Alegerile au crescut autocenzura în rândul angajaților români, conform Studiului BARES_DI 2025

Alegerile prezidențiale din România au exacerbat polarizarea socială, iar acest fenomen se reflectă și la locul de muncă: aproape 50% din angajații români aleg să nu-și împărtășească opiniile divergente din teama de a fi excluși de colegi, conform raportului ”Barometrul Diversității și Incluziunii” - ediția mai 2025.
Într-un mediu care favorizează conflictul de opinii și radicalizarea, Asociația OPEN MINDS face un apel pentru dialog și acceptarea diversității de opinii, susținut de cel mai amplu studiu în domeniu, Barometrul Diversității și Incluziunii, aflat la a doua ediție (BARES_DI 2025). Mediul de afaceri poate avea un impact semnificativ în promovarea unității sociale.
Cei doi autori ai Studiului BARES_DI 2025, Asociația OPEN MINDS și Cult Research, împreună cu GRF+, relevă că românii apreciază foarte mult respectul și suportul reciproc la locul de muncă, valori fundamentale pentru o echipă armonioasă și o cultură organizațională sănătoasă. Potrivit primelor date din ”Barometrul Diversității și Incluziunii” din mai 2025, 81% dintre români subliniază importanța respectului reciproc într-un mediu de lucru plăcut, în timp ce 57% dintre respondenți pun accent pe colaborare și sprijin.
Cu toate acestea, în ciuda acestor valori comune, există o tensiune care afectează sentimentul de apartenență: temerea de a-și exprima opiniile diferite. Aproximativ 44% dintre angajați resimt presiunea de a-și adapta părerile la cele ale majorității și doar 34% se simt confortabil să își exprime opiniile atunci când sunt opuse celor ale colegilor sau superiorilor.
Studiul indică faptul că percepția românilor asupra diversității de opinii contribuie la aceste temeri: aproape 40% dintre angajați consideră că opiniile diverse conduc la conflicte și marginalizare în mediul profesional.
„Cum ne vom coordona eforturile în echipe și comunități după alegeri? Restricționarea libertății de exprimare într-o societate profund polarizată duce la o radicalizare accentuată a grupurilor vulnerabile cu niveluri mai scăzute de educație și venit. Mediul de afaceri poate reprezenta un bastion de stabilitate și coeziune socială, în special pentru aceste grupuri. Angajatorii au un rol crucial în formarea diverselor generații, facilitând spații de ascultare și colaborare activă sau promovând inițiative educaționale pentru acceptarea diversității opiniilor,” a declarat Mirela Tănase, Vicepreședinte al Asociației OPEN MINDS.
„A doua ediție a Barometrului Diversității și Incluziunii face dovada cu argumente date ale faptului că radicalizarea ne îndepărtează. Unități diferite nu înseamnă opinie unică. Aproape 50% din români s-au îndepărtat de diversitatea opiniilor, iar riscurile sunt mai mari pentru grupurile sociale expuse excluderii. Diversitatea de opinii este un motiv de conflict și marginalizare pentru 54% dintre tinerii din Generația Z; 70% dintre angajații cu educație minimă (studii gimnaziale); 65% dintre angajații cu venituri precare; 60% dintre cei care ocupă funcții de execuție,” a afirmat Paul Acatrini, Managing Partner, Cult Research.
„La 35 de ani după ce am scăpat de opinia unică a partidului și statului, m-ar îngrijora faptul că o mare parte a societății noastre se teme de opinii diverse. Am creat Barometrul Diversității și Incluziunii ca un instrument bazat pe date pentru campanii interne care promovează coeziunea prin exprimarea liber aleasă, în care conformismul nu este necesar pentru a obține respect. Având în vedere contextul actual, în care spațiul public este invadat de modele de conducere radicale, credem într-o piață a ideilor variate, susținute prin date,” a subliniat Paul Kasprovschi, Director de Cercetare & Evaluare GRF+.
BARES, Barometrul României Responsabile, este o inițiativă Research & Development creată începând din 2022 de Cult Research și GRF+. Studiul utilizează pentru prima dată în România metodologia LOHAS (Lifestyles of Health and Sustainability). Colectarea datelor a fost realizată prin metode CAWI, folosind un chestionar online prin intermediul platformei CultIO, ce oferă acces la un panel de peste 40.000 respondenți. Studiul are relevanță națională, fiind realizat pe un eșantion de 806 de respondenți, având o marjă de eroare de +3,5%.
Rezultatele complete ale BARES_DI (Diversitate și Incluziune) 2025 vor fi prezentate în cadrul Conferinței OPEN MINDS programată pentru 4 iunie.