Modificările tăcute ale Chinei în expunerea sa pe obligațiunile de trezorerie americane

În primele luni ale acestui an, un anumit aspect a captat atenția oficialilor de la autoritatea valutară din China, care se ocupă de gestionarea rezervelor de miliarde ale țării: reorganizarea consiliilor de administrație ale Fannie Mae și Freddie Mac de către administrația Trump.
Reprezentanții chinezi au reacționat prompt, instruind o echipă din cadrul Administrației de Stat pentru Valută (SAFE) să analizeze posibilele efecte ale acestei reorganizări asupra investițiilor, conform celor raportate de Financial Times.
Fannie Mae și Freddie Mac au fost naționalizate de guvernul american în timpul crizei financiare din 2007, dar se pare că Donald Trump planifică readucerea acestora în sectorul privat.
Oficialii de la SAFE au considerat titlurile garantate cu ipoteci și participațiile la acțiunile Fannie și Freddie ca opțiuni viabile pentru a înlocui obligațiunile de trezorerie.
Obligațiile guvernamentale americane au constituit, de mult timp, fundamentul rezervelor valutare de 3,2 trilioane de dolari ale Chinei. Până acum, nu au fost semnalate modificări publice în această strategie, chiar și în contextul tarifelor vamale și altor schimbări de politică din SUA.
„Siguranța obligațiunilor Trezoreriei SUA nu mai este garantată”
Zou Lan, viceguvernatorul Băncii Populare Chineze, a afirmat recent că portofoliul de investiții era deja diversificat și că „impactul fluctuațiilor unei piețe sau a unui activ asupra rezervelor valutare ale Chinei este, în general, limitat.”
Cu toate acestea, numeroși consilieri și cercetători își exprimă îngrijorările. „Siguranța obligațiunilor Trezoreriei SUA nu mai este garantată”, au susținut Yang Panpan și Xu Qiyuan, cercetători seniori la Academia Chineză de Științe Sociale, într-un articol recent. „Acea eră s-a sfârșit, iar această schimbare trebuie să ne preocupe în contextul protejării activelor noastre.”
Pe măsură ce Trump contestă sistemul comercial global și critică public Rezerva Federală, investitorii devin din ce în ce mai nesiguri cu privire la statutul dolarului și al obligațiunilor de trezorerie ca refugiu.
Vânzările masive de obligațiuni de trezorerie din aprilie, în urma anunțului lui Trump privind tarifele vamale, au stârnit temeri în Washington că China ar putea crea probleme economice prin vânzarea acestor titluri, provocând o volatilitate semnificativă pe o piață dorită de băncile centrale și fondurile de pensii din întreaga lume.
Cu toate acestea, oficialii familiarizați cu activitatea SAFE afirmă că agenția preferă o tranziție graduală pe câțiva ani de la obligațiunile de trezorerie la alte tipuri de active.
Acest proces, descris ca „tengnuo”, care se traduce prin „manevrarea agilă pe o sârmă întinsă”, urmărește stabilirea unui echilibru între lichiditatea activelor, securitate și randamente stabile, chiar dacă nespectaculoase.
„Sunt profund îngrijorat că disputa comercială dintre SUA și China ar putea afecta investițiile externe ale Chinei”, a declarat Yu Yongding, fost membru al Comitetului de Politică Monetară al Băncii Populare Chineze și consilier senior al guvernului, la o recentă conferință.
Expunerea considerabilă a Chinei pe dolar reflectă boom-ul economic bazat pe exporturi și surplusul comercial cu Occidentul
Pe fondul cheltuielilor străine care susțin semnificativ industria chineză, dolarii obținuți erau adesea reinvestiți în obligațiile Trezoreriei, facilitând astfel finanțarea deficitului bugetar din SUA.
Rezervele de dolari ale Chinei au atins un vârf de aproape 4 trilioane de dolari în 2014, conform datelor băncii centrale, și au rămas constante deasupra sumei de 3 trilioane de dolari din 2016. În ciuda randamentelor scăzute, obligațiunile de trezorerie au constituit o parte importantă din rezerve datorită siguranței și lichidității acestora.
Îngrijorările referitoare la activele în dolari, având în vedere precedentele cu Rusia.
Activele în dolari reprezentau 60% din rezervele totale între 2014 și 2018. Yu Qiao, profesor la Universitatea Tsinghua și consilier guvernamental, a avertizat că activele cu randament mic „pot suferi pierderi semnificative ale puterii de cumpărare în perioade de inflație.”
Agenția SAFE a început să modifice structura portofoliului său în dolari în 2017, accelerând acest proces după invazia Ucrainei de către Rusia în 2022. Observând cum Rusia și-a înghețat rezervele în dolari, oficialii chinezi și-au exprimat temerile că, în cazul unei confruntări cu SUA, deținerile lor mult mai mari ar putea fi afectate similar.
Cercetători de la Universitatea Tsinghua au subliniat în cercetările recente că înghețarea activelor rusești este o dovadă a hegemoniei financiare a SUA prin intermediul sistemului bazat pe dolar și că această lecție este relevantă pentru China.
Între ianuarie 2022 și decembrie 2024, China a redus oficial deținerile de obligațiuni de trezorerie cu mai mult de 27%, ajungând la 759 miliarde de dolari, conform datelor Departamentului Trezoreriei din SUA.
O parte din strategii este creșterea deținerilor în obligațiuni emise de agenții guvernamentale, cum ar fi cele de la Fannie Mae, care oferă evaluări de credit comparabile cu obligațiunile de trezorerie, dar cu randamente ușor superioare. Între 2018 și începutul lui 2020, deținerile Chinei de obligațiuni de agenție americane au crescut cu 60%, atingând 261 miliarde de dolari.
„Agențiile sunt substitutul evident pentru obligațiile Trezoreriei pe piața americană”, afirmă Brad Setser, cercetător senior la Consiliul pentru Relații Externe. „Interesul SAFE față de agenții este bine cunoscut.”
SAFE a explorat și oportunități pe piața de capital privat. Prin intermediul Rosewood Investment Corp, divizia sa de investiții private din New York, agenția a analizat active americane cu randamente mai mari.
Deținerile reale de obligațiuni de trezorerie ale Chinei ar putea fi semnificativ mai mari decât cele raportate.
„Am preferat investițiile în capital privat în contextul randamentelor scăzute ale obligațiunilor de stat”, a afirmat o sursă din apropierea Rosewood. „Acest lucru a ajutat la compensarea randamentelor scăzute ale obligațiunilor guvernamentale.”
Analiștii sugerează că deținerile reale ale Chinei de obligațiuni de trezorerie ar putea fi mai mari decât cele raportate din cauza utilizării de intermediari pentru a masca proprietatea directă.
În ianuarie, Pan Gongsheng, guvernatorul Băncii Populare Chineze și supraveghetor al SAFE, a anunțat intenția de a crește semnificativ alocarea rezervelor naționale către Hong Kong.
„Scopul este de a îndeplini multiple obiective”, spune o sursă familiarizată cu SAFE. „Agenția trebuie să găsească un echilibru între siguranță, randamente și lichiditate, în contextul decuplării de SUA.”
Această expunere generală la SUA nu poate fi extinsă, având în vedere dorința de decuplare. „Trebuie să vindeți obligațiuni de trezorerie pe termen lung pe măsură ce ajung la maturitate și să transferați alocarea către titluri garantate cu ipoteci.”
Eforturile de ajustare graduală ale SAFE au primit un impuls pe 2 aprilie, după anunțul lui Trump privind noul regim tarifar.
Piețele globale au fost afectate de anunțul unui tarif de 34% pe toate importurile chinezești, figură care a crescut ulterior la 145%.
Temerile de escaladare a tensiunilor în relațiile dintre SUA și China i-au determinat pe investitorii globali să se întrebe dacă disputele comerciale ar putea duce la o confruntare financiară, în care China ar putea folosi deținerile sale ca instrument de represalii.
Experții familiarizați cu activitatea SAFE, împreună cu oficiali de rang înalt din Washington, au minimalizat această posibilitate. „Dacă Rezerva Federală ar suspecta că un rival străin încearcă să destabilizeze piața obligațiunilor guvernamentale americane, sunt sigur că am lua măsuri”, a declarat secretarul Trezoreriei în interviuri recente.
Orice vânzare abruptă a obligațiunilor de trezorerie ar putea fi rapid stabilizată de Fed, care poate utiliza măsuri precum relaxarea cantitativă de urgență.
„Aceasta ar permite Chinei să vândă pe o piață în scădere, dar fără a afecta direct SUA”, a comentat un fost oficial al SAFE. Beijingul a optat pentru strategii indirecte de gestionare a cursului de schimb.
Poziția Chinei pe piață este monitorizată atent de investitorii internaționali.
Un director de la un fond de pensii european a menționat că, din cauza tensiunilor dintre SUA și China, este logic să își diversifice investițiile în Europa și Canada, având în vedere incertitudinea generată de posibila renunțare a Chinei la obligațiunile de trezorerie.
În cercurile academice și de decizie din China, perspectiva unei posibile incapacitate de plată a SUA este alarmantă. Unii cercetători cheie pledează pentru o dedolarizare completă, mai degrabă decât ajustări graduală ale activelor denominate în dolari.
În recent au fost propuse diverse inițiative pentru atingerea acestui obiectiv, inclusiv creșterea deținerilor de datorie suverană din economii avansate sau folosirea unei părți din rezerve pentru a sprijini sistemul de pensii al Chinei. Diversificarea și achizițiile mai mari de aur devin, de asemenea, priorități.
„Din punct de vedere al gestionării riscurilor, monede precum francul elvețian și yenul japonez sunt considerate refugii sigure”, a indicat Zerlina Zeng, expert în credit pentru Asia la CreditSights. „Totuși, nu cred că China va atrage mult yen, având în vedere legăturile Japoniei cu SUA.”
În schimb, Zeng sugerează că „ar fi mai eficient ca China să-și mărească rezervele de aur”. Datele oficiale arată o creștere semnificativă de 18% a rezervelor de aur ale Chinei de la sfârșitul anului 2022.
Aurul reprezintă acum 6% din rezervele totale ale Chinei, în creștere față de 2% în urmă cu câțiva ani.
„Băncile centrale dețin aur pentru mobilizarea în caz de criză”, a declarat James Steel, analist principal la HSBC, evidențiind că banca centrală a Chinei adoptă o strategie corectă prin achiziții de aur.
SAFE și-a restrâns deja activitățile pe piețele private din SUA, iar oficialii de la Rosewood au declarat că s-au retras din investițiile tehnologice ca răspuns la spionajul crescut asupra capitalului chinez.
O provocare în diversificarea Chinei este că nici măcar alte clase importante de active nu pot egala lichiditatea obligațiunilor guvernamentale. Analiștii subliniază că o retragere substanțială din obligațiunile guvernamentale ar trebui să aibă loc foarte gradual, ținând cont de dimensiunea deținerilor Chinei.
„Această strategie s-ar putea să întâmpine limite, pur și simplu din lipsa de opțiuni viabile”, a afirmat Eswar Prasad de la Universitatea Cornell, expert în reglementările chineze.
Totuși, factorii de decizie chinezi continuă căutarea unor alternative la dolar, fiind conștienți de riscurile implicate. „Am putea sacrifica o parte din randamente pentru a investi în obligațiuni ale altor țări”, a concluzionat un consilier guvernamental.
Cu toate acestea, în cazul intensificării conflictului cu SUA, menținerea obligațiunilor de trezorerie ar putea atrage riscuri semnificative.”