Discuțiile dintre SUA și Iran continuă cu divergențe

O nouă rundă de negocieri între SUA și Iran a avut loc sâmbătă în Oman, marcând cea de-a treia sesiune dedicată programului nuclear iranian. Teheranul a descris discuțiile ca fiind serioase, dar a avut loc o confirmare a existenței divergențelor. O nouă întâlnire a fost stabilită pentru săptămâna viitoare, conform unei reportaj de la AFP.
Aceste negocieri indirecte vizează finalizarea unui acord care să prevină Iranul să dezvolte arme nucleare, o afirmație constant negată de autoritățile de la Teheran. În schimb, Iranul cere eliminarea sancțiunilor impuse care afectează grav economia sa.
Ministrul de externe al Omanului, Badr al-Boussaidi, care mediează aceste discuții, a subliniat că negocierile au acoperit „toate principiile fundamentale, obiectivele și preocupările tehnice”. A fost anunțată o nouă întâlnire pentru 3 mai.
Conform unei surse din televiziunea de stat iraniană, ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, și emisarul american Steve Witkoff se vor întoarce pentru consultări cu liderii lor politici.
O atmosferă serioasă în cadrul discuțiilor
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian a caracterizat discuțiile ca având o „atmosferă serioasă”, menționând că delegațiile statelor implicate au fost în săli separate. Aceasta a fost metodologia utilizată și la rundele anterioare, desfășurate pe 12 și 19 aprilie.
Un membru al echipei de negociatori iranieni a confirmat că discuțiile s-au concentrat asupra problemelor legate de sancțiuni și programul nuclear.
După preluarea mandatului în ianuarie, președintele SUA, Donald Trump, s-a declarat în favoarea unui „acord de pace” cu Iranul, dar a insistat ca țara să nu dețină arme nucleare.
Conform unor surse din presa din SUA, Israelul ar fi avut intenția de a ataca instalațiile nucleare iraniene, dar a fost oprit de președintele Trump, care a avertizat totuși Iranul cu posibile acțiuni militare, în cazul în care nu se ajunge la un nou acord, după ce tratatul anterior a fost anulat în urma retragerii unilaterale a SUA în 2018.
După reinstaurarea sancțiunilor, Iranul a intensificat îmbogățirea uraniului, ajungând aproape la 60%, aproape de limita de 90% necesară pentru fabricarea unei bombe nucleare.
Recent, Washingtonul a anunțat noi sancțiuni asupra sectorului petrolier iranian, iar Teheranul a respins această acțiune, catalogând-o drept „ostilă”.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a solicitat lămuriri din partea Iranului în legătură cu existența unor tuneluri în jurul sitului nuclear de la Natanz, unde sunt amplasate centrifuge pentru îmbogățirea uraniului.
Ministrul iranian de externe a afirmat că dreptul Iranului de a îmbogăți uraniul este „nenegociabil” și a exprimat disponibilitatea de a vizita Germania, Franța și Regatul Unit, țări care fac parte din acordul nuclear la care SUA au renunțat în 2018.
Săptămâna trecută, secretarul de stat american, Marco Rubio, a îndemnat Europeana să decidă rapid dacă vor restabili sancțiunile ONU împotriva Iranului, având în vedere că tratatul din 2015 permite reintroducerea automată a acestora în cazul nerespectării termenilor, însă această clauză expiră în octombrie.
Iranul a avertizat că s-ar putea retrage din Tratatul de Neproliferare Nucleară dacă acest mecanism va fi activat.