Parlamentul Bulgariei a respins propunerea președintelui pentru un referendum privind adoptarea monedei euro

Parlamentul Bulgariei a respins propunerea președintelui pentru un referendum privind adoptarea monedei euro
Preşedintele bulgar Rumen Radev, Foto: Ludovic Marin / AFP / Profimedia Images

Nataliya Kiselova, președinta Adunării Naționale a Bulgariei, a refuzat suggesterile formulate de președintele Rumen Radev privind organizarea unui referendum pe tema adoptării monedei euro. Potrivit agenției de presă BTA, Kiselova a subliniat că propunerea contravine legii fundamentale a țării, conform raporturilor din marți.

Rumen Radev a solicitat, luni, organizarea unui referendum pentru a evalua intențiile Bulgariei de a adopta euro începând cu anul 2026, punând următoarea întrebare: „Sunteți de acord ca Bulgaria să introducă moneda unică europeană «euro» în 2026?”.

Criticile au fost exprimate de către guvern, uno dintre miniștri afirmând că propunerea reprezintă o încercare de a submina progresele în procesul de aderare la euro.

Kiselova a declarat că propunerea nu respectă mai multe articole din Constituția Bulgariei și din tratatele Uniunii Europene, fiind incompatibilă și cu deciziile anterioare ale curții constituționale.

Anterior, Curtea Constituțională a Bulgariei a respins o petiție ce viza organizarea unui referendum referitor la trecerea la euro.

Guvernul Bulgariei își propune să implementeze moneda euro în ianuarie 2026, dar confirmarea indeplinirii tuturor criteriilor necesare de către Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană va avea loc în luna iunie.

Economiștii subliniază că adoptarea monedei euro ar putea atrage investiții străine și ar îmbunătăți ratingurile de credit, rezultând astfel în costuri mai mici pentru finanțarea datoriei.

Cu toate acestea, opinia publicului bulgar este împărțită în legătură cu trecerea la euro, existând temeri că prețurile ar putea crește, similar cu situația întâmpinată în Croația la adoptarea euro în 2023.

Publicația Sofia Globe menționează că Rumen Radev nu va putea contesta refuzul Adunării Naționale în fața curții constituționale, deoarece instanța se ocupă doar de deciziile parlamentului, nu și de absența unui vot care ar susține propunerea președintelui.

Recomandari
Show Cookie Preferences