EXCLUSIV. Sondajul de dinainte de turul doi al alegerilor prezidențiale de duminică, 18 mai. Diferență minimă pentru un candidat, în marja de eroare. Tensiunea persistă.

În urmă cu doar trei zile, George Simion și Nicușor Dan erau pe poziții egale, dar acum un sondaj realizat de AtlasIntel arată o diferență între cei doi. AtlasIntel a prevăzut corect rezultatul alegerilor locale din București de anul trecut, când Nicușor Dan a obținut un nou mandat de primar, însă în ultimul sondaj realizat înainte de turul întâi al alegerilor prezidențiale, AtlasIntel a estimat că liderul AUR va obține 30,2%, deși el a câștigat cu aproape 41%.
Nicușor Dan, candidatul independent, are un avantaj modest față de George Simion, conform datelor sondajului realizat de AtlasIntel în intervalul 13-15 mai.
- Sondajul AtlasIntel a fost realizat pe un eșantion de 5.628 de respondenți, utilizând metoda de recrutare digitală aleatorie (Atlas RDR). Cu o marjă de eroare de ±1 punct procentual și un nivel de încredere de 95%, sondajul include și votul din diaspora.
Datele sondajului arată că Nicușor Dan este susținut de 48.7% din respondenți, în timp ce George Simion beneficiază de 47.8%. Astfel, diferența dintre cei doi este de 0.9%. De asemenea, 1.8% dintre respondenți ar opta pentru un vot nul, iar 1.7% nu sunt siguri.
AtlasIntel oferă și un grafic ce ilustrează evoluția intenției de vot începând cu 12 mai, când cei doi candidați erau la egalitate, cu 48.2%. Nicușor Dan a înregistrat o ușoară creștere, în timp ce George Simion a avut o mică scădere.
Distribuția voturilor pe regiuni istorice și în diaspora
George Simion primește majoritatea voturilor din Moldova (56.9%), în timp ce Nicușor Dan este mai bine plasat în Transilvania (55.2%), București-Ilfov (48.6% comparativ cu 43.9% pentru Simion) și Muntenia (49% vs. 48%). În diaspora, Simion este susținut de 52.3% comparativ cu 47.5% pentru Nicușor Dan.
În prima rundă a alegerilor, George Simion a acumulat aproape 61% din voturile exprimate în diaspora, spre deosebire de Nicușor Dan care a obținut 25.61%, iar restul voturilor au fost distribuite între ceilalți candidați.
Compararea performanței sondajelor cu rezultatul oficial la primul tur. Cea mai apropiată estimare: 35% comparativ cu 41%
O analiză efectuată de AtlasIntel a evaluat eroarea medie a previziunilor sondajelor publicate înainte de alegerile programate pentru duminică, 4 mai. Aceasta s-a concentrat pe sondajele realizate înainte de ziua votului, excluzând exit-poll-urile.
Astfel, sondajul Verifield realizat la finele lunii martie, la comanda lui Nicușor Dan, a avut cea mai mică eroare pentru Simion, fiind cotat cu 35%, față de 41% rezultatul final.
Cea mai mare eroare a fost înregistrată de sondajul CURS, care l-a evaluat pe Simion la 26%, având o aberație de 15 puncte procentuale.
În paralel, sondajul AtlasIntel publicat cu trei zile înainte de alegeri l-a estimat pe George Simion la 31% comparativ cu 41% în rezultatul final.
O posibilă explicație pentru rezultatele din turul 1 ale lui George Simion, care au depășit prognozele sondajelor
Sondajele au prezis corect competiția pentru locul doi. George Simion a fost indicat ca posibila opțiune câștigătoare, totuși liderul AUR a obținut cu mult peste așteptări.
„Datorită disputelor dintre alți candidați, perceptia că Simion va câștiga primul tur și scandalurile apărute după incidentul cu fotografiile, o parte din electoratul PSD care s-ar fi aliniat cu Crin Antonescu a migrat către George Simion”, a menționat Andrei Roman, șeful AtlasIntel, pe platforma X.
Acesta a adăugat că „valul de sprijin pentru Simion a crescut în ziua votului, având similitudini cu ceea ce am observat în cazul lui Călin Georgescu”.