OFICIAL Departamentul de Stat al SUA a dat undă verde pentru vânzarea unui sistem de rachete Patriot României, în valoare de 280 milioane dolari

Departamentul de Stat al SUA a autorizat vânzarea potentială a unui sistem de apărare antiaeriană Patriot și a echipamentelor aferente către guvernul României, suma estimată a acestui contract fiind de 280 milioane dolari. Într-un comunicat, Agenția Americană pentru Cooperare în Domeniul Apărării și Securității (DSCA) a informat că a transmis pe 28 aprilie Congresului SUA certificarea necesară pentru această vânzare.
Potrivit comunicatului, România a solicitat achiziționarea următoarelor echipamente:
- un radar AN/MPQ-65 Configurație 3+ Increment 3;
- unei stații de control AN/MSQ-132;
- a două stații de lansare M903;
- și a unei centrale electrice (EPP) III.
De asemenea, vor fi incluse și următoarele articole:
- kituri de modificare pentru stațiile de lansare;
- kituri de conversie pentru lansatorul PATRIOT Advanced Capability-3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement;
- generatoare;
- piese de schimb pentru generatoare;
- motoare principale;
- piese de schimb pentru motoare principale;
- criptor KG-250X;
- sistem de identificare IFF (identity friend or foe) AN/TPX-57v1;
- criptor KIV-77;
- instruire pentru echipamente de comunicații;
- receptoare DAGR pentru apărare;
- asistență tehnică din partea guvernului SUA și contractanților;
- servicii de inginerie și logistică;
- publicații și documentație tehnică;
- software secretizat;
- cărți și publicații secretizare;
- și alte elemente de logistică și suport pentru program.
Valoarea totală estimată pentru această achiziție este de 280 milioane dolari, conform DSCA.
„Această vânzare contribuie la obiectivele de securitate națională și politică externă ale SUA, întărind securitatea unui aliat NATO esențial pentru stabilitatea politică și economică din Europa”, subliniază agenția americană.
DSCA menționează că vânzarea acestui echipament nu va altera echilibrul militar din regiune.
Contractanții principali vor fi companiile americane RTX Corporation din Andover, Massachusetts, și Lockheed Martin din Bethesda, Maryland.
În prezent, guvernul SUA nu are informații despre acorduri de compensare legate de această vânzare. Orice astfel de acord va fi stabilit în timpul negocierilor dintre cumpărător și contractor, conform DSCA.
DSCA a oferit următoarele detalii:
- „Implementarea vânzării va necesita desfășurarea unui număr de aproximativ cinci reprezentanți ai guvernului SUA, precum și cinci reprezentanți ai contractanților americani, în România, pe o perioadă de până la trei ani, pentru a sprijini punerea în funcțiune a echipamentelor și pentru instruire. Această vânzare nu va afecta pregătirea US în domeniul apărării. Descrierea și suma totală reprezintă estimările maxime care se bazează pe cerințele inițiale, valoarea reală fiind posibil mai mică, în funcție de cerințele finale.”
La începutul lunii ianuarie a acestui an, o publicație americană a relatat că Departamentul Apărării al SUA a alocat un contract de 946 milioane dolari companei Raytheon Technologies (RTX) pentru furnizarea de sisteme suplimentare de apărare antiaeriană Patriot pentru România.
Ulterior, Ministerul Apărării Naționale de la București a clarificat că fondurile din contractul Pentagonului se referă la cele trei sisteme deja comandate de România, nu la echipamentul nou care urmează să înlocuiească sistemul donat Ucrainei.
„Ministrul Angel Tîlvăr a apreciat comanda de producție recentă a guvernului SUA către Raytheon pentru începutul livrării de radare, stații de control și rachete pentru noile sisteme Patriot destinate Armatei Române”, a precizat MAPN pe 3 ianuarie.
„Echipamentele de ultimă generație constituie baza următoarelor trei sisteme Patriot și sunt esențiale pentru întărirea capacităților strategice de apărare antiaeriană ale României, având în vedere actuala situație de securitate din regiunea Mării Negre”, a declarat ministrul Tîlvăr, conform comunicatului MAPN.
Comanda include partea de producție pentru sistemele 5, 6 și 7 comandate de România, contractul fiind semnat cu SUA la finalul anului 2023. Comanda se referă la partea produsă de Raytheon, iar costurile suplimentare vor fi acoperite de alte companii, inclusiv Lockheed Martin și Oshkosh.
Contractul pentru cel de-al optulea sistem, care va înlocui echipamentul donat Ucrainei, urmează să fie semnat, conform surselor din MAPN.
O publicație de specialitate a subliniat că noul contract cu Pentagonul pentru Raytheon Technologies va include unități de tragere, precum și echipamente avansate de radar, stații de control și rachete de interceptare.
Pe 4 aprilie, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că România va primi un nou sistem Patriot din SUA, confirmând că achiziția a fost contractată și deja plătită.
Întrebat dacă România va primi un nou sistem Patriot în schimbul celui donat Ucrainei, premierul a răspuns: „Am contractat, am strâns banii. Avem totul plătit. Mă bucur că ne vine un model nou.”
România a donat un sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina în septembrie 2024, costul donației estimat la aproximativ 60 milioane dolari, conform MAPN.
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a menționat într-un interviu din ianuarie că urmează semnarea contractului pentru sistemul Patriot care va înlocui echipamentul cedat Ucrainei.
„Guvernul american a decis să aprobe livrarea către România a trei sisteme PATRIOT planificate. Pe lângă aceste trei sisteme, legat de cel donat, care valorează aproximativ 300 de milioane, și parteneri din trei state NATO și-au adus contribuția financiară, România urmând să suporte doar costurile de transport și TVA pentru echipamente.”