Judecătoarea care a coordonat acțiunea „Turul 2 înapoi” a intentat un proces împotriva instanței supreme pentru recalcularea pensiei de aproape 6.000 de euro

Fosta judecătoare a Tribunalului Botoșani, Lăcrămioara Axinte, a dat în judecată Înalta Curte de Casație și Justiție, solicitând solicitând recalcularea pensiei, inclusiv o dobândă penalizatoare. Pretenția valabilă este de 1.000 de lei, sumă pe care judecătoarea Axinte o consideră drept prejudiciu în urma calculării pensiei. Conform informațiilor disponibile, aceasta beneficiază de o pensie de serviciu echivalentă cu 80% din suma de 36.507 lei.
- Lăcrămioara Axinte, fosta judecătoare și vicepreședintă a Tribunalului Botoșani, s-a făcut remarcată după ce a ajutat românii prin intermediul unui site numit „Turul 2 înapoi” să conteste decizia din partea Curții Constituționale cu privire la anularea alegerilor prezidențiale din 2024.
- Pe parcursul lunii aprilie, Axinte a început să-și împărtășească viziunea pe Tik Tok, unde are 46.000 de urmăritori, explicându-le românilor strategia de contestare. În urma acestei activități, s-au înregistrat peste 130 de cereri de anulare a hotărârii CCR, unul dintre aceste cazuri fiind admis de un judecător al Curții de Apel Ploiești.
Judecătoarea Lăcrămioara Axinte a fost numită judecător pe 24 aprilie 2003, prin decret semnat de Ion Iliescu. Ea a fost eliberată din funcție prin pensionare, decret semnat de Klaus Iohannis pe 21 iulie 2022.
Nemulțumită de modul în care a fost calculată pensia, Axinte a deschis proces împotriva Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) în luna mai a anului trecut, dar cazul nu a fost soluționat până la acest moment.
În acțiunea depusă la Curtea de Apel Suceava, aceasta a formulat trei cereri distincte: anularea adeverinței necesare pentru revizuirea pensiei de serviciu eliberată de ICCJ în martie 2024, obligarea ICCJ de a emite o nouă adeverință, și obligația ICCJ de a plăti dobânda penalizatoare până va primi pensia recalculată corect.
Axinte a explicat în motivarea acțiunii că, la data de 3 iunie 2022, ocupa funcția de vicepreședintă a Tribunalului Botoșani și a depus o cerere de pensionare, însă a fost nevoie de mai mult de o lună pentru a fi eliberată din funcție.
Pensia a fost calculată pe baza veniturilor brute din ultima lună de activitate, anterioare cererii de pensionare depusă la Casa de Pensii. După primirea comunicării privind cuantumul pensiei de serviciu, Lăcrămioara Axinte a solicitat eliberarea din funcție.
Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat cererea de pensionare pe 7 iulie 2022, deși Axinte încă ocupa funcția de vicepreședinte la Tribunalul Botoșani în acel moment.
Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de eliberare din funcție pe 21 iulie 2022, cu o săptămână după ce mandatul de vicepreședinte al judecătoarei a expirat.
Miza recalculării: 1.000 de lei
Lăcrămioara Axinte a solicitat revizuirea pensiei invocând faptul că între data la care a depus solicitarea la Casa de Pensii și momentul eliberării din funcție, veniturile salariale au fost mai mari, conform legii care stipulează că pensia de serviciu este 80% din baza de calcul care include indemnizația de încadrare brută lunară.
La data de 15.12.2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a emis o adeverință pentru revizuirea pensiei de serviciu conform ordinului ICCJ nr. 3159/I/26.10.2023, menționând o indemnizație brută de 36.507 lei, chiar dacă indemnizația corectă pentru funcția de vicepreședinte ar fi trebuit să fie de 37.650 lei, conform ordinului.
Diferența dintre cele două sume provine din cele 7 zile care au trecut între expirarea mandatului de vicepreședinte și semnarea decretului prezidențial.
Judecătoarea Axinte susține că întârzierea în eliberarea din funcție nu este cauzată de ea, ci de procesul birocratic, și că veniturile indicate de Curtea Supremă nu corespund cu cele aferente funcției de vicepreședinte.
Axinte afirmă că modul de calcul al pensiei reprezintă un drept câștigat și stabilit conform legii în momentul pensionării, astfel că o actualizare a pensiei nu ar trebui să aibă efecte retroactive.
În răspunsul dat la Curtea de Apel Suceava, instanța supremă a solicitat respingerea acțiunii, motivând că pensia de serviciu se calculează în funcție de venitul obținut în ultima lună înainte de semnarea decretului de eliberare din funcție.
Considerând necesitatea unor clarificări suplimentare din partea judecătoarei Lăcrămioara Axinte, instanța din Botoșani a amânat procesul pentru data de 26 iunie.