Previsiunile pentru sosirea celor 29 de trenuri electrice noi de la PESA în România și traseele acestora

Previsiunile pentru sosirea celor 29 de trenuri electrice noi de la PESA în România și traseele acestora
Tren electric (sursa ARF)

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a comunicat semnarea unui act adițional care prevede achiziția a încă nouă rame electrice de lung parcurs de la PESA, Polonia, pe lângă cele 20 deja contractate. Fiecare dintre aceste trenuri dispune de trei vagoane și poate atinge o viteză maximă de 160 km/h.

Valoarea totală a contractului pentru cele 29 de unități electrice multiple interregionale, inclusiv serviciile de mentenanță pentru o perioadă de 15 ani, se estimează la 1.6 miliarde lei. Prima ramă este așteptată să fie livrată în luna septembrie 2025, iar întreg pachetul de 29 de rame va fi disponibil până la sfârșitul anului 2027, conform celor relatate de ARF.

Traseele pe care vor opera aceste trenuri includ: Cluj Napoca – Sighișoara – Brașov; Cluj Napoca – Alba Iulia – Simeria – Târgu Jiu – Craiova; Brașov – Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău – Pașcani – Iași/Suceava; Galați – Mărășești – Bacău – Pașcani – Iași/Suceava; Galați – Brăila – Făurei – Fetești – Constanța (Mangalia); (Mangalia) – Constanța – Fetești – Brăila – Mărășești – Bacău – Pașcani – Iași/Suceava; (Giurgiu) – București – Ciulnița – Călărași; Oradea – Cluj Napoca – Sighișoara – Brașov; Cluj Napoca – Alba Iulia – Simeria – Târgu Jiu – Craiova – Calafat.

ARF a confirmat că, pe 14 mai 2025, a finalizat semnarea actului adițional privind achiziția celor 20 de rame electrice interregionale (RE-IR) de la PESA, contract semnat inițial în decembrie 2023.

„Actul adițional include suplimentarea contractului cu PESA, semnat pe 19 decembrie 2023, prin adăugarea a 9 rame electrice de lung parcurs și asigurarea mentenanței acestora timp de 15 ani de la livrare, inclusiv instruirea personalului pentru exploatarea și operarea trenurilor, precum și utilizarea aplicațiilor software, toate fiind asigurate de furnizor,” a declarat autoritatea, care are un nou președinte din aprilie: Mihai Barbu.

Finanțarea pentru cele 20 de rame electrice interregionale a fost obținută prin Planul de Redresare și Reziliență (PNRR), iar cele 9 unități electrice multiple vor beneficia de fonduri din Fondul pentru Modernizare (FM).

Ramele electrice vor circula la o viteză maximă de 160 km/h, fiecare tren având o capacitate de 191 de locuri pe scaune, distribuite în cadrul celor trei vagoane.

În ceea ce privește confortul călătorilor, ramele sunt dotate cu sisteme de climatizare, conectivitate Wi-Fi, o zonă de bar/bistro, un spațiu dedicat pentru călătorii cu dizabilități și o zonă pentru distribuirea automată a biletelor și aparate de compostat.

Recomandari
Show Cookie Preferences