Alegeri prezidențiale 2025, turul 2, în diaspora. Român din Spania: Fără opțiunea „niciunul” pe buletin, nu se va schimba nimic pentru noi

Alegeri prezidențiale 2025, turul 2, în diaspora. Român din Spania: Fără opțiunea „niciunul” pe buletin, nu se va schimba nimic pentru noi
Românii au votat în număr mare în Malaga, Spania. Colaj foto: Ionuț Axinescu

În cadrul celor patru secții de votare din Malaga, Spania, numărul românilor care au votat până sâmbătă, la închiderea urnelor, a fost aproape dublu comparativ cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Reprezentanții AUR au semnalat o situație „suspectă” referitoare la numărul mare de votanți cu cărți de identitate recente. Atmosfera a fost tensionată, un membru al secției de votare acuzând un corespondent de presă că desfășoară „propagandă electorală” doar pentru că discuta cu votanții.

  • Românii din diaspora pot vota timp de trei zile în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025. Secțiile din străinătate sunt deschise de vineri până duminică, între orele 7:00 și 21:00, ora locală, iar duminică votul se finalizează cel târziu la ora 21:00, ora României, independent de fusul orar.

Până sâmbătă, ora locală 21:00, 2.142 de români au votat la cele patru secții din Malaga, în comparație cu 1.203 persoane care s-au prezentat în primele două zile ale primului tur acum două săptămâni. În provincia Malaga trăiesc aproximativ 11.000 de români, conform autorităților locale. În total, până la acea oră din Spania, au votat 85.770 de români, față de 51.945 în prima rundă din 4 mai și 53.054 în turul 2 din 2019.

Atmosfera la secțiile 830 și 831 din Malaga era tensionată, cu mulți turiști români venind să voteze. Reprezentanți ai AUR au reclamat faptul că numeroși votanți aveau cărți de identitate recente. Un reprezentant PNL din Malaga a acuzat un jurnalist de presă că persoanele intervievate în fața secției de votare ar face în mod ilegal propagandă pentru un anumit candidat.

Timpul de a vota: două ore

Maria a parcurs un drum de două ore pentru a-și exercita dreptul de vot. Motivul? Dorește să-și facă datoria și să aducă o schimbare în țară. „Vreau ca noul președinte să reformeze totul, de la sistemul de guvernare până la cel medical. Este insuportabil ce se întâmplă în România”, a declarat ea.

Originară din Constanța, Maria a venit în Spania acum 22 de ani, căutând locuri de muncă, iar acum lucrează în sectorul hotelier. Deși viața e mai bună aici, spune că inima îi este mereu acasă. „Dacă aș găsi un loc de muncă decent acasă, m-aș întoarce. Am rude care au încercat să facă ceva în România, dar au renunțat și s-au întors în străinătate.”

„Să nu fim prostiți ca în ultimii 35 de ani!”

Spre deosebire de Maria, Cristian, în vârstă de 35 de ani, nu are de gând să revină în România curând. Emigrat în Spania acum 21 de ani cu familia, acesta a declarat: „Am un restaurant în Malaga și nu mă atrage România. Dacă nu se schimbă nimic, nu mă voi întoarce. Cred că actualul candidat e menit să mențină același sistem de 35 de ani”.

El a votat pentru o schimbare, dorind o Românie în care oamenii să nu mai simtă nevoia să emigreze.

Starea de spirit în România: stres și neajutorare

Ioana, în vârstă de 23 de ani, lucrează în domeniul medical și a votat pentru românii din țară. Ea a declarat că, deși viața în Spania e mai grea, oferă mai multe oportunități decât situația din România. „Am votat pentru o Românie mai bună. E multă corupție acasă, lucruri care s-au schimbat prea puțin”, a spus ea.

Nu a mai fost în România de zece ani, iar ultima oară a fost dezamăgită de mentalitatea oamenilor. „Oamenii sunt stresați și neajutorați, mai ales pensionarii care ar trebui să aibă o viață mai bună.”

Angajată în străinătate, dar cu dor de țară

Lili, care trăiește în Anglia de zece ani, a venit în vacanță în Malaga și a ținut să voteze înainte de plecare. „Am votat pentru România, unde vreau să mă întorc. Călătorim liber acum. Vreau un președinte care să aibă relații bune cu alte țări. Alegerile acestea au fost influențate de rețelele sociale, iar viitorul președinte ar trebui să ne ajute să învățăm din greșelile noastre”, a adăugat Lili.

„Până când nu vom avea opțiunea „niciunul”, nu se va schimba nimic”

Radu, student și rezident în Malaga din august 2024, a votat cu speranța că se vor produce schimbări reale. „Până nu vom avea pe buletinul de vot opțiunea de a nu vota pe nimeni, nu se va schimba nimic. Totuși, am încredere că se poate mai bine”.

El plănuiește să se întoarcă în România, crezând în potențialul țării. „Chiar dacă Spania este frumoasă, nu se compară cu România. Avem multe de oferit și ar trebui să ne dăm seama de asta.”

Votul pentru schimbarea sistemului

Iulian, în vârstă de 40 de ani, a venit în Spania acum 21 de ani, dorind o schimbare după 35 de ani de minciuni și corupție. „Trebuie să ne eliberăm de sistemul actual și să demontăm influența negativă care ne afectează de ani buni”.

Iulian a subliniat importanța schimbării sistemului actual: „Primul lucru pe agenda noului președinte ar trebui să fie eliminarea influențelor negative ce ne afectează destinul.”

Recomandari
Show Cookie Preferences