Israel sub presiune pentru a suspenda bombardamentele în Fâșia Gaza, acuzat de crime sistematice împotriva palestinienilor

Ministrul italian de externe, Antonio Tajani, a afirmat sâmbătă că este necesar ca guvernul israelian să oprească atacurile asupra Fâșiei Gaza, conform raportării agenției France Presse.
De la începutul zilei de joi, Israel a ucis sute de palestinieni în urma unui val intens de bombardamente, unele dintre cele mai severe de la reluarea conflictului în martie, coincizând cu încheierea turneului președintelui american Donald Trump în Orientul Mijlociu, conform Reuters.
„Nu putem tolera ca populația palestiniană să fie supusă suferinței. Atacurile din Gaza trebuie să se oprească; este timpul pentru un armistițiu, eliberarea ostaticilor, și să lăsăm acest popor, victimă a Hamasului, în pace”, a declarat Tajani, în timpul unei vizite în Sicilia, conform purtătorului său de cuvânt.
El a adăugat: „Ați reacționat; asigurați-vă independența și securitatea, eliberați ostaticii și să ajungem la pace”, în cadrul unui miting politic la Noto.
Sâmbătă, armata israeliană a comunicat extinderea ofensivei pentru a înfrunta Hamas în Fâșia Gaza, unde bombardamentele recente au dus la moartea a zece persoane în cursul dimineții, conform serviciilor locale de urgență.
Israel declară intenția de a „finaliza operațiunea”
În ciuda criticilor tot mai frecvente din partea comunității internaționale privind maniera în care este gestionat conflictul și criza umanitară din enclavă, premierul Benjamin Netanyahu a promis luni că armata va intensifica acțiunile în Gaza pentru a „finaliza operațiunea și a înfrunta Hamas”, care a declanșat războiul cu atacul din 7 octombrie 2023.
Liderii arabi, reuniți sâmbătă la Bagdad, au cerut o încetare urgentă a conflictului din Gaza, acuzând Israelul că vrea să alunge palestinienii din teritoriu prin intensificarea bombardamentelor.
Președintele egiptean, Abdel-Fatah al-Sisi, a numit acțiunile Israelului „crime sistematice” menite să conducă la „distrugerea și anihilarea” palestinienilor și la „sfârșitul existenței lor în Fâșia Gaza”.
Prim-ministrul irakian, Mohammed Shia al-Sudani, a afirmat că Israel este implicat într-un genocid.
Antonio Guterres, secretarul general al ONU, prezent la summit, a căzut de acord cu ideea că „nimic nu justifică pedepsirea colectivă a poporului palestinian”.
După o încetare temporară a focului de șase săptămâni, Israel a instituit o blocadă totală asupra Gazei și a reluat operațiunile militare în martie. Israelul acuză militanții Hamas de utilizarea civililor drept scuturi, ceea ce este contestat de grup.
Îngrijorările ONU legate de prevenirea „genocidului”
Operațiunile militare au distrus grav enclava dens populată, forțând aproape toți cei 2,3 milioane de locuitori să-și părăsească locuințele și provocând moartea a peste 53 000 de persoane, conform autorităților de sănătate din Gaza.
Israel se confruntă cu o presiune internațională crescândă pentru a relua negocierile de încetare a focului și a permite livrările de alimente și medicamente în Gaza.
Tom Fletcher, șeful Biroului pentru Afaceri Umanitare al ONU, a solicitat Consiliului de Securitate, în această săptămână, să intervină pentru a „preveni genocidul”.
Prim-ministrul Irakului a anunțat crearea unui fond destinat reconstrucției țărilor arabe afectate de război, cu o promisiune inițială de 20 de milioane de dolari pentru fiecare, inclusiv pentru Gaza și Liban, unde anumite regiuni din sud au fost devastate anul trecut de acțiunile israeliene împotriva Hezbollah.