Rețea europeană de contrabandă cu bijuterii: O firmă din Neamț a creat un prejudiciu de 72 milioane de lei statului

Inspectorii antifraudă din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au descoperit implicarea unei entități din județul Neamț, specializată în comerțul cu bijuterii, într-un complex sistem de tranzacții fictive, alături de alte trei firme din Italia, Elveția și Austria.
Scopul rețelei era de a masca tranzacții reale cu metale prețioase și de a evita obligațiile fiscale către bugetul statului.
Aceste operațiuni artificiale au fost utilizate pentru a crea o aparență de legalitate în ceea ce privește proveniența unor cantități considerabile de metale prețioase, în beneficiul unui operator economic din Italia. De asemenea, tranzacțiile au fost folosite pentru a justifica transferurile de fonduri între conturi bancare din Italia și România.
Colaborarea ANAF cu autoritățile din Elveția și alte state UE
Pentru a reconstrui circuitul real al bunurilor și fluxurilor financiare, inspectorii ANAF au colaborat strâns cu autoritățile fiscale din Elveția și alte state membre ale Uniunii Europene, în cadrul unui schimb internațional de informații.
Investigațiile au relevat că firma din România nu a înregistrat în contabilitate și nu a declarat TVA-ul și veniturile generate de activitatea desfășurată în perioada 2023–2024.
Mai mult, s-au constatat retrageri nejustificate de sume semnificative din patrimoniul societății, prin conversia acestora în criptomonede printr-o platformă de trading, urmate de transferuri în portofele virtuale.
În urma acestor descoperiri, DGAF a estimat obligații fiscale suplimentare de peste 72 milioane de lei, reprezentând taxe și impozite neachitate. Instituția a inițiat procedurile legale pentru a sesiza organele de urmărire penală.
Sursa foto: Dreamstime