Inovație pentru persoanele cu dizabilități de vedere: prima aplicație mobilă din România dezvoltată de o echipă inclusivă

Inovație pentru persoanele cu dizabilități de vedere: prima aplicație mobilă din România dezvoltată de o echipă inclusivă
Persoanele cu dizabilități de vedere își pot găsi ghizi prin aplicația SeeYou. Foto: Belish | Dreamstime.com

Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială a lansat prima aplicație mobilă din România destinată să conecteze persoanele cu dizabilități de vedere cu ghizi care să le însoțească la diverse activități. Este remarcabil că trei dintre cei cinci programatori implicați în dezvoltarea aplicației sunt nevăzători.

Conform datelor ANPDPD, România numără peste 84.000 de persoane cu dizabilități de vedere, iar lipsa accesibilizării spațiilor urbane generează obstacole considerabile în ceea ce privește deplasarea acestora.

Activitățile cotidiene, precum cumpărăturile, consultările medicale sau vizitele la instituții publice, devin adesea provocatoare. Această inaccessibilitate contribuie la un sentiment de izolare și afectează participarea activă în comunitate, așa cum susțin reprezentanții organizației.

Sub motto-ul „DEMERS ÎMPREUNĂ”, aplicația SeeYou își propune să faciliteze accesibilitatea orașelor, crescând mobilitatea și vizibilitatea persoanelor cu dizabilități de vedere, în timp ce dezvoltă empatia celor din jur. SeeYou servește drept platformă de întâlnire între beneficiari și ghizi care doresc să aducă o schimbare pozitivă în societate.

Utilizatorii pot lansa invitații care detaliază nevoile lor, precum și data, ora și locul întâlnirii.

Pe lângă activitățile esențiale, utilizatorii au posibilitatea de a solicita însoțire pentru activități recreative, cum ar fi plimbări în parc sau participarea la un concert.

Aplicația SeeYou se va lansa pe 23 mai în Cluj-Napoca

După o fază pilot în București, aplicația SeeYou se va extinde începând cu 23 mai în Cluj-Napoca, cu sprijinul Asociației Nevăzătorilor din România (ANR), filiala Cluj-Napoca, care se va ocupa de aspectele operaționale la nivel local și va oferi suport utilizatorilor, atât persoanelor cu dizabilități de vedere, cât și ghizilor.

Comparativ cu versiunea web a aplicației lansate în 2020, aplicația mobilă SeeYou vine cu funcționalități noi.

Aplicația permite acum nu doar beneficiarilor, ci și ghizilor să inițieze invitații de însoțire, oferind astfel o perspectivă diversificată și opțiuni mai variate de activități.

La solicitarea comunității, a fost inclusă și o opțiune prin care beneficiarii pot cere să fie însoțiți de persoane de același gen, răspunzând astfel unor nevoi personale, cum ar fi consilierea pentru achiziții de haine.

De asemenea, aplicația poate fi utilizată și în limba engleză, ceea ce o face accesibilă și călătorilor străini care vin în România.

SeeYou este creată de o echipă diversă, în care trei dintre cei cinci programatori sunt nevăzători.

„SeeYou facilitează deplasarea datorită interfeței intuitive, adaptată nevoilor persoanelor cu deficiențe de vedere. Ca nevăzător și programator, explorez dezvoltarea tehnologiei, iar pentru persoanele cu deficiențe de vedere, SeeYou reprezintă un instrument valoros, disponibil la un simplu clic, care deschide o lume plină de oportunități, contribuind la o viață socială și profesională echilibrată. Noua interfață o face mai accesibilă, oferind oricui șansa de a interacționa cu o persoană cu deficiențe de vedere”, afirmă Alex Cucu, Tech Lead AMAIS și unul dintre programatori.

Cerinte pentru înscrierea în aplicația SeeYou: utilizatori majori

Pentru a se înscrie în aplicație, beneficiarii și ghizii trebuie să fie majori. Aceștia sunt verificați și aprobați manual de o echipă AMAIS, pentru a asigura securitatea și urmărirea utilizatorilor.

În funcție de rolul ales (beneficiar sau ghid), procesul de înscriere variază. Utilizatorii nevăzători trebuie să încarce documente care atestă dizabilitatea, cum ar fi certificatul de încadrare în grad de dizabilitate, și sunt îndemnați să respecte recomandările de securitate disponibile în aplicație.

De asemenea, după ce beneficiarul și ghidul sunt conectați prin SeeYou, ghidul poate prelua online cererile beneficiarilor – inclusiv citirea unor documente scrise, asistență de la distanță sau apeluri amicale pentru socializare cu cei care se simt singuri.

Aplicația SeeYou este un proiect realizat de AMAIS (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială) cu sprijinul Fundației Orange România și în colaborare cu Asociația Nevăzătorilor din România (ANR), filiala Cluj-Napoca.

Sursa foto: Dreamstime

Recomandari
Show Cookie Preferences