În luna aprilie au fost doborâte recorduri meteorologice de frig în România, unele datând din 1949

În luna aprilie au fost doborâte recorduri meteorologice de frig în România, unele datând din 1949
Peisaj de aprilie (foto Vlad Barza)

Luna aprilie a adus condiții meteorologice variate în România, incluzând zile de iarnă și de vară, în special în Transilvania. În această perioadă, la 12 stații meteorologice s-au înregistrat temperaturi minime absolut negative, depășind recorduri vechi din 1949 și 1978, conform raportului ANM.

De la frigul din Dobrogea la căldura din Transilvania

Deși aprilie 2025 a fost caracterizat prin vreme caldă, între 7 și 11 aprilie au fost observate temperaturi extrem de scăzute, din cauza unor mase de aer rece provenite din nord. În acest interval, la 12 stații meteorologice s-au egalat sau depășit temperaturile minime lunare precedente.

Stația din Fetești a înregistrat o temperatură de -5,3 °C, depășind recordul din aprilie 1949 de -4,6 °C. De asemenea, în diverse regiuni, de la Dobrogea până în Banat, s-au stabilit noi recorduri, inclusiv la Târgu Secuiesc, unde temperatura a fost de -12,1 °C în 2025, comparativ cu -9,4 °C în 2003. La vârful Iezer, s-au înregistrat -18 °C, ceea ce a doborât un record din 1978.

Pe de altă parte, au existat și zile mai călduroase, fiind evidențiate în special în Transilvania și Crișana. La stația din Holod, Crișana, s-a egalat recordul maxim absolut pentru aprilie, cu 30,7 °C, conform datelor ANM.

Temperatura medie a lunii aprilie 2025 a oscilat între -3,0 °C, la Vf. Omu, și 13,9 °C, la Drobeta-Turnu Severin.

În întreaga țară, temperatura medie lunară a fost de 11,4 °C, cu 0,3 °C mai mult față de mediana perioadei de referință 1991-2020.

În București, temperatura medie din aprilie 2025 a fost de 12,3 °C (la Filaret), cu 0,1 °C peste mediana perioadei de referință.

Cea mai ridicată temperatură lunară a fost de 31,3 °C, înregistrată la Alba Iulia pe 17 aprilie. Este neobișnuit ca cea mai mare temperatură a unei luni să fie în Transilvania, nu în Oltenia, Muntenia sau Dobrogea.

Temperatura minimă lunară s-a situat la -18,6 °C, măsurată la Vf. Omu pe 8 aprilie.

Cele mai călduroase locații au fost stațiile meteo din Alba Iulia, Jimbolia și Reșița, cu abateri de la normal de 2,4 °C.

Precipitații, grindină și secetă

Cantitatea totală de precipitații din aprilie 2025 a fost de 27,1 mm, cu 43% mai puțin comparativ cu mediana intervalului de referință 1991-2020. Aceasta face ca aprilie 2025 să fie a șasea cea mai secetoasă lună din ultimii 65 de ani.

În cea mai mare parte a țării, precipitațiile au fost sub 50 mm, excepție făcând doar zonele montane și local câteva zone submontane.

Cea mai mare cantitate de precipitații, 95,5 mm, a fost măsurată la stația Băișoara (jud. Cluj). Recordul pentru precipitațiile maxime într-o perioadă de 24 de ore a fost de 57,8 mm, înregistrat la Băile Herculane pe 24 aprilie, conform ANM.

Cele mai semnificative abateri negative s-au înregistrat la Stolnici (jud. Argeș) cu 93%, iar în Arad și Oradea cu 80%. Totodată, cea mai mare abateri pozitive de 51% a fost consemnată la Ceahlău Toaca.

Zonele afectate de precipitații sub nivelurile normale au fost extensiv în Crișana, centrul și vestul Banatului, vestul Maramureșului, mari suprafețe din Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și local în Transilvania.

În a doua jumătate a lunii aprilie 2025, instabilitatea atmosferică s-a accentuat în majoritatea regiunilor, ca urmare a advecției de aer cald din sud. S-au înregistrat furtuni frecvente și evenimente cu grindină.

Au fost raportate 48 de zone/localități în care a căzut grindină, datele fiind validate prin surse multiple, incluzând observații de la stațiile meteo ale ANM și informații de la diferite grupuri de meteorologie.

Cele mai mari căderi de grindină s-au înregistrat în județul Timiș, cu un diametru maxim al greloanelor de 2,0 cm în localitatea Saravale, comuna Saravale.

Recomandari
Show Cookie Preferences