Cum a fost cultivată ură. Originile

De-a lungul mai multor luni, am încercat să descopăr cultura virtuală a compatriotilor mei care se autodefinisc ca fiind "patrioți", "suveraniști" și "români autentici". Am navigat în grupurile de Telegram și am urmărit transmisiuni live pe TikTok, care lucrau ca dezbateri nocturne între acești indivizi.
Am manipulat algoritmii pentru a pătrunde adânc în mijlocul lor, ascultându-i și încercând să înțeleg perspectivele lor. Am întâlnit conversații variate, dar și o dozare mare de ură, care, pentru a rămâne vie, este încurajată zilnic prin mesaje incitante la revoltă sau chiar violență.
Această mișcare, care aspiră la o transformare semnificativă în România, este bine structurată și a fost dezvoltată pe parcursul timpului, având origini chiar dinainte de 2020. Semnele apariției unei forțe așa-zis suveraniste au fost prezente, dar au fost ignorate de societatea civilă, politicieni, autorități și mass-media. Chiar dacă au existat excepții, cum ar fi ziariști care au investiga subiectul și l-au oferit publicului.
Conceptul, anticipat cu ceva timp în urmă
Îmi amintesc o conversație purtată cu un avertizor de integritate, în 2019. Acesta menționa că se pregătește o mișcare ideologică, de natura unei revoluții. Credeam cu tărie că totul va rămâne ficțiune, dar ceea ce mi-a spus s-a dovedit a fi adevărat. Am realizat aceasta în noiembrie 2024, după ce Călin Georgescu a câștigat prima rundă a alegerilor prezidențiale.
Avertizorii susțineau că mișcarea beneficiază de suport în politică, mediul interlop și structuri militare (inclusiv gruparea înarmată a lui Horațiu Potra), că va monopoliza teme importante cu tonalități naționaliste intense și că va promova discursuri foarte emoționale, menite să inhibe rațiunea publicului.
De asemenea, se sublinia că era necesară folosirea unei figuri care "nu trebuie neapărat să fie conștientă de un conflict hibrid, ci să fie plasată într-o poziție de influență, lăsată să submineze democrația în moduri greu de anticipat".
Astfel, a apărut „Proiectul de țară Călin Georgescu”.
„Proiectul de țară Călin Georgescu”
Primul canal de Telegram dedicat pregătirii campaniei lui Călin Georgescu a fost creat pe 13 noiembrie 2021, având denumirea „Calin Georgescu – Hrană, apă, energie”. Ulterior, au fost formate numeroase alte grupuri, adunând, în timp, mii de susținători.
Administratorii acestor grupuri ofereau instrucțiuni clare cu privire la modalitățile de promovare a „proiectului de țară Călin Georgescu” pe diferite platforme digitale, având coordonatori în toate județele.
Fiecare județ avea un coordonator dedicat. În paralel, au fost create diverse comunități, atrăgând mulți adepti în special din mediul rural, prin asociația „Pământul Strămoșesc”, fondată în octombrie 2021 sub numele lui Călin Georgescu.
Acesta avea scopul de a contribui la „marea renaștere”, împărțind „semințe strămoșești”, fiind un "organism dinamic" care își propune să promoveze idei suveraniste, patriote, de cooperare și solidaritate.
Între 2021 și campania de alegeri prezidențiale au fost organizate numeroase conferințe și întâlniri cu Călin Georgescu, generate sute de mesaje și materiale de propagandă, promovând „un nou model social, economic și politic, unificator: suveranism – distributism”. Aceasta este o doctrină anticapitalistă bazată pe autoconsum.
Nu repede, ci „Încet, dar sigur!”
Coordonatorii proiectului subliniau constant membrilor că este „esențial ca termenul Distributism să fie popularizat”, pentru a pătrunde în „mentalitatea colectivă”. „Când Proiectul de Țară al lui Călin Georgescu va fi propus printr-un vehicul politic, cetățenii să aibă cunoștințe minime despre beneficiile distributismului, despre capacitatea acestui concept de a corecta problemele din sfera politică, socială, economică și educațională”, mai afirmau coordonatorii.
Astfel, ei au operat pe baza principiului „Sero Sed Serio – Încet, dar sigur!”
Totul a fost minutios planificat, inclusiv mesajul pe care trebuia să-l transmită Georgescu. „Domnul Călin Georgescu necesită sprijinul majorității partidelor politice curente și colaborarea serviciilor pentru a înțelege că ne confruntăm cu o schimbare globală care ar putea fi incomodă.”
Întreaga prezentare trebuie să ilustreze că populația va pierde drepturile de proprietate și producție, iar cetățenii vor fi implicați în conflicte necontrolate.
Georgescu trebuie să fie deschis spre dialog cu orice partid sau cetățean interesat să iasă din această „slugărnicie” față de Occident. Este necesar ca echipa sa de campanie să aibă un dialog constant cu partidele politice importante, inclusiv cu serviciile secrete implicate.
Conform coordonatorilor proiectului, Călin Georgescu nu avea o prezență personală pe rețelele sociale, deși multe acțiuni de propagandă aveau loc online.
„Nu vă concentrați asupra televiziunilor de știri din România. Rata maximă de audiență a acestora este de 8 puncte share, adică aproximativ 300.000 de telespectatori, iar media este de 2-3 puncte share, ceea ce înseamnă până în 100.000 de spectatori. Online-ul reprezintă baza”, subliniau organizatorii înainte de alegeri.
„Semințele strămoșești” au devenit semințele urii
După anularea alegerilor din decembrie 2024 și respingerea candidaturii lui Călin Georgescu de către Curtea Constituțională, au început să circule mesaje violente, pline de ură, nu doar împotriva politicienilor de la putere, ci și împotriva susținătorilor acestora și a celor care nu sprijină mișcarea suveranistă.
Chiar și Călin Georgescu îi denigrează pe cei care preferă „banane, blugi și vacanțe costisitoare în străinătate”, catalogându-i drept pseudo-elite care „nu ne vor egala niciodată".
Rețelele de socializare sunt pline de amenințări, conținut extrem de violent, sub formă de video și text. Multe dintre aceste conturi sunt raportate și suspendate. Însă, așa cum recunoștea o susținătoare a lui Georgescu, acum susținătoare a lui George Simion, „mi-au închis contul principal, dar am creat alte două”.
Mesajele de amenințare, în special pe TikTok, cum ar fi „Simion va curăța totul de la A la Z, inclusiv copiii voștri, iar noi vom confiscat tot”, au devenit comune. Live-urile nocturne sunt pline de amenințări cu violență pentru cei care „nu doresc schimbarea” și nu-l susțin pe Simion.
„Trebuie să-i prindem într-un loc retras”
Cele mai periculoase sunt amenințările explicite de moarte, cum ar fi cele provenind din grupul neo-nazist „Unitatea 731".
Jurnaliștii care au publicat investigații despre gruparea neo-nazistă, Răzvan Filip și Renata Mogîldea, au primit amenințări repetate cu moartea din partea membrilor acestui grup, conform relatărilor.
„Trebuie să-i prindem într-un loc retras”, se află într-un mesaj pe Telegram, unde au fost formulat și amenințări la adresa președintelui interimar Ilie Bolojan.
Nu este deloc surprinzător că mulți influenceri și susținători ai acestor grupări se declară admiratori ai lui Putin. Unii dintre ei propun chiar strategii de comunicare pentru a induce panică în rândul „globaliștilor”. O astfel de strategie a fost găsită pe canalul de Telegram denumit „Trenduri politice”. „Propun acțiuni în stil Medvedev. Am încercat și am avut succes. Desigur, trebuie să fim precauți, dar ca idee”, scria în aprilie creatoarea canalului.
Pe scurt, recomanda celor peste 1.000 de membri să comunice „USR-iștilor” că informațiile conform cărora Simion ar dori să aducă dictatură sau un model economic ca în Coreea de Nord sunt reale, și că România ar putea ieși din UE și NATO.
„Ei susțin că Rusia ne va ocupa militar? Spuneți-le că din această cauză ați postat pe Facebook despre Putin în ultimii 3 ani, că v-ați pregătit și că vă pare rău pentru ei, dar nu veți putea ajuta, că rușii sunt prieteni doar cu cei loiali.” „Vă garantez că, după câteva dintre aceste mesaje, nu va mai răspunde nimeni!”, încheia deținătoarea canalului de Telegram.
Pe 18 mai, se începe punerea în aplicare a planului la o scară națională în instituțiile statului român.