Scrisoarea unui lider PSD adresată „prietenilor mei nehotărâți”: Nu permiteți întunericului să prevaleze! Se vor ocupa de noi – fiecare în parte

Victoria Stoiciu, senator PSD de Vaslui, în vârstă de 45 de ani și membră a Comitetului Politic Național al PSD, a trimis această scrisoare redacției.
România se află în aceste zile la o răscruce istorică.
Pe 18 mai, alegerea noastră nu constă doar în nume. O facem alegând între două modele sociale, între două moduri de a trăi și de a spera, mai mult ca niciodată în ultimele 35 de ani.
Am discutat recent cu diverse persoane, de la susținători ai lui Nicușor Dan la cei ai lui Simion, dar mai ales cu cei nehotărâți.
„Amenințarea asupra noastră nu este doar o simplă schimbare de putere”
Pentru unii, Simion este considerat opțiunea cea mai nefavorabilă. Totuși, problema este că nici Nicușor Dan nu li se pare o alegere cu mult mai bună. Alții văd în Simion o variantă catastrofală, spunând: „Poate doar dacă îl lăsăm să ajungă la putere ne vom vindeca de extremism.”
Într-un tur doi, mobilizarea este esențială, iar alegerea nehotărâților devine crucială. Aceștia pot decide între salvarea democrației și căderea într-un regim autoritar.
Dragi prieteni, amenințarea care ne pândește nu este o simplă schimbare de putere. Este o adevărată considerare a unui regim autoritar și neofascist, camuflat sub lozinci naive precum „mândrie națională” și „recâștigarea demnității”. Acum, mai puțin de un secol, Europa interbelică ne-a avertizat cu prețul propriei sale destrămări.
Mulți lideri politici și intelectuali din Germania au considerat atunci că Hitler era un agitator extrem, lipsit de un suport instituțional real, care putea fi „controlat” de elitele conservatoare. „În două luni îl vom strânge pe Hitler într-un colț până va țipa”, a spus von Papen unui confident în 1933, când Hitler a fost numit cancelar.
În mai puțin de două luni, Hitler a acumular puterea politică aproape în întregime, a destrămat statul de drept, a desființat Reichstag-ul de orice autoritate reală și a condus democrația de la Weimar în uitare. Capacitatea umană de a subestima forța distructivă a răului este remarcabilă.
Astăzi, în România, suntem chemați să învățăm această lecție dureroasă.
Riscul de a intra „într-o lungă și întunecată eră a istoriei”
Să nu ne iluzionăm că extremismul se va diminua „natural” după un mandat eșuat. Istoria ne învață altceva: liderii extremiști, odată ajunși la putere, nu dispar pur și simplu.
Chiar și atunci când aparent pierd alegerile, aceștia revin mai puternici, profitând de manipulare, dezinformare și căutând necontenit țapi ispășitori. Vor găsi mereu vinovați: „soroșiști”, „străini”, „ONG-uri”, „ambasade”, „minorități” — orice țintă convenabilă pentru a distrage atenția de la neîmplinirile lor. Va exista o consolidare pas cu pas, dacă nu este oprită la timp.
Extremismul este o boală cronică care, dacă nu este controlată, va paraliza întregul organism social. Dacă alegerile sunt câștigate de Simion, vom intra într-o lungă și întunecată eră a istoriei noastre.
Dragi prieteni, înțeleg ezitarea și oboseala voastră. După două decenii cu doar președinți de dreapta, cuvinte precum „schimbare” și „modernizare” ne pun pe gânduri. Dar astăzi, alegerea noastră nu este între un candidat de dreapta și unul și mai de dreapta, după cum susțineți, ci între democrație și autoritarism.
„Dacă autoritarismul prevalează, problemele nu se vor rezolva”
Înțeleg dezamăgirea voastră, dar poate fi ameliorată doar într-o societate democratică. Numai într-o democrație putem aborda problemele ce generază extremismul: inegalitatea, marginalizarea și frustrarea profundă a multor oameni excluși de la beneficiile creșterii economice.
Numai într-o democrație putem reconstrui relația distrusă între cetățeni și instituții, putem dezvolta o economie care nu doar că se dezvoltă, ci include pe toți, o societate care nu doar că împarte PIB-ul, ci și demnitatea și oportunitățile reale. Nu va fi ușor, dar avem o oportunitate.
Dacă autoritarismul câștigă, aceste probleme nu vor fi rezolvate. Dimpotrivă, ele se vor adânci, amplificând un regim bazat pe ură și diviziune.
Dacă Nicușor Dan câștigă, vom putea continua să îmbunătățim, să reformăm, să avem speranță.
Dacă George Simion câștigă, vom intra într-o spirală a regresului din care va fi mult mai greu să ieșim.
Pe 18 mai, nu vă îndemn să votați perfect. Dar votați pentru posibilitatea de a construi un viitor mai bun.
Votul de duminică nu este un test al idealismului, ci un test al realismului. Nu este un test al entuziasmului, ci al lucidității. Dacă ne lăsăm pe gânduri, am putea să nu mai avem cale de întoarcere. Deoarece ei se vor ocupa de noi, fiecare în parte.