Româncă din diaspora: ”În cea mai haotică ciomăgeală electorală, este pentru prima dată în 35 de ani când votez cu bucurie sinceră și convingere” / ”Votez și cu bunica mea în gând”

Româncă din diaspora: ”În cea mai haotică ciomăgeală electorală, este pentru prima dată în 35 de ani când votez cu bucurie sinceră și convingere” / ”Votez și cu bunica mea în gând”
Nicușor Dan și George Simion. Colaj: Ion Mateș / Hotnews. Foto: Inquam Photos, Shutterstock

”Nu am absentat de la vot până în 2000, în România, și nici după stabilirea în Canada, unde am, de peste două decenii, drept de vot în țara adoptivă”, afirmă Luiza Mureșeanu, o româncă din diaspora.

”De la bunica mea am învățat decența, valorile morale și dragostea față de Dumnezeu. Tot de la ea am învățat că Rusia reprezintă un pericol pentru România. Își amintea foarte bine cum a fost cu bolșevismul la graniță. Regimul care a aruncat România în întuneric a venit pe tancurile sovieticilor în 1944”, remarcă Luiza Mureșeanu, într-un articol publicat pe Contributors.

”Bunica știa istorie și politică ca nimeni altcineva și detesta profund regimul sovietic”

”Prin urmare, votez și cu bunica mea în gând. Ea, bunica de la Suceava, care s-a născut în ziua în care a început Primul Război Mondial și a murit aproape un secol mai târziu. Bunica cunoștea bine istoria și politică, detestând profund comunismul și regimul sovietic.”

Românii din SUA și Canada au avut, de obicei, o participare redusă la vot. Cu toate acestea, acum, statisticile de acolo arată o creștere semnificativă.

Luiza Mureșeanu va vota la Toronto. ”Întreaga familiei mele — inclusiv copiii adulți — este formată din votanți. Prieteni din jurul meu, mulți dintre ei care nu au votat niciodată, se pregătesc să meargă la vot. Cunoscuti care și-au reînnoit pașapoartele expirate de mult doar pentru a vota acum. Avem trei zile să facem acest moment memorabil.”

”Votul meu este pentru libertatea de exprimare și pentru independența presei. Nu există libertate și democrație fără o presă liberă; nu este întâmplător că presa este numită „câinele de pază” al democrației. Alternativa este dictatura”, adaugă ea.

”Paradoxal, o parte a susținătorilor regimului ceaușist nici nu au trăit în acel sistem”

”Presa este supusă unor abuzuri fără precedent din partea celor care ar trebui să o protejeze. Am fost jurnalistă în România anilor ’90. Nici măcar Corneliu Vadim Tudor nu a putut să afișeze o astfel de retorică, iar el era cunoscut pentru nălucirile sale. Atunci când Iliescu a rostit “bă, animalule”, acest lucru nu s-a întâmplat într-un for oficial, dar știm cu toții câte discuții au fost pe marginea acestui subiect. Astăzi asistăm, în cel mai înalt for democratic — Parlamentul — la insulte și atacuri zilnice la adresa jurnaliștilor.”

”România a înregistrat progrese semnificative după 2007, progrese pe care mulți le ignoră sau le neagă din diverse motive. Unii caută confort în trecutul trist, idealizându-l prin minciuni. Paradoxal, unii dintre susținătorii regimului ceaușist nu au experimentat niciodată acel sistem. Este esențial să alegem o cale realistă, care promovează dezvoltarea și progresul, chiar și atunci când acest proces este lent”, concluzionează Luiza Mureșeanu.

Recomandari
Show Cookie Preferences