va asigura trecerea liberă pe fluviul Nipru și control peste Peninsuela Kinburn.
- SUA și Ucraina vor colabora în cadrul unui acord economic privind mineralele.
- Ucraina va fi complet reconstruită și va primi compensații financiare, inclusiv prin utilizarea activelor înghețate ale Rusiei, care vor rămâne blocate până când această țară va compensa daunele provocate Ucrainei.
- Sancțiunile impuse Rusiei de SUA din 2014 vor putea fi relaxate treptat după obținerea unei păci durabile și vor putea fi reimpuse în caz de încălcare a acordului de pace (mecanism de tip „snapback”).
Propunerea SUA pentru încheierea conflictului din Ucraina
Se menționează că o întâlnire între oficiali din SUA, Ucraina și Europa, care trebuia să aibă loc miercuri pentru a discuta despre încetarea conflictului, a eșuat, deoarece secretarul de stat american Marco Rubio și-a anulat brusc călătoria la Londra, iar negocierile au fost întârziate.
Planul propus de administrația din SUA pentru Ucraina și aliații ei a fost obținut de mass-media americană, care a publicat detaliile acestuia weekendul trecut. Conform unor surse diplomatice și informațiilor din partea Casei Albe, acesta ar fi „oferta finală” a Washingtonului pentru medierea încetării conflictului din Ucraina.
- Recunoașterea „de jure” (legală) a controlului rusesc asupra Crimeei.
- Recunoașterea „de facto” (în practică) a ocupării de către Rusia a aproape întregii regiuni Luhansk și a unor părți ocupate din Donețk, Herson și Zaporojie.
- Promisiunea că Ucraina nu va deveni membră NATO, deși textul menționează posibilitatea de a deveni parte a Uniunii Europene.
- Ridicarea sancțiunilor impuse din 2014.
- Consolidarea cooperării economice cu SUA, în special în sectoarele energetic și industrial.
- „O garanție de securitate solidă” care implică un grup ad-hoc de țări europene și, eventual, țări neeuropene cu opinii comune. Documentul rămâne vag în legătură cu modul de operare a acestei misiuni de menținere a păcii și nu menționează implicațiile Statelor Unite.
- Returnarea unei mici părți din regiunea Harkov ocupată de Rusia.
- Posibilitatea traversării neîngrădite a râului Nipru în anumite zone din sudul Ucrainei.
- Compensații și asistență pentru reconstrucție, deși documentul nu detaliază sursele de finanțare.
- Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, va fi considerată teritoriu ucrainean dar va fi operată de SUA, cu energie electrică furnizată ambelor țări.
- Documentul menționează de asemenea acordul SUA-Ucraina privind mineralele, despre care s-a spus că va fi semnat joi.
Discrepanțe între cele două planuri de pace
Planul a fost redactat în urma unei întâlniri dintre emisarul SUA, Steve Witkoff și Putin, care a durat mai mult de patru ore.
După prezentarea acestui plan, Putin a propus încetarea invaziei pe liniile de front actuale ca parte a unui potențial acord, conform informațiilor prezentate de surse.
Unele propuneri din partea Washingtonului au fost considerate inacceptabile de către țările europene și de Kiev, lăsând părțile implicate divizate, dar rămân optimiste în ceea ce privește posibilitatea unui compromis.
Ministrul de externe francez, Jean-Noel Barrot, a afirmat recent că europenii au expus Statelor Unite ceea ce consideră a fi elementele esențiale ale unui acord de pace Ucraina-Rusia.
Dincolo de problemele legate de Crimeea, alte puncte de divergență rămân, precum presiunea exercitată de Rusia pentru ridicarea sancțiunilor UE înainte de finalizarea negocierilor, ceea ce Europa respinge cu fermitate, conform diplomaților.
De asemenea, unele dintre ideile propuse de Washington ar putea nemulțumi Moscova. Doi diplomați au indicat că SUA nu insistă pe cererea Rusiei de demilitarizare a Ucrainei și nu se opun unei forțe europene ca parte a garanțiilor de securitate planificate pentru Ucraina.