Bătălia pentru putere în PSD: Paul Stănescu îndeamnă la demisia lui Marcel Ciolacu. Numele care se află în cursa pentru conducerea partidului.

Deciziile cruciale pentru viitorul PSD vor fi stabilite săptămâna viitoare la Sâmbăta de Sus, sub munții Făgăraș. Prima acțiune semnificativă ar putea fi demisia lui Paul Stănescu, actualul secretar general al PSD, conform surselor interne. Această mișcare ar putea genera un efect de domino, determinându-l pe Marcel Ciolacu să se retragă din funcția de președinte.
- Lupta pentru conducere a fost declanșată, iar susținatorii se organizează în jurul numelui lui Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, Bogdan Ivan, ministrul Economiei, și Daniel Băluță, primarul Sectorului 4. O altă temă importantă care va fi discutată este dacă PSD va face parte din viitorul Guvern sau va rămâne în Opoziție pentru a naviga o reformă.
„Este prima duminică din ultimele 30 de ani când nu am nimic de realizat. Nu știu nici măcar dacă ar trebui să mă duc la sediu, nu avem candidat, ce să așteptăm?”, relatează un membru al conducerii PSD despre starea actuală a partidului în ultimele zile de campanie electorală.
Această situație este fără precedent pentru PSD. Duminică, 18 mai, Nicușor Dan și George Simion vor figura pe buletinele de vot. Crin Antonescu, candidatul promovat de partid, nu a reușit să se califice, terminând pe locul trei.
Social-democrații se simt într-o situație familiară, asemănătoare contextului din toamna anului trecut, când Marcel Ciolacu a pierdut finala prezidențială împotriva lui Călin Georgescu și Elena Lasconi. Aceste alegeri au fost anulate pe 6 decembrie, în urma hotărârilor CCR și BEC.
Fără un candidat pentru prezidențiale, PSD a dispărut din campanie în ultimele două săptămâni. Consiliul Politic Național a decis ca partidul să nu se implice în turul al doilea al alegerilor între Nicușor Dan și George Simion.
Victoria Stoiciu și Victor Negrescu au avut poziții critice în cadrul ședinței, opunându-se unei poziționări neclare, amândoi susținând că PSD ar trebui să îl sprijine pe Nicușor Dan.
După prima săptămână de campanie, Alfred Simonis, fost președinte al Camerei Deputaților și președinte al CJ Timiș, a anunțat că îl sprijină pe Nicușor Dan.
Până în prezent, niciun lider PSD nu s-a declarat în favoarea lui George Simion, câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale cu peste 40%.
Primul nume important care își asumă eșecul prin demisie
Deși nu participă direct la campania pentru prezidențiale, tensiunea din partid este palpabilă, afirmă liderii. Aceștia consideră că „viitorul este incert”.
Marcel Ciolacu a demisionat din funcția de președinte PSD pe 25 noiembrie 2024, după o clasare pe locul al treilea la prezidențiale, cel mai slab rezultat pentru candidatul partidului în istorie. A revenit asupra deciziei la câteva zile după alegeri.
După ce candidatul Alianței PSD-PNL-UDMR, Crin Antonescu, nu a ajuns în finală în mai 2025, Marcel Ciolacu nu și-a asumat responsabilitatea.
„Nu am fost eu candidatul”, a declarat liderul PSD.
El a acuzat și trădarea lui Ponta pentru eșec, dar nu a făcut nicio referire la propria responsabilitate, lăsând deoparte și faptul că a demisionat din funcția de premier, transmițând retragerea sa de la guvernare ca pe o decizie luată prin vot.
„PSD nu s-a retras de la guvernare, toți miniștrii au rămas în funcție, dar ca interimari. Numai Ciolacu a plecat”, subliniază un membru din conducere.
Printre cei care cer actualei conduceri să demisioneze se numără Paul Stănescu, care susține că pierderile repetate la alegerile prezidențiale cer asumarea responsabilității. De multe voci din partid susțin această viziune.
„Stănescu i-a propus lui Ciolacu demisia după a doua pierdere consecutivă la prezidențiale, cerându-i să-și asume acest eșec. Inițial, Ciolacu a fost de acord, dar apoi s-a răzgândit, afirmând că va lua o decizie în fața colegilor săi, săptămâna viitoare, la Sâmbăta de Sus. A amânat aceasta pentru a analiza rezultatul alegerilor prezidențiale.”
Demisia lui Stănescu va fi primul subiect pe masa Consiliului Politic Național al PSD, care se va reuni săptămâna viitoare.
„Stănescu își va da demisia pentru a-l determina pe Ciolacu să-și asume înfrângerile. Ciolacu trebuie să răspundă dacă își asumă înfrângerea și va demisiona din funcția de președinte PSD, lăsând astfel loc pentru un Congres extraordinar”, afirmă sursele citate.
„Dacă Simion câștigă prezidențialele, Ciolacu are o șansă să rămână în fruntea PSD”
Marcel Ciolacu a purtat discuții cu mai mulți lideri PSD pentru a solicita părerea acestora privind continuitatea sa.
„Dacă George Simion câștigă alegerile, Ciolacu ar avea șanse să rămână, conducând negocierea. Dacă Nicușor Dan câștigă, șansele lui Ciolacu de a rămâne în fruntea partidului se diminuează. El speră să câștige timp, încercând să negocieze ceva înainte de întâlnirea cu partidul, pregătindu-se pentru o posibilă ieșire în condiții favorabile, poate ca președinte al Camerei Deputaților, unde ar avea posibiltate de influență asupra jocului politic.”},{
Discuțiile privind continuarea sa la conducerea partidului vor avea loc cât mai curând.
O abordare posibilă în PSD ar fi ca atât Marcel Ciolacu, cât și Paul Stănescu să se retragă, iar conducerea partidului să fie preluată temporar de un lider care nu intenționează să candideze la Congresul Extraordinar.
„Este evident că PSD are nevoie de o generație tânără, energică, care să recâștige încrederea cetățenilor români. O conducere colectivă extinsă este necesară, lucruri esențiale pentru schimbarea PSD”, a declarat Gabriel Zetea, vicepreședinte PSD.
Cursa pentru succesiunea lui Ciolacu este deschisă: influențele prezidențiale în lupta PSD
Sorin Grindeanu și Daniel Băluță, prim-vicepreședinți PSD, sunt cele mai citate nume pentru conducerea partidului.
Mihai Tudose, președintele Consiliului Național al PSD, și Paul Stănescu, secretar general, joacă un rol crucial în identificarea viitorului președinte, discutând cu Grindeanu și Băluță pentru a găsi soluții optime. Dacă Grindeanu nu își propune să participe, locul său ar putea fi ocupat de Alfred Simonis.
O altă opțiune din Ardeal, care ar putea rivaliza cu cei menționați, este Bogdan Ivan, ministrul Economiei, susținut de Radu Moldovan, președintele CJ Bistrița-Năsăud, având alături mai multe organizații din Transilvania.
Ivan este perceput ca un tânăr promițător, capabil să revitalizeze partidul, avându-și șansele crescute în cazul unei victorii a lui Nicușor Dan la alegeri.
De asemenea, Olguța Vasilescu este menționată drept un alt potențial lider, deși a declarat că nu se află în căutarea acestei poziții și nici soțul acesteia, Claudiu Manda, nu ar dori să o susțină.
Pe lista potențialilor sucesori ai lui Ciolacu se află și Ionuț Florin Pucheanu, primarul Galațiului, care primește sprijin din partea lui Dan Nica, europarlamentar, dar șansele sale sunt considerate scăzute de către mai mulți vicepreședinți.
„Trădătorul” Victor Ponta nu rămâne exclus
Un alt nume care circulă în PSD, deși mai rezervat în prezent, este Victor Ponta, fost președinte al partidului între 2010 și 2015. El este etichetat de unii membri ai organizației ca „trădător” deoarece a părăsit partidul și a candidat ca independent.
Prezența sa în competiții electorale a limitat accesul lui Crin Antonescu, conform opiniei mai multor lideri de filiale.
Întrebat despre posibilitatea reîntoarcerii lui Ponta la conducerea PSD, Corneliu Ștefan, vicepreședinte pe regiunea Sud, a afirmat:
„Spre deosebire de alte persoane, Victor Ponta a avut o activitate constantă în partid. A fost o alegere personală de a candida la prezidențiale, nu decizia organizației. O astfel de chestiune necesită o hotărâre centrală.”
Ștefan, președinte în Dâmbovița, este, de altfel, cel care administrează județul.
Dilema PSD: Putere sau Opoziție după 18 mai
Demisia lui Marcel Ciolacu menține PSD la guvernare cu miniștri interimari. Formarea viitorului guvern depinde de președintele ales.
Neoficial, se discută posibilitatea ca PSD să rămână în Opoziție, conform mai multor lideri organizaționali.
„PSD trebuie să interpreteze votul românilor din 4 mai și la alegerile trecute. Nu ne vom implica în campanie. Orice variantă câștigătoare în turul al doilea ne va determina să arătăm greșelile guvernării din postura de Opoziție. Eu susțin ideea de Opoziție, având în vedere semnalele primite de la cetățeni. Este clar că votul românilor a fost împotriva guvernării PSD. Trebuie să ne tragem un pas înapoi”, a declarat Gabriel Zetea.
El a adăugat că PSD ar putea flexiona sprijinul pentru un guvern minoritar, iar acest subiect a fost discutat între lideri.
„Nu este indicat să încheiem alianțe cu AUR după alegeri. Decizia finală va fi luată în funcție de cine va deveni președintele României. Dacă George Simion câștigă, PSD nu ar trebui să colaboreze cu forțe extremiste. Actuala conducere sau cea viitoare va stabili drumul de urmat”, a afirmat Alfred Simonis.
Simonis a subliniat că toate deciziile vor fi formalizate după 18 mai.
Marcel Ciolacu a rambursat și opțiunea de colaborare cu AUR în timpul mandatului său, dar aceasta poate suferi schimbări după întâlnirea de la Sâmbăta de Sus.
Corneliu Ștefan a declarat că „PSD ar trebui să lase guvernul și să respecte votul popular”.
„Noul președinte va desemna un premier care să își formeze majoritatea. PSD să rămână în Opoziție”, a spus liderul organizației din Dâmbovița.
Așadar, este necesară o discuție despre noua conducere a partidului.
Din Suceava, Gheorghe Șoldan, președintele organizației PSD și al Consiliului Județean, aduce în discuție următoarele: „când am spus că ne vom reforma și vom rămâne în opoziție, am răspuns la multe întrebări. Partidul are nevoie de liniște, vom merge spre o reformare.”
„Ce se va întâmpla cu proiectele locale dacă ne retragem de la guvernare?”
Cu peste 25 de președinți de Consilii Județene și peste o mie de primari, PSD se confruntă cu o altă dilemă: finanțarea proiectelor locale în cazul unei retrageri de la guvernare.
Suținerea și continuarea acestora depind adesea de fondurile alocate de București.
„Să nu ne grăbim cu ieșirea de la guvernare, poate există colegi care sunt mai fervenți în acest sens”, subliniază un lider din Ardeal.
„Nu sunt sigur ce voi face, am discutat cu ministrul Grindeanu despre situație. El m-a asigurat că vom avea un răspuns de la ministrul Finanțelor luni. Am obiective importante, cum ar fi autostrada Pașcani - Suceava, care a fost câștigată, dar nu a fost semnată. Două loturi de autostradă sunt în așteptare. Există variante de ocolire pentru Gura Humorului”, aduce un exemplu Gheorghe Șoldan.
Preocupările președinților CJ-urilor sunt acelea că ieșirea PSD de la guvernare va afecta activitatea administrativă locală, iar decizia de retragere va fi luată având în vedere aceasta.