Donald Trump emite ironii la adresa Europei: „Fără noi, ar vorbi germană și poate japoneză”

În absența asistenței Statelor Unite, națiunile europene ar comunica acum în germană, a afirmat Donald Trump joi, subliniind dorința sa de a stabili o zi dedicată comemorării victoriei asupra Germaniei naziste și ironizând în legătură cu faptul că Franța celebrează pe 8 mai, conform AFP, citată de Agerpres.
„Iubim Franța, nu-i așa? Totuși, cred că noi am contribuit mai mult la obținerea victoriei în război decât Franța”, a declarat Trump în fața militarilor americani de la baza al-Udeid din Qatar, menționând că Statele Unite nu își onorează suficient rolul semnificativ jucat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (1939-1945).
„Știi, nu vreau să păsto un ton arogant, dar atunci când Hitler a susținut discursul la Turnul Eiffel, aș zice că nu a fost cea mai bună idee”, a adăugat el, provocând râsete în rândul soldaților, referindu-se la invazia nazistă din 1940, după înfrângerea armatei franceze.
„Am câștigat războiul, ei au contribuit”
În legătură cu aniversările din 8 mai, Trump a comentat: „L-am contactat pe președintele Macron, un tip bun, de altfel”. El l-a imitat apoi pe liderul francez, pronunțând cu un accent specific: „Donald, sărbătorim victoria noastră asupra germanilor”. Trump a replicat printr-un râs: „Este minunat”.
„Noi am câștigat războiul, iar ei au contribuit, însă fără noi, nu ar fi reușit”, a subliniat el, referindu-se la națiunile europene care marchează victoria din 8 mai 1945, cu mențiunea că Rusia, succesoarea URSS, celebrează pe 9 mai.
„Fără ajutorul nostru, ar fi vorbit germană și poate puțin japoneză. Noi am câștigat războiul și suntem singurii care nu îl sărbătorim”, a insistat el, reafirmând că dorește să instituie o zi națională de sărbătoare pentru a onora victoria.
La începutul lunii mai, Donald Trump a făcut observații similare, subestimând din nou contribuția țărilor europene, și în special a URSS, care a început să respingă trupele naziste în primele luni ale anului 1943.
Statele Unite au avut un rol esențial în război, oferind inițial sprijin Aliaților înainte de a fi atrase în conflict, după atacul Japoniei asupra Pearl Harbor, în Hawaii, pe 7 decembrie 1941. Un moment emblematic al participării lor în Europa a fost debarcarea din Normandia din 6 iunie 1944, conform AFP.
Conform statisticilor Muzeului Național din SUA dedicat celui de-al Doilea Război Mondial, Statele Unite au pierdut 416.800 de militari în timpul conflictului, puțin mai mult decât Regatul Unit (383.600), dar semnificativ mai puțin decât URSS, care a avut pierderi estimate între 8,8 și 10,7 milioane de soldați.