Spitalul cu angiograf de 10 ani, dar fără personal specializat: „Căutăm specialişti care să-l activeze”

Spitalul cu angiograf de 10 ani, dar fără personal specializat: „Căutăm specialişti care să-l activeze”
Medici în timpul unei investigații prin angiografie. Fotografie ilustrativă / Shutterstock

După un deceniu de la dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău cu un angiograf de peste 500.000 de euro, unitatea spitalicească a declarat că are nevoie urgentă de personal pentru a îmbunătăţi utilizarea acestuia. În prezent, doar un singur specialist realizează investigaţii programate pentru pacienţii cu probleme cardiace.

Angiograful dedicat cercetării și diagnosticării pacienților cu afecțiuni cardiace ischemice oferă posibilitatea realizării unei game variate de investigații.

„Dispunem de un echipament ce ar trebui să funcționeze la standardele urgenței medicale moderne: Philips Allura Xper FD – un angiograf performant și versatil, gata de utilizare. Acesta asigură imagini clare, în timp real, pentru decizii rapide, intervenții minim invazive, salvarea pacienților și timp câștigat, având o platformă flexibilă pentru coronarografii, angioplastii și intervenții neurovasculare. Totuși, deocamdată, este utilizat de un singur medic, doar în cazuri programate. E păcat că avem această tehnologie, dar totuși nu este pusă în valoare corespunzător”, a declarat vineri Spitalul Județean Buzău, conform unui comunicat.

Reprezentanţii celei mai mari unităţi spitaliceşti din Buzău arată că angiograful este folosit exclusiv de un singur specialist, în baza unui contract de prestări servicii. Astfel, a fost lansată o invitaţie de colaborare pentru cardiologii din regiune şi din întreaga ţară.

„Avem un echipament care merită să funcționeze la standarde înalte, un angiograf performant, versatil și pregătit pentru toate provocările. Poate reda imagini clare în timp real, poate fi utilizat în cadrul intervențiilor minim invazive, având capacitatea de a salva vieți. De asemenea, permite realizarea de coronarografii, angioplastii, intervenții neurovasculare”, a afirmat dr. Ştefania Szabo, director medical al spitalului.

„Din păcate, acest angiograf este utilizat doar de un singur medic care vine aici pe baza unui contract de prestări servicii, alături de dr. Păle, ale cărui competențe de utilizare a echipamentului vor expira în 8 luni. Atunci, vom avea un alt medic asociat unității care se va ocupa de angiograf. Este esențial ca și alți cardiologi din Buzău, din județele vecine sau din București să fie conștienți de această oportunitate profesională și să știe că sunt susținuți de conducerea spitalului, colegi și că le vom oferi anumite facilități pentru formare continuă”, a adăugat dr. Ştefania Szabo.

Spitalul din Buzău menționează că angiograful a fost obținut printr-un program derulat de Academia de Ştiinţe Medicale.

Recomandari
Show Cookie Preferences