Profilul lui Rafal Trzaskowski, liberalul eurofil care aspirează la funcția de președinte al Poloniei. Guvernul lui Donald Tusk are nevoie de victoria sa în alegerile din această duminică.

Coaliția de centru din Varșovia s-a confruntat frecvent cu blocaje legislative impuse de președintele conservator Andrzej Duda. Un președinte aliat i-ar ușura semnificativ activitatea premierului Tusk, conform surselor AFP și Reuters.
Primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski, este favorit în cursa pentru președinția Poloniei, fiind un eurofil declarat care intenționează să liberalizeze legislația privind avortul și să protejeze drepturile comunității LGBTQ.
Fost ministru adjunct de externe, politicianul de 50 de ani este fiul unui pionier al jazzului polonez și strănepotul fondatorului primelor școli secundare pentru fete din țară.
Trzaskowski a pierdut cu o diferență mică prima sa candidatură la președinția Poloniei în 2020 în fața conservatorului Andrzej Duda, dar acum conduce sondajele înainte de primul tur programat pentru 18 mai.
Susținut de Coaliția Civică a premierului Donald Tusk, el se va confrunta, în cel de-al doilea tur din 1 iunie, cu candidatul naționalist al partidului Lege și Justiție (PiS), istoricul Karol Nawrocki.
Sondajele sugerează că se preconizează o competiție strânsă.
Interes pentru politică încă din adolescență
Rafal Trzaskowski provine dintr-o familie de intelectuali din Varșovia. Tatăl său, Andrzej, a fost un pianist renumit în anii 1950, perioadă în care jazzul era discreditat de regimul comunist.
El a intrat în politică în anul 1989, un an important pentru blocul sovietic, marcând anul căderii Zidului Berlinului.
Pe atunci adolescent, a abandonat școala pentru a lucra ca voluntar în timpul primelor alegeri libere din Polonia, care au contribuit la sfârșitul erei comuniste.
A absolvit Universitatea din Varșovia și a obținut un doctorat cu o teză despre reforma UE. De asemenea, a studiat la Oxford, Paris și la Colegiul Europei de lângă Varșovia.
Vorbește fluent engleză, franceză, italiană, rusă și spaniolă, având o experiență profesională temporară ca profesor de engleză.
Acuzațiile de elitism din partea criticilor săi i-au adus porecla „Bonjour”, referindu-se la înclinația sa spre cultura francofonă.
A fost ales în Parlamentul European în 2009 și a făcut parte din primul cabinet condus de Donald Tusk în 2013, înainte ca acesta să devină președinte al Consiliului European.
Rafal Trzaskowski a ocupat inițial funcția de ministru pentru tehnologie, urmată de cea de ministru adjunct al afacerilor externe.
Fiind membru al Parlamentului polonez din partea Platformei Civice între 2015 și 2018, el a fost ales vicepreședinte al Partidului Popular European în 2017.
Trzaskowski a fost ales primar al Varșoviei în 2018 și a fost reconfirmat în 2024, însă bilanțul său în acest rol este mixt, primind critici pentru lipsa de acțiune suficientă în beneficiul orașului.
Angajamentele lui Trzaskowski
Căsătorit și cu doi copii, Trzaskowski s-a angajat să protejeze drepturile femeilor și să legalizeze avortul într-o țară majoritar catolică, unde această procedură este practic interzisă.
Cu ocazia Zilei internaționale a drepturilor femeii din martie, el a promis că va lupta pentru abrogarea „legii medievale care interzice avortul”.
El susține măsurile ce ar permite avorturile până la 12 săptămâni, promisiune a Coaliției Civice aflate la guvernare, care a fost totuși respinsă în parlament.
Referitor la drepturile comunității LGBTQ, un subiect delicat în Polonia, Rafal Trzaskowski s-a pronunțat pentru uniuni civile, inclusiv pentru cuplurile de același sex.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a sancționat Polonia pentru că nu recunoaște și nu protejează cuplurile de același sex, acestea neavând dreptul la căsătorie sau la înregistrarea parteneriatului.
În timpul unei dezbateri electorale din aprilie, Trzaskowski a subliniat că este „complet absurd ca două persoane care trăiesc împreună toată viața să nu aibă dreptul să se viziteze în spital sau să moștenească unul de la celălalt.”
Ales primar al Varșoviei, el a semnat o „Declarație LGBT+”, angajându-se să protejeze comunitatea homosexuală, ceea ce a generat furia naționaliștilor de dreapta care protestează împotriva presupusei „ideologii LGBT”.
Într-o postare pe Facebook, el a vorbit despre dragostea sa pentru cărțile vechi și a dezvăluit că a consumat marijuana în tinerețe, dar îndeosebi „rar”.
Un catalizator pentru Donald Tusk
O victorie a lui Trzaskowski ar fi un imbold considerabil pentru guvernarea centristă a premierului Donald Tusk.
Tusk este bine plasat în rândul liderilor europeni, așa cum a demonstrat și recent cu vizita sa la Kiev, alături de Friedrich Merz din Germania, Emmanuel Macron din Franța și Keir Starmer din Regatul Unit.
Premierul conduce o țară cu una dintre cele mai puternice creșteri economice și una dintre cele mai mari forțe armate din Europa.
Totuși, succesul politicii externe este afectat de performanțele slabe pe plan intern, unde agenda de reforme este blocată de actualul președinte Andrzej Duda, care colaborează cu partidul naționalist de opoziție Lege și Justiție (PiS).
O eventuală victorie a lui Trzaskowski ar putea schimba acest peisaj, având în vedere că legislația guvernamentală nu ar mai fi supusă veto-ului prezidențial, situație întâlnită recent, când Duda a respins o inițiativă de reformare a sistemului de asigurări sociale.