Ambasadorul SUA la NATO subliniază „amenințări strategice”: Relevanța Mării Negre în contextul războiului din Ucraina

Matthew Whitaker, ambasadorul Statelor Unite la NATO, a asigurat că SUA rămân angajate în Europa. Totodată, el a menționat că Washingtonul reevaluează continuu strategia, adoptând o abordare holistică pentru a preveni „golurile de securitate”.
„Am purtat numeroase discuții în cadrul Consiliului Nord-Atlantic cu aliații, având un accent deosebit pe ambasadorii din zona Mării Negre, inclusiv Turcia, România și Bulgaria, datorită importanței strategice a Mării Negre în contextul conflictului din Ucraina”, a declarat Whitaker într-o conferință de presă înaintea întâlnirii miniștrilor de externe din NATO organizată în Turcia, care va pregăti summitul alianței din luna următoare de la Haga.
Ambasadorul a caracterizat flancul estic drept „un copil bolnav”, referindu-se la el ca la o zonă afectată de „amenințări strategice”.
„Am menționat abordarea noastră 360 de grade în raport cu toate regiunile. Putem afirma că în privința Ucrainei, flancul estic este ca un copil cu febră în familie; care necesită o atenție deosebită din partea noastră, discutând despre provocările și amenințările strategice”, a mai adăugat ambasadorul.
Whitaker a subliniat că „nevoile aliaților noștri sunt îndeplinite”, o afirmație esențială în contextul conflictului din Ucraina.
„Suntem pe deplin conștienți de relevanța unei Mări Negre puternice în raport cu războiul din Ucraina și ne asigurăm că nevoile aliaților sunt acoperite atât de NATO, cât și de SUA, care oferă sprijin strategic”, a accentuat Matthew Whitaker.
În același context, ambasadorul american a reafirmat angajamentul SUA față de Europa.
„Așa cum au menționat și secretarii Marco Rubio și Pete Hegseth, Statele Unite nu se vor retrage din Europa. Continuăm discuții cu aliații noștri pentru a preveni orice goluri de securitate, în timp ce trebuie să facem față tuturor amenințărilor de securitate la adresa SUA. Navigăm în aceeași direcție și le cerem aliaților europeni să aibă capacități corespunzătoare și să contribuie ca parteneri egali”, a subliniat diplomatul, reamintind de poziția clară a fostului președinte Trump privind echilibrarea cheltuielilor de apărare de către aliații europeni și Canada.
„Trebuie să ajungem la un consens în legătură cu responsabilitățile fiecăruia, astfel încât să putem continua colaborarea în cadrul celei mai mari alianțe create vreodată”, a adăugat ambasadorul.
De asemenea, el a menționat că summitul NATO din iunie, ce va avea loc la Haga, se va concentra pe investițiile în apărare.
„Vom analiza amenințările de securitate dintr-o perspectivă cuprinzătoare. Președintele Donald Trump va discuta cu aliații și partenerii despre importanța angajamentului în domeniul apărării”, a conchis Matthew Whitaker.