Peste jumătate din cele mai populare destinații turistice pentru vara aceasta se află în afara Europei

Peste jumătate din cele mai populare destinații turistice pentru vara aceasta se află în afara Europei
Turiști făcându-și selfie-uri în grădina Altarului Nezu Jinjya din Tokyo, FOTO: Miho Takahashi / AP / Profimedia Images

Conform unui raport publicat luni de Mastercard Economics Institute și citat de CNBC, mai mult de jumătate dintre cele 15 destinații emergente de top pentru această vară sunt situate în Asia.

Tokyo și Osaka se clasează pe primele locuri în acest clasament, care analizează rezervările de zboruri pentru verile anilor 2024 și 2025, identificând destinațiile cu cea mai mare creștere a fluxului de călători.

Interesul pentru Tokyo se menține constant, orașul având un clasament similar și anul trecut.

David Mann, economist-șef al Mastercard pentru Asia-Pacific, a afirmat: „Statutul Japoniei ca destinație turistică continuă să fie de neclintit. Tokyo și Osaka rămân atracții primordiale pentru turismul internațional”, având în vedere creșterea semnificativă a numărului de turiști care au vizitat Japonia după pandemie, ceea ce a determinat autoritățile locale să implementeze diverse restricții sau taxe pentru vizitatori.

Paris, cea mai vizitată destinație din Europa, se află abia pe locul 3 în acest clasament, înregistrând o scădere a numărului de turiști comparativ cu vara anului 2024, când capitala Franței a fost gazda Jocurilor Olimpice de Vară, fiind urmat de Shanghai, care ocupă locul 4.

Două destinații turistice îndrăgite de români în topul celor 15

Beijing, Seul și Singapore completează primul decat, alături de două orașe din Spania, Palma de Mallorca și Madrid, precum și de Rio de Janeiro din Brazilia.

Nha Trang din Vietnam și Fukuoka din Japonia, destinații mai puțin cunoscute, se află pe locurile 11 și 13, respectiv. Hurghada și Sharm El-Sheikh din Egipt sunt două destinații populare și în rândul românilor, clasându-se pe ultimele locuri ale acestui clasament.

Raportul subliniază că interesul pentru destinațiile asiatice este generat în principal de călători din Asia, Europa și America. De asemenea, Asia se dovedește a fi favorizată și în rândul călătorilor din Orientul Mijlociu, unde cele mai multe rezervări au fost efectuate pentru Thailanda, nu pentru Japonia.

Cursul de schimb influențează alegerea destinației de vacanță pentru unii turiști

Tokyo s-a clasat ca cel mai vizitat oraș din lume în 2024, deoarece turiștii căutând valoare pentru banii lor au fost atrași de yenul japonez slab, care a atins anul trecut cea mai redusă cotare față de dolarul american din 1986 încoace.

Chiar dacă deprecierea yenului s-a corectat parțial, se preconizează că acest aspect va rămâne un factor atractiv pentru vizitatori, conform raportului Mastercard Economics Institute.

Mann a afirmat: „Impactul deprecierii monedei asupra turismului în multe țări este adesea semnificativ, dar reacția observată în Japonia este excepțională. Deși ratele de schimb mai slabe fac în general destinațiile mai atrăgătoare, atractivitatea generală a Japoniei amplifică acest efect.”

Raportul a mai scos în evidență că fluctuațiile valutare au o influență mai mare asupra călătorilor asiatici decât asupra altor categorii de turiști. Statistica arată că o depreciere de 1% a yenului a generat o creștere de 1,5% a vizitelor din China continentală, comparativ cu o creștere de doar 0,2% din Germania, Franța și Noua Zeelandă.

De asemenea, o mică scădere a valorii dolarului american a dus la o creștere a vizitelor în SUA din partea turiștilor din Taiwan, Singapore, Coreea de Sud și India, conform raportului.

„Călătorii din Asia-Pacific sunt în mod special sensibili la raportul calitate-preț, ceea ce îi face mai receptivi la fluctuațiile cursurilor de schimb,” subliniază Mann. „În piețe precum China continentală, Singapore și Coreea de Sud, chiar și o variație de 1% a valorii monedei poate influența semnificativ deciziile de călătorie,” a adăugat acesta.

Alte evoluții în preferințele turistice

Călătorii din Marea Britanie par a fi relativ imuni la fluctuațiile valutare. Modelele lor de călătorie au rămas constante, în ciuda deprecierii monedei în Australia, Hong Kong, Japonia, Elveția și Statele Unite, conform raportului.

De asemenea, acesta menționează că factori economici și politici influențează preferințele de călătorie cu mult înainte de sezonul estival.

Există un număr tot mai mare de călătorii în Arabia Saudită, în special în Jeddah și Riyadh, susținute de eforturile guvernamentale de diversificare economică și de investițiile în domeniul călătoriilor de afaceri, conform raportului.

În contrast, SUA înregistrează o scădere a vizitelor internaționale, cea mai semnificativă provenind din partea canadienilor, conform documentului publicat de Mastercard Economics Institute.

Un raport recent, publicat pe 23 aprilie de JPMorgan, a evidențiat indicii clare de scădere a turismului internațional în SUA. Sosirile aeriene internaționale au scăzut cu aproape 5% în luna februarie, în ciuda așteptărilor de creștere a numărului de vizitatori străini, conform acestuia.

Recomandari
Show Cookie Preferences