Furtul tezaurului dacic: Săptămâna aceasta, doi suspecți au fost aduși în fața instanței, continuând să se abțină de la a dezvălui locația artefactelor românești.

Furtul tezaurului dacic: Săptămâna aceasta, doi suspecți au fost aduși în fața instanței, continuând să se abțină de la a dezvălui locația artefactelor românești.
Exponate din cadrul expozitiei Aurul si argintul antic al Romaniei, stânga, Inquam Photos / Bogdan Dănescu și coiful de aur de la Coțofenești. Colaj: Ion Mateș / Hotnews

Vineri, doi indivizi au apărut în fața unui tribunal din Olanda, fiind acuzați de furtul unui coif antic românesc din aur în urma unui jaf cu exploziv care a captat atenția presei din întreaga țară, provocând indignare în România, conform informațiilor AFP.

În ciuda unei acțiuni de amploare a autorităților și a unei tentative de cumpărare prin intermediul agenților sub acoperire, Coiful de Aur de la Coțofenești, datat în secolele V-IV î.Hr., nu a fost localizat.

Jaful s-a desfășurat în luna ianuarie, când hoții, înarmați cu explozivi, au intrat în Muzeul Drents, distrugând vitrinele pentru a fura coiful și trei brățări din aur.

Aceste comori arheologice fuseseră împrumutate de la Muzeul Național de Artă al României, iar directorul muzeului a fost demis rapid din cauza deciziei de a le împrumuta, conform surselor AFP.

Cei doi bărbați implicați, Douglas Chesley W., în vârstă de 36 de ani, și Bernhard Z., de 35 de ani, au fost prezenți la prima audiere în tribunalul din Assen, nordul Olandei.

Tăcerea suspecților în instanță

Procurorii au afirmat că dispun de „o serie de dovezi” care îi leagă pe cei doi bărbați și pe un alt complicat de acest jaf.

Autoritățile au recuperat haine care prezintă urme de ADN ale suspecților, precum și cioburi de sticlă ce se consideră că provin de la vandalizarea geamurilor și vitrinelor muzeului.

Procurorii cred că obiectele din aur nu au fost topite și că principalii suspecți ar putea avea încă în posesie artefactele furate.

Ambii suspecți au preferat să nu declare nimic în instanță. Sub presiunea exercitată de România, autoritățile olandeze au încercat repetat să-i convingă să furnizeze informații privind ascunzătoarea bunurilor furate, potrivit AFP.

O ofertă de reducere a pedepsei a fost făcută unuia dintre suspecți, în schimbul dezvăluirii locației coifului, dar fără rezultat.

Un agent sub acoperire care s-a prezentat ca infractor ar fi propus unuia dintre suspecți suma de 400.000 de euro pentru informații privind ascunzătoarea prăzii.

Poliția oferă o recompensă de 100.000 de euro pentru orice informație care poate ajuta la recuperarea coifului.

Reacționând la acest furt, fostul premier român, Marcel Ciolacu, s-a declarat „revoltat de furtul unor obiecte inestimabile”, menționând că se ia în considerare o cerere de „daune fără precedent”.

Recomandari
Show Cookie Preferences