Alegeri prezidențiale 2025, turul 2: Surprizele privind voturile românilor din diaspora, de aproape trei ori mai multe

Românii care locuiesc în Statele Unite și Canada, din cauza distanțelor mari până la secțiile de votare, au avut istorii de participare scăzută la alegeri. Totuși, mobilizarea din acest an este fără precedent. În primul tur, aceștia au votat în majoritate pentru orientarea României către Uniunea Europeană și NATO.
Comunitățile românești din SUA și Canada numără sute de mii de membri, dar participarea lor la vot a fost, în general, modestă. Printre factorii de influență se numără distanța mare față de țară și fusul orar, dar și numărul limitat de secții de votare, care reduce semnificativ votul, de obicei la câteva mii de voturi.
În prima zi a alegerilor actuale, s-au înregistrat 11.313 voturi în cele două țări: 6.147 în Statele Unite și 5.166 în Canada. Comparativ, în turul 1 al alegerilor anterioare, în aceeași zi, s-au primit doar 2.162 voturi în Canada și 2.440 în SUA.
La alegerile din 2019, au votat în total 4.900 de persoane în Canada și 11.000 în SUA, ceea ce face ca numărul voturilor din prima zi să fie semnificativ mai mare decât cel înregistrat în timpul alegerilor precedente.
Deși numărul voturilor este mai mic decât în țări precum Germania, Spania, Republica Moldova sau Marea Britanie, care au fiecare peste 100.000 de voturi, românii din SUA și Canada au avut un impact semnificativ asupra rezultatului alegerilor din noiembrie 2024. Atunci, Marcel Ciolacu a fost depășit de Elena Lasconi după numărarea voturilor din diaspora. Aceasta a generat apeluri din partea politicienilor și a activiștilor pentru ca românii din America de Nord să participle la vot.
Aceste alegeri prezidențiale ar putea marca un moment unic, cu diaspora din America de Nord atingând un procent de 0,2%-0,3% din totalul voturilor, în condițiile în care unele sondaje sugerează o competiție strânsă. Totuși, românii din afaceri se confruntă cu un dezavantaj: începând cu primul tur al alegerilor prezidențiale, au mult mai puțin timp pentru a vota, deoarece în toate secțiile de votare din lume se închide la ora 21:00, ora Bucureștiului. Aceasta înseamnă că votul se va închide duminică după-amiază pe coasta de Est a Americii, și până în prânz pe coasta de Vest.