Febra denga și boala chikungunya, riscuri în creștere pentru cetățenii europeni

Potrivit unui studiu recent publicat în revista Lancet Planetary Health, febra denga și boala chikungunya ar putea să devină endemice în Europa. Acest fenomen este favorizat de încălzirea globală, care contribuie la răspândirea țânțarului-tigru, principalul vector al acestor boli, într-un context marcat de urbanizare și mobilitate crescută a populației.
În prezent, 4 miliarde de oameni din 129 de țări sunt expuși riscurilor de a contracta febra denga sau chikungunya, aceste afecțiuni fiind întâlnite, până de curând, în special în regiunile tropicale și subtropicale. Principalele specii de țânțari care transmit aceste boli sunt Aedes aegypti și Aedes albopictus.
Expansiunea geografică a țânțarului-tigru către nord este amplificată de schimbările climatice: temperaturile mai ridicate scurtează ciclul de dezvoltare al țânțarului și accelerează multiplicarea virusului în insecte.
Studiul analizează pentru prima dată impactul diverselor variabile, precum clima, condițiile de mediu, factorii socio-economici, demografia și datele entomologice, asupra riscurilor de epidemii în Europa în ultimele 35 de ani.
Țânțarul-tigru, o specie recentă în Europa care răspândește febra denga și chikungunya
Realizat cu sprijinul programului european Horizon dedicat cercetării și inovației, acest studiu utilizează date de la Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), analizând prezența țânțarului-tigru în Europa din momentul sosirii sale în 1990 până în 2024.
După o primă epidemie, care a avut nevoie de 25 de ani pentru a se manifesta în Europa, frecvența și amploarea epidemilor de febra denga și chikungunya au crescut constant din 2010.
În 2024, de exemplu, au fost raportate 304 cazuri de febră denga, depășind suma de 275 de cazuri consemnate în cei 15 ani anteriori. Focare autohtone au fost identificate în patru țări europene: Italia, Croația, Franța și Spania.
Majoritatea cazurilor (95%) au fost înregistrate între lunile iulie și septembrie, iar aproximativ trei sferturi erau în medii urbane sau semiurbane, restul în zone rurale.
Se estimează că în zonele unde țânțarul-tigru s-a stabilit, intervalul dintre epidemii de febra denga sau chikungunya ar putea scădea la un singur an, ceea ce este posibil din cauza schimbărilor climatice, iar frecvența acestor deplasări umane contribuie și ea la această recurență.
Probleme de sănătate publică în Europa legate de țânțarii vectori
Studiul subliniază că regiunile cu cheltuieli medicale mai mari pe cap de locuitor prezintă, în același timp, un risc mai mare de epidemii, ceea ce sugerează că numărul de cazuri este mai bine documentat în zonele cu monitorizare adecvată – pe când în regiunile defavorizate subestimarea cazurilor este mult mai probabilă.
Cercetarea indică faptul că fiecare creștere de un grad Celsius a temperaturii estivale amplifică riscul de epidemii, iar verile cu călduri extreme contribuie semnificativ la acest fenomen.
Aceste tendințe sugerează că temperatura rămâne un factor crucial în evaluarea riscurilor de epidemii viitoare, în special în condiții extreme de climă, iar în întreaga Uniune Europeană, aceste boli ar putea deveni endemice.
Proiecțiile efectuate sugerează că, în anii 2060, riscurile epidemice ar putea să fie de până la cinci ori mai mari comparativ cu perioada 1990-2024.
Această descoperire subliniază importanța consolidării măsurilor de protecție a populației împotriva acestor boli, în special prin monitorizarea cazurilor importate și implementarea unor sisteme de alertă.
Cu toate acestea, autorii studiului au menționat și anumite limitări în cercetare.
Circulația bolilor transmise de țânțari în zone non-endemice ar putea fi subestimată din cauza cazurilor asimptomatice ce nu sunt raportate. De asemenea, monitorizarea diferă semnificativ între regiuni și state, ceea ce ar putea duce la o supraestimare a prevalenței acestor afecțiuni, exemplificată prin Franța, unde monitoringul este mai adecvat și comparat cu alte țări.
FOTO: MorganOliver / Dreamstime.com.