„Se conturează un nou actor provocator pe scena europeană: Portretul lui George Simion, realizat de Politico”

Oficialii europeni își exprimă îngrijorarea că politicianul de 38 de ani ar putea adera la duo-ul actual de „demolatori”, Viktor Orbán și Robert Fico, în încercarea de a suspenda ajutoarele pentru Ucraina, tocmai în momentul în care Uniunea Europeană intenționează să intensifice presiunea asupra Rusiei pentru a pune capăt conflictului militar.
În ediția recentă, Politico a publicat un articol amplu despre liderul AUR, George Simion, care a câștigat prima rundă a alegerilor prezidențiale din România.
Jurnaliștii observă că „ostilitatea candidatului care conduce în alegeri față de Ucraina creează o discontinuitate cu colegii conservatori europeni.”
Articolul menționează că, conform instrumentului „Poll of Polls”, folosit de Politico pentru a face medii de sondaje, Simion are un avans de trei procente față de Nicușor Dan în cursa electorală.
Într-un interviu cu Politico, Simion se descrie ca un susținător al Uniunii Europene și NATO, afirmând că are o afinitate mai mare pentru premierul italian Giorgia Meloni decât pentru liderii din Ungaria și Slovacia: „Suntem un grup euro-realistic, nu euro-sceptic.”
El consideră că piața unică a Uniunii Europene este esențială pentru bunăstarea românilor și argumentează că alianța sa cu mișcarea MAGA a lui Donald Trump este o modalitate de a menține prezența militară americană în România.
Deși se aliniază cu Meloni, oficialii și experții care au observat ascensiunea politică a lui Simion pun la îndoială capacitatea acestuia de a corela agenda sa cu valorile Uniunii Europene.
Oana Lungescu, fost purtător de cuvânt al NATO, declară: „Consider că ar fi cu siguranță o figură perturbatoare în Consiliul UE și, posibil, și în NATO. Poziția sa asupra războiului Rusiei în Ucraina, care sugerează neutralitate pentru România, este incompatibilă cu obligațiile sale ca membru al UE și aliat NATO.”
Manfred Weber, liderul Partidului Popular European din Parlamentul European, îl descrie pe Simion ca fiind „un risc pentru valorile în care credem” și respinge comparațiile cu Meloni, acuzându-l că a colaborat cu agențiile ruse. Simion afirmă că nu a avut întâlniri cu spioni ruși în urmă cu un deceniu și are restricții de intrare în Ucraina și Republica Moldova.
„Activitatea controversată la cimitirul din Valea Uzului”
Nașterea notorietății lui George Simion este asociată cu evenimentele din timpul conflictului interetnic de la cimitirul din Valea Uzului. Această situație a fost recent evocată de liderul opoziției din Ungaria, Peter Magyar, care l-a acuzat pe Viktor Orbán că l-a sacrificat pe maghiarimea din România pentru un candidat extremist.
Peter Magyar a afirmat: „A dansat pe mormintele maghiarilor din Valea Uzului, distrugând memoria comunității secuiești și batjocorind strămoșii noștri decedați.”
Botond Csoma, liderul grupului parlamentar UDMR, confirmă că acest incident a dus la atacuri săptămânale asupra comunităților locale.
Simion afirmă că nu are o relație activă cu Orbán, dar recunoaște că, într-o anumită măsură, îl consideră un model de urmat și că va coopera cu el în viitor.
Orbán a clarificat poziția sa printr-o postare pe Facebook, subliniind că Guvernul maghiar își dorește să nu influențeze alegerile din România și consideră crucială politica UDMR.
„Candidatul favorit al lui Meloni”
George Simion o citesc adesea pe Meloni ca sursă de inspirație, însă, la Bruxelles, el este perceput diferit. Politico subliniază că „retorica sa populistă exagerată” în legătură cu Ucraina a blocat îndelung AUR din a se alătura grupului reformiștilor și conservatorilor din Parlament.
După ce a aderat la acest grup în 2024, Simion a fost nevoit să semneze o declarație prin care condamna invazia ucraineană.
De atunci, a adoptat o poziție mai critică față de Kremlin, afirmând că Vladimir Putin ar trebui să fie judecat pentru crimele de război, dar totodată s-a împotrivit continuării sprijinului militar pentru Ucraina.
În interviul cu Politico, Simion a menționat că îi admiră și pe alți lideri conservatori, precum premierul belgian Bart De Wever și premierul ceh Petr Fiala.
„Cetățenii votează, chiar și atunci când sunt mințiți”
Experții români care au discutat cu Politico afirmă că declarațiile publice ale lui Simion și ale AUR nu sunt de încredere. Ana Otilia Nuțu, de la Expert Forum, a declarat că Simion s-a inspirat din campania lui Trump, creând un cult al personalității în jurul său: „Oamenii vor vota pentru tine chiar și atunci când îi minți face”.
Simion își adapteză acum stilul de comunicare pentru a atrage un public mai larg, dar Nuțu avertizează că, dacă va fi ales, „va acționa în favoarea intereselor lui Putin”, la fel ca Orbán.
Consultantul politic Radu Magdin a adăugat că Simion nu este de încredere și vizează promisiuni excesive pentru a câștiga alegerile, anticipând astfel că provocările economice îl vor constrânge să își reconfigureze relațiile cu Uniunea Europeană.
„Legitimitatea politică a lui Simion este puternică, dar constrângerile economice sunt favorabile pentru Ursula von der Leyen, iar guvernarea necesită responsabilitate,” a concluzionat Magdin.