Burduja: Romgaz solicită în instanță dizolvarea Greenpeace România / „Organizația este utilizată ca paravan de o altă fundație pentru a colecta donații publice”

Burduja: Romgaz solicită în instanță dizolvarea Greenpeace România / „Organizația este utilizată ca paravan de o altă fundație pentru a colecta donații publice”
Activist Greenpeace, Foto: Sameer Al-DOUMY / AFP / Profimedia

Romgaz, prin subsidiara sa implicată în proiectul Neptun Deep, a înaintat o cerere de chemare în judecată pentru dizolvarea Fundației Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) România, conform declarațiilor ministrului Energiei, Sebastian Burduja. Acesta demers a avut loc după ce organizația de mediu a încercat să blocheze în instanță proiectul Neptun Deep, dar a pierdut pe fond. Ministrul acuză ONG-ul că este folosit ca un paravan de o altă fundație pentru a strânge donații din public.

Cererea Romgaz a fost înregistrată la Judecătoria Sectorului 1 (dosar nr. 17337/299/2025).

„Este un demers legal, corect și moral, în premieră pentru România”, a menționat ministrul Energiei într-o postare pe rețelele sociale.

  • „Legea permite accesul liber la justiție și conferă calitate procesuală activă organizației Greenpeace pentru a contesta proiecte majore de miliarde de euro. În contrast, atunci când acțiunile legale se dovedesc neîntemeiate, aceste ONG-uri trebuie să răspundă măcar pentru costurile de judecată, dacă instanța decide în acest sens. Aceasta este legea și nimeni nu este mai presus de ea.
  • În această situație, prin sentințele civile nr. 667/2025 și 4887/2025, cererile formulate de Fundația Greenpeace împotriva Proiectului Neptun Deep au fost respinse, ONG-ul fiind obligat să plătească 380.000 lei ca cheltuieli de judecată către titularii proiectului”, a explicat Burduja.

Romgaz a identificat insolvabilitatea Greenpeace România

După demararea executării silite, Romgaz a constatat că Greenpeace România se află în insolvabilitate, neavând active, bunuri mobile sau imobile, fonduri bănești sau conturi deschise la bănci.

„Transparență și corectitudine? Din păcate, nu. Impozitele plătite pentru eventualele activități lucrative? Nu. Totul este mascat, disimulat sub forma unei alte entități”, a continuat Burduja.

Ministrul susține că donațiile solicitate publicului pentru susținerea activității Greenpeace în România sunt strânse de o altă fundație, care poartă aceeași denumire, adică Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) România, dar cu un cod de înregistrare diferit. Această fundație este insolvabilă, fiind folosită ca paravan de o altă entitate juridică cu aceeași denumire pentru a evita răspunderea patrimonială prevăzută de lege.

„Având în vedere insolvabilitatea și scopul duplicitar al Fundației Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) România, Romgaz, prin subsidiara sa implicată în proiectul Neptun Deep, a considerat că sunt îndeplinite condițiile legale pentru a solicita dizolvarea acestei fundații, conform Ordonanței Guvernului nr. 26/2000”, afirmă oficialul guvernamental.

O solicitare de punct de vedere din partea organizației Greenpeace în legătură cu acuzațiile aduse de ministrul Energiei este în curs de elaborare, iar acesta va fi publicat imediat ce va fi primit.

Recomandari
Show Cookie Preferences