Alegeri prezidențiale turul 2: Opinia mea despre votul exprimat

Fiecare vot al românilor, atât din țară, cât și din diaspora, influențează viitorul unei națiuni ce a luptat și a muncit din greu pentru a ajunge aici.
Am participat la vot. Pe buletinul de vot nu am întâlnit nicio opțiune considerată „neașteptată”, iar eu nu cred că există voturi sau conaționali care să fie greșiți. La întoarcerea Regelui Mihai în 1992, a fost stabilită o convenție cu regimul de a nu comunica cu oamenii.
Însă, poporul a ieșit în stradă. Aproape un milion de oameni s-au adunat în București. Regele se afla la Hotelul Continental, la câțiva pași de Calea Victoriei. Mulțimea s-a adunat rapid în fața hotelului. Oameni de toate vârstele priveau cu admirație către cei care trăiseră vremurile de libertate, venind îmbrăcați frumos, cu haine uzate și lacrimi în ochi, pentru a-l vedea pe Regele lor.
Nu exista o ieșire alternativă pentru Mihai I în fața mulțimii, altfel decât prin balconul unei camere, dar acolo se afla un turist italian. A fost o ezitare generală.
„Trebuie să iasă din cameră și să facă istorie!”
Atunci, actualul ministru de externe Emil Hurezeanu, care pe atunci era jurnalist la Europa Liberă, a sugerat conducătorilor hotelului să-l roage pe turistul italian să-și schimbe camera: „Spuneți-i să iasă din cameră și să intre în istorie!”
Așa a apărut Regele pe balconul de la colț. În fața mulțimii emoționate, și el impresionat, regele a făcut o declarație scurtă. A utilizat cuvinte rare, precum „democrație”, spunând ceea ce românii nu mai auziseră de la o autoritate în ultimele 50 de ani: „Vă iubesc!”.
Aceste cuvinte au lipsit în campania electorală, la fel ca ideea de celebrare a democrației. Cu toate acestea, alegerile reprezintă, cu adevărat, o sărbătoare într-o democrație. Generațiile care nu au experimentat alegeri libere au simțit acest lucru. În perioada comunistă, o astfel de zi era doar un simulacru, așa cum am trăit eu, ca „decrețel”.
Cine va câștiga funcția de președinte depinde de numărul total de voturi, inclusiv de cele primite de contracandidatul său. Este vital ca oamenii să-și exprime opinia prin vot. Nu există voturi greșite, așa că, la fel ca în momentul în care Regele a apărut la balconul hotelului Continental, haideți să depășim ura și să ne bucurăm de sărbătoare. De ce nu, să ne reaprindem curiozitatea față de rezultatul votului. Astfel, putem înțelege că iubirea pentru țară presupune iubirea pentru oameni.