Un studiu arată cum schimbările climatice au intensificat un episod de inundații severe

Un studiu arată cum schimbările climatice au intensificat un episod de inundații severe
Oraș inundat în zona râului Mississippi (sursa foto Chris Boswell, Dreamstime.com)

Un raport privind inundațiile devastatoare din aprilie, din centrul văii fluviului Mississippi, evidențiază faptul că schimbările climatice au contribuit la agravarea intensității acestui fenomen meteorologic extrem, comparativ cu ceea ce ar fi fost în absența influenței umane asupra climei în ultimele 150 de ani.

Inundațiile severe care au afectat state precum Tennessee, Arkansas și Kentucky la începutul lunii aprilie au fost fatale, provocând moartea a 15 persoane. Un nou raport de evaluare climatică confirmă că schimbările climatice au amplificat severitatea acestor inundații.

Cercetătorii au studiat impactul schimbărilor climatice generate de activitățile umane asupra acestor evenimente extreme. Conform estimărilor World Weather Attribution (WWA), probabilitatea inundațiilor a crescut cu aproximativ 40% din cauza încălzirii globale, iar intensitatea acestora a avut o creștere de 9%, conform LiveScience.

Pentru a evalua efectele schimbărilor climatice, cercetătorii au comparat datele istorice din valea fluviului Mississippi cu cele din aprilie 2025. Rezultatul a subliniat că, atât tendințele regionale, cât și creșterea temperaturilor oceanice, au contribuit la o umiditate mai mare în atmosferă în timpul ploilor.

Inundațiile istorice au avut ca origine ploi extreme, declanșate de interacțiunea unui sistem de înaltă presiune pe Coasta de Est și sud-estul SUA cu un sistem de joasă presiune din vest. Frontul format a stat blocat câteva zile, generând ploi torențiale repetate în acea zonă. Tot în această perioadă, curentul jet-a fost responsabil pentru transportul umidității din Pacificul de Est, în timp ce aerul de la suprafață aducea umiditate din Golful Mexic.

Cu toate acestea, climatologii subliniază dificultatea de a evalua impactul global al activităților umane asupra vremii. Raportul evidențiază și importanța reacției rapide a serviciilor de urgență, care a contribuit la prevenirea unei catastrofe și mai mari.

De asemenea, raportul evidențiază influența schimbărilor climatice asupra creșterii evaporării în Golful Mexic, un fenomen generat de temperaturile ridicate ale suprafeței apei. Această evaporare suplimentară a dus la o cantitate mai mare de precipitații în timpul furtunilor.

Sursa foto: Dreamstime.com

Recomandari
Show Cookie Preferences