Reacții dure după afirmațiile lui George Simion: „Încalcă 20 de ani de luptă pentru drepturile persoanelor cu autism” / „O dovadă de ignoranță și dispreț”

Reacții dure după afirmațiile lui George Simion: „Încalcă 20 de ani de luptă pentru drepturile persoanelor cu autism” / „O dovadă de ignoranță și dispreț”

Declarațiile controversate ale liderului AUR, George Simion, care a numit un candidat „autist, săracu’!”, au generat reacții din partea specialiștilor și părinților copiilor cu autism. Ana Dragu, psiholog și fondator al unui centru destinat persoanelor cu tulburări din spectrul autist, consideră că acesta este un „ofensă gravă care subminează 20 de ani de luptă pentru drepturi și recunoaștere”. În România, sunt aproximativ 40.000 de persoane diagnosticate cu tulburare din spectrul autist.

Aflați joi la Bruxelles, George Simion a fost întrebat despre agenda sa de întâlniri și a reacționat cu iritare: „Aveți un candidat pe care îl susțineți, e autist, săracu’!”.

„Este inacceptabil să stigmatizezi persoanele cu autism”

Ana Dragu, psiholog clinician, psihoterapeut, cercetător și fondator al Asociației Autism Europa – Centrul de Resurse și Referință în Autism „Micul Prinț”, a declarat:

„Folosirea cuvântului autist în acest mod distruge 15, 20 de ani de eforturi pentru drepturile persoanelor cu autism. Am avut întâlniri cu lideri politici și ne-am luptat pentru drepturi în educație și pentru acces la terapii. Ca să ajungem acum să ne confruntăm cu asemenea jigniri este inacceptabil. Există multă lume cu autism care este afectată de aceste afirmații. Sancțiunile sunt necesare, poate chiar la vot.”

Dragu, care este și mama unui băiat cu autism, subliniază amploarea comunității afectate și ipocrizia socială: „În România, există aproximativ 40.000 de persoane cu tulburare din spectrul autist; cum să nu ne gândim la ele? E inacceptabil. Nicușor Dan este funcțional din toate punctele de vedere. Chiar dacă ar avea un diagnostic, de ce ar exista un standard dublu? Ne place Elon Musk, care a recunoscut că are Asperger, dar în politică, ce să zicem despre el? Această declarație mi-a stârnit emoții foarte puternice.”

În plus, Ana Dragu a anunțat că, în numele organizației și al fiului ei, va depune o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

„O dovadă de ignoranță și dispreț”

O altă reacție a venit din partea asociației Autism Voice, care afirmă că utilizarea termenului „autist” ca insultă nu este o simplă eroare, ci „o dovadă de ignoranță și dispreț pentru sute de mii de persoane și familii afectate de autism în România”.

„Nu vom accepta ca neurodiversitatea să fie folosită ca o armă de desconsiderare. Aceasta nu este doar o lipsă de respect, ci o încălcare a demnității umane. Este un atac direct asupra eforturilor specialiștilor, părinților și bărbaților și femeilor cu autism care se luptă pentru incluziune și respect. Stigmatizarea nu este o părere. Discriminarea nu este o glumă.”

Responsabilitatea noastră este să afirmăm clar că limbajul degradant și discriminatoriu este inacceptabil. Aceasta nu este o chestiune politică, ci un principiu de respect uman și valori fundamentale esențiale pentru viitorul unei societăți în care demnitatea este o prioritate.”

„Aștept scuze. Dar, mai ales, aștept responsabilitate”

Georgiana Mihalcea, autoarea serialului „La braț cu autismul” publicat pe totuldespremame.ro, afirmă:

„Ca mamă a unui tânăr de 18 ani cu autism și autoare a serialului „La braț cu autismul”, care timp de cinci ani a relatat povești sincere despre viața cu autismul, nu pot rămâne tăcută în fața unei declarații care frizează decența și respectul uman.

Afirmația lui George Simion, care l-a numit pe Nicușor Dan „autist, săracu’”, nu este doar o simplă greșeală de comunicare, ci un eșec de empatie. Este o atacare a unei comunități adesea invizibile, care trăiește cu demnitate, în ciuda prejudecăților. Folosirea termenului „autist” ca insultă reflectă nu doar o sărăcie de vocabular, ci și o profundă lipsă de caracter. Este o dovadă a unei mentalități care echivalează diferența cu inferioritatea și vulnerabilitatea cu ridicolul. Ironia este că acelora care cer votul „pentru popor” le lipsesc des adesea înțelegerea suferinței reale.”

Ea subliniază că autismul nu este o rușine, ci o modalitate de a fi în lume.

„Da, este diferit, provocator uneori, dar nu ar trebui să fie disprețuit. Copiii și adulții cu autism – inclusiv fiul meu – nu trebuie apărați de rușinea condiției lor, ci de ignoranța celor care îi discreditează. Ce mesaj transmitem când liderii folosesc diagnosticele neurodivergente ca invective? Înseamnă că a fi „altfel” este o glumă, un defect. Aștept scuze, dar mai ales, responsabilitate. Poate chiar un moment de tăcere, un moment în care ne abținem de la afirmații despre care nu știm nimic. Până atunci, mă voi angaja, ca și până acum, „la braț cu autismul”, cu fruntea sus, așa cum ar trebui să o facem cu toții, mai ales cei care ne vor conduce.”

„Copilul meu nu ar face rău intenționat nimănui”

Marius Frățilă, jurnalist și tatăl unui băiat de 12 ani, a oferit o altă reacție:

„Sunt părintele unui copil cu autism sever. Copilul meu este o persoană mai bună, mai pozitivă, mai bine educată și integrată în societate decât personajul frustrat care caută să devină președinte. El nu ar face rău intenționat cuiva, iar și floarea nu poate fi ruptă de la locul ei. Am întâlnit mulți oameni cu autism și pot afirma cu toată convingerea că Nicușor Dan nu are această afecțiune, nu are nici măcar sindromul Asperger, cunoscut și ca sindromul geniilor. Dar el pare să fie o persoană mult mai pregătită profesional, mai decentă și responsabilă în tot ceea ce face și spune.”

Recomandari
Show Cookie Preferences