Alegeri prezidențiale turul 2: Vot semnificativ în diaspora / „Am venit de frică, ca să nu fie mai rău. Nu vreau o țară închisă” / ”Fata mea urmează terapie în Austria și România, la fundația lui Mihai Neșu”

În diaspora s-a votat dublu până duminică, iar acum s-a deschis votul și în țară. Corespondenții prezenți la Viena au conversat cu românii, care au declarat că au venit la urne pentru a susține legătura cu Europa. Detalii live despre prezența și rezultatele alegerilor sunt disponibile în secțiunea dedicată.
- Jurnaliștii Elena Stancu și Cosmin Bumbuț au petrecut 6 ani în diaspora, documentând viața românilor. Locuiesc într-o rulotă pentru a facilita deplasările în comunitățile mari de români din diverse țări europene, de la Portugalia la Marea Britanie. Aceștia petrec luni de zile într-o comunitate, construind relații și realizând reportaje, între care au inclus și o carte. În turul 2, au observat o tensiune crescută, cu oameni care refuză dialogul.
Nicoleta Popa, în vârstă de 38 de ani, a votat la secția 19 a Institutului Cultural Român din Viena. Trăind în Austria din 2008, ea este însoțită de întreaga familie: mamă, fost soț și unii unchi. Are doi copii, un băiat de 10 ani și o fetiță de 7 ani, Eleonora, care a suferit un grav accident rutier la 10 luni.
„Întreb adesea dacă accidentul s-ar fi întâmplat în România, dacă fetița ar fi fost salvată. A fost în comă indusă timp de trei săptămâni, supusă la 27 de perfuzii. Șansele ei nu erau mari, dar medicii au reușit să o salveze datorită dotărilor și pregătirii din spital.”
„E foarte greu când merg cu Eleonora acolo”
Fetița a suferit un traumatism cranian și nu poate merge, primind terapie atât în Austria cât și în România, la Fundația Mihai Neșu din Oradea.
„Terapiile din Austria, decontate de casa de asigurări, sunt insuficiente. Aici copiii nu primesc masaj sau stimulare musculară. În România, la Neșu, terapia este mai eficientă, dar în Austria costurile sunt mari și doar parțial decontate. De aceea, recurgem la fundații pentru ajutoare.”
Nicoleta nu vrea să revină în România din cauza tratamentului persoanelor cu dizabilități. „De multe ori e complicat să merg cu Eleonora acolo. România nu este pregătită pentru persoanele cu nevoi speciale. Există multe obstacole, cum ar fi borduri și lipsa lifturilor.”
„Când ies pe stradă cu fetița mea în România, oamenii au o atitudine pity, dar eu sunt mândră de ea. Este important ca toți copiii să fie integrați în societate.”
„Noi, românii, ne adaptăm repede, învățăm limba. Am colege din alte nații care nu reușesc după lungi perioade.”
Povestea plecării în Austria
Mama Nicoleta a fost prima care a emigrat, plecând în Portugalia să lucreze în curățenie după privatizarea Combinatului Siderurgic Reșița în 2000. Nicoleta i s-a alăturat după terminarea școlii.”
La 22 de ani, Nicoleta a ajuns la Viena, unde a lucrat timp de doi ani ca spălătoreasă la un restaurant.
A învățat limba germană și s-a angajat ulterior la o grădiniță ca ajutor de educatoare, activitate pe care o desfășoară și în prezent, deși a schimbat locul de muncă.
Mama ei lucrează acum în Austria ca bucătăreasă. În România, Nicoleta are doar o verișoară, iar cea mai recentă legătură, bunica ei, a decedat în ianuarie.
„Astăzi am votat pentru cei care au rămas în România, sperând că vor avea o viață mai bună. Nu știu dacă mai am așteptări. Am venit din frică, ca să nu fie mai rău.”
„Nu pot să cred că unii vor să părăsim Europa”
Nicoleta consideră că apartenența la Uniunea Europeană a avut multe beneficii, inclusiv facilitarea reunionii cu familia. „Aici se poate lucra și învăța fără a avea bacalaureatul. În România n-aș fi avut nicio șansă.”
Locuind în Korneuburg, o suburbie a Vienei cu mulți români, Nicoleta și familia evită discuțiile politice din cauza opiniilor diferite. „Încerc să discut despre alte subiecte, pentru a menține relațiile bune.”
Ea evită și conflictele pe social media. „Astăzi o fată m-a întrebat de poziția mea. Cred că fiecare are dreptul la opinie.”
„M-a dezamăgit cum a votat diaspora. Credeam că noi, cei care am ieșit în lume, vedem lucrurile diferit. Unii aleg ce îi poate duce înapoi în trecut, iar asta nu pot să accept.”
După 20 de ani în Austria
Familia Bálint a venit să voteze la Institutul Cultural Român din Viena, incluzându-i pe copiii lor, Flóra și Lehel. Aceștia sunt originari din Târgu Mureș, fiind parte a minorității maghiare. István lucrează în sectorul bancar, iar Katalin în vânzări.
István trăiește în Austria de două decenii, căutând oportunități profesionale și un mediu de respect. „Aici nu sunt mesaje ostile.”
Așteptări de la viitorul președinte
Familia Bálint este preocupată de „tonul de ură din viața publică”, având în vedere că părinții și prietenii lor sunt în continuare în Târgu Mureș. „Observăm viziuni negative asupra minorităților, și considerăm că diversitatea este o valoare, nu o problemă.”
De la viitorul președinte, aceștia așteaptă „respect și acceptare”. „Nu trebuie să fim toți la fel. România este bogată în tradiții și diversitate.”
„Mă îngrijorează că oamenii votează pe baza tendințelor”
Alexandru Dămăcuș, care locuiește de 10 ani în Viena și lucrează în IT, a venit să voteze cu fiul său, David. Originar din Sibiu, a trăit și în București înainte de a emigra.
Alexandru nu a participat la primul tur, dar acum consideră că miza este semnificativă. „Am venit să prevenim alegerea unui alt candidat. Mă deranjează că oamenii se bazează pe rețelele sociale în loc să caute informații.”
El nu a plecat din România din nemulțumire ci pentru o oportunitate profesională. Acum, toată viața lui este în Viena, fără gânduri de întoarcere. A fost încurajat să voteze de prietenii din România, care l-au contactat pe WhatsApp.”
Românii din diaspora votează timp de trei zile la al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2025, iar secțiile din străinătate sunt deschise vineri-duminică, între orele 7:00 și 21:00.