Liderii Germaniei și Italiei resping ideea trimiterii de trupe în Ucraina: „Suntem departe de așa ceva”

Liderii Germaniei și Italiei resping ideea trimiterii de trupe în Ucraina: „Suntem departe de așa ceva”
Prim-ministrul Italiei Giorgia Meloni și cancelarul Republicii Federale Germania, Friedrich Merz, la Palazzo Chigi, sediul Guvernului italian din Roma. Foto: Scrobogna/LaPresse / Shutterstock Editorial / Profimedia

În prezent, discuțiile despre trimiterea de trupe în Ucraina sunt departe de a fi o opțiune, fiindcă toate eforturile se concentrează pe obținerea unei încetări necondiționate a focului din partea Rusiei, au declarat sâmbătă cancelarul german Friedrich Merz și premierul italian Giorgia Meloni, conform agenției Reuters.

Merz a subliniat că următorul pas trebuie să fie clarificarea formatului discuțiilor de pace și a garanțiilor de securitate ce ar putea fi necesare pentru Ucraina, declarând că aceste detalii nu pot fi anticipate în acest moment.

Cancelarul german a adăugat că nu este momentul potrivit pentru a discuta despre desfășurarea trupelor, afirmând: „Vrem ca armele antiaeriene să se oprească, ca vărsarea de sânge să înceteze… aceste prioritați sunt esențiale pentru noi în acest moment.”

În cadrul unui summit desfășurat vineri în Albania, liderii Franței, Germaniei, Marii Britanii și Poloniei, alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, au discutat situația din Ucraina. De asemenea, aceștia l-au contactat pe președintele american Donald Trump, care a anunțat că va discuta luni cu președintele rus Vladimir Putin.

Însă, premierul Meloni nu a participat la această reuniune, absența sa fiind interpretată de presa italiană ca un afront, sugerând că președintele francez Emmanuel Macron nu a dorit implicarea ei.

Meloni a declarat jurnaliștilor că Italia este deschisă spre a participa la orice format internațional care vizează încheierea conflictului, dar a avertizat în privința riscurilor de diviziuni în cadrul Occidentului.

„Unitatea Occidentului a fost forța noastră principală de la începutul invaziei ruse. Într-o perioadă atât de delicată, este esențial să lăsăm deoparte diferențele personale care ar putea submina această unitate,” a relatat ea.

Uniunea Europeană lucrează să elaboreze un nou pachet de sancțiuni, menite să intensifice presiunea asupra Moscovei în urma discuțiilor din ultimii trei ani dintre Rusia și Ucraina, care au avut loc joi, dar nu au dus la o încetare a focului, deși Rusia a acceptat să continue negocierile.

Merz a menționat că discuțiile de la Istanbul au fost sub așteptările anticipate, în pofida poziției constructive a negociatorilor ucraineni.

Punctul de vedere al lui Merz referitor la trimiterea de trupe de menținere a păcii este similar cu cel al predecesorului său, Olaf Scholz, care a prioritizat negocierile pentru un acord de pace, lăsând în urmă discuțiile despre prezența militară.

Anterior, premierul britanic Keir Starmer și-a exprimat deschiderea de a trimite trupe de menținere a păcii, dar numai în condițiile unui angajament de securitate clar din partea Statelor Unite pentru europeni.

Marea Britanie și Franța au fost la conducerea eforturilor europene de a promova un plan de menținere a păcii pentru Ucraina, în contextul în care Donald Trump a început să facă apeluri pentru ca Kievul să accepte un acord de pace.

Rusia a respins în mod constant ideea desfășurării soldaților din state membre NATO pe teritoriul ucrainean.

Pentru ultimele informații despre evoluțiile din a 1179-a zi a conflictului din Ucraina, rămâneți la curent cu sursele de știri.

Recomandari
Show Cookie Preferences