Discuții între Rusia și SUA privind reluarea negocierilor directe cu Ucraina: Declarațiile Kremlinului după vizita emisarului american

Discuții între Rusia și SUA privind reluarea negocierilor directe cu Ucraina: Declarațiile Kremlinului după vizita emisarului american
Președintele rus Vladimir Putin îl întâmpină pe trimisul special al președintelui american Donald Trump, Steve Witkoff, înaintea discuțiilor de la Kremlin, Moscova, vineri, 25 aprilie 2025. Foto: Kristina Kormilitsyna / AP / Profimedia

Vineri, președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit la Moscova cu emisarul american Steve Witkoff timp de trei ore, unde au discutat despre posibilitatea de a reîncepe negocierile directe între Rusia și Ucraina, conform anunțurilor făcute de Kremlin, citate de agențiile de presă internaționale. Consilierul prezidențial Iuri Ușakov a caracterizat discuțiile drept „constructive și foarte utile”.

Ușakov a menționat că întâlnirea a constat într-o conversație de trei ore care a fost atât constructivă, cât și deosebit de utilă pentru ambele părți.

Oficialul a declarat că a fost discutată „posibilitatea reluării negocierilor directe între reprezentanții Federației Ruse și cei ai Ucrainei”.

Această întâlnire a marcat a patra discuție între Vladimir Putin și Steve Witkoff de la începutul administrației actuale de la Casa Albă.

Printre subiectele abordate s-a aflat și un plan propus de Statele Unite pentru soluționarea conflictului, Kremlinul afirmând că întâlnirea a dus la o reducere a discrepanțelor dintre pozițiile Washingtonului și Moscovei în privința războiului din Ucraina.

Deși nu s-au oferit detalii suplimentare despre conținutul planului american, Bloomberg a raportat că emisarul va discuta în cadrul întâlnirii o cerință importantă din partea Statelor Unite, care prevede recunoașterea de către Rusia a dreptului Ucrainei de a-și dezvolta propria armată și industrie de apărare, ca parte a unui posibil acord de pace.

Această cerință contrazice poziția constantă a Kremlinului, care a afirmat în mod repetat că Ucraina ar trebui să fie „demilitarizată” înainte de a se ajunge la un acord pentru încheierea conflictului.

Printre propunerile în cadrul unui potențial acord discutat în primele zile ale conflictului, Putin a solicitat o limitare severă a dimensiunii viitoare a armatei ucrainene, o măsură contestată de critici care au afirmat că ar lăsa Ucraina vulnerabilă în fața amenințărilor externe.

Aceste propuneri ar fi avut ca efect o reducere semnificativă a forțelor armate ucrainene, inclusiv o diminuare a numărului de tancuri, artilerie și lansatoare de rachete.

Recomandari
Show Cookie Preferences