Marea Britanie ia în considerare renunțarea la desfășurarea de trupe în Ucraina, pe fondul avertismentelor Moscovei cu privire la o confruntare directă cu NATO

Marea Britanie „probabil” va renunța la planurile de a „trimite mii de militari pentru a sprijini Ucraina, având în vedere că riscurile sunt considerate «prea mari»”, conform unui articol publicat vineri în ziarul britanic The Times.
În schimb, angajamentele în domeniul securității față de Ucraina vor fi focalizate pe reconstrucția și reînarmarea armatei ucrainene, precum și pe asigurarea unei protecții aeriene și maritime.
Potrivit ziarului, „instructori britanici și francezi vor fi desfășurați în vestul Ucrainei”, iar „avioane britanice vor avea rolul de a proteja spațiul aerian ucrainean și de a oferi suport aerian pentru trupele occidentale aflate la sol”.
Ziarul mai menționează că „Turcia va avea un rol maritim, conform celor mai probabile planuri gândite”, potrivit surselor citate.
Secretarul Consiliului rus de Securitate, Serghei Șoigu, a avertizat joi într-un interviu că trimiterea unor „forțe de menținere a păcii” din Occident pe „teritorii istorice rusești” ar putea duce la o confruntare directă între NATO și Rusia, chiar și o posibilă escaladare în direcția unui al treilea război mondial.
La finalul lunii martie, președintele francez Emmanuel Macron a menționat, în cadrul unei conferințe de presă la Paris, ipoteza desfășurării unor „forțe de reasigurare” în Ucraina, un demers susținut de Regatul Unit.
Aceste forțe, explica șeful statului francez, „nu sunt destinate să fie forțe de menținere a păcii” și nici nu vor înlocui armata ucraineană.
El sublinia că este vorba despre forțe „prezente în locuri strategice stabilite împreună cu ucrainenii”, care vor avea „un caracter de descurajare a unei posibile agresiuni ruse”.
Sâmbătă, conform The Times, „oficiali britanici și francezi vor încerca să-l convingă pe președintele american Donald Trump să accepte o întâlnire cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după funeraliile Papei Francisc I.
Starmer contestă planul de pace al lui Trump: „Ucrainei îi revine să decidă”
Premierul britanic Keir Starmer își exprimă dezacordul cu privire la planul de pace propus de președintele american, într-un interviu publicat vineri în ziarul conservator The Telegraph.
Starmer îl descrie pe Zelenski drept un lider „curajos”.
„Suntem într-o etapă intensă a negocierilor. La final, este important de reținut că Ucraina este cea care trebuie să decidă în privința propriilor chestiuni. Nu este treaba altora să decidă în locul ei. Ucraina are dreptul să decidă”, a declarat prim-ministrul britanic la bordul portavionului HMS Prince of Wales.
„Rusia trebuie să se așeze la masa negocierilor pentru o încetare imediată a focului”, a adăugat el.
Planul propus de Statele Unite recunoaște teritoriile ocupate de Rusia printr-un ultimatum adresat Ucrainei.
Conform publicației americane Axios, acest plan ar implica recunoașterea – oficial și de facto – a suveranității Rusiei în Crimeea, anexată în 2014, precum și recunoașterea controlului Rusiei în regiunile ucrainene Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojia, ocupate parțial sau în totalitate de forțele ruse.
Urmărește cele mai recente actualizări din ziua 1157 a războiului din Ucraina LIVETEXT.