Anularea alegerilor din România a fost o opțiune considerată de administrația Trump în momentul excluderii țării din programul Visa Waiver, conform unei note a Consiliului Național de Securitate

„Există exigențe stricte pentru a beneficia de programul Visa Waiver, iar neclaritatea conformității României cu acestea a fost o preocupare, mai ales când administrația Biden a accelerat procesul în ultimele sale zile. În paralel, ne îngrijorează acțiunile antidemocratice din Europa”, a declarat un oficial de la Casa Albă, conform Politico.
Departamentul de Securitate Internă al SUA a anunțat excluderea României din programul Visa Waiver, invocând necesitatea „asigurării securității frontierelor și controlului imigrației”.
O notă internă a NSC, obținută de Politico, arată că administrația Trump a luat în calcul și lipsa respectării de către România a normelor democratice, de exemplu prin anularea alegerilor anului trecut.
Memorandumul care rezumă concluziile reuniunii comisiei NSC din 14 martie indică existența unor divergențe interne asupra acestei măsuri.
Ambasada SUA la București a subliniat că „eliminarea statutului de VWP pentru România ar putea afecta negativ imaginea SUA”, conform documentului.
Totuși, comisia, condusă de Andrew Peek, director senior al NSC pentru Europa și Eurasia, a accentuat importanța asigurării că România „susține procesul democratic și ține alegeri libere, corecte și transparente”.
„Ne îngrijorează acțiunile antidemocratice din Europa”
Reuniunea a fost convocată pentru a contribui la un „efort amplu al administrației de a preveni deteriorarea normelor și practicilor democratice în Europa”, conform mențiunilor din memorandum.
„Protejarea integrității sistemului nostru de imigrație și vize este crucială pentru securitatea națională”, a mai menționat un oficial al Casei Albe într-o declarație pentru NSD (National Security Daily – newsletter-ul Politico).
„Există cerințe stricte pentru programul Visa Waiver. Situația conformității României a fost neclară atunci când administrația Biden a grăbit procesul. De asemenea, ne îngrijorează acțiunile antidemocratice din Europa, inclusiv măsurile legale împotriva anumitor puncte de vedere.”
Ambasada României: „Considerațiile privind normele democratice nu au fost discutate cu oficialii americani”
Purtătoarea de cuvânt a DHS, Tricia McLaughlin, a declarat că apreciază parteneriatul îndelungat cu România pentru cooperarea în domeniul securității și a adăugat că România ar putea fi reconsiderată pentru program în viitor.
Un reprezentant al Ambasadei României a menționat că discuțiile cu oficialii americani nu au inclus considerații legate de normele democratice și că, în urma evaluărilor agențiilor americane care au condus la admiterea României în program, aceasta a îndeplinit cerințele necesare.
„România subliniază disponibilitatea de a colabora în continuare cu Statele Unite, ca parteneri strategici apropiati, pe subiecte legate de acest aspect”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt.
„Decizia de interzicere a candidaturii domnului Călin Georgescu a fost luată conform cadrului constituțional de către o autoritate independentă – nu de către guvernul român”, a subliniat oficialul ambasadei.
România, suspendată și apoi exclusă din programul Visa Waiver
Statele Unite au anunțat în martie suspendarea includerii României în programul Visa Waiver.
Pe 2 mai, DHS a anunțat oficial excluderea României din programul Visa Waiver.
„Astăzi, Departamentul de Securitate Internă, în colaborare cu Departamentul de Stat, a anulat desemnarea României în cadrul Programului Visa Waiver (VWP)”, se afirmă într-un comunicat al DHS.
Comunicatul subliniază că „menținerea standardelor ridicate ale programului Visa Waiver este esențială pentru securitatea națională a Statelor Unite.”
„În contextul priorității acordate de această administrație securității frontierelor și imigrației, Secretarul Securității Interne a decis, în consultare cu Secretarul de Stat, să anuleze desemnarea României în cadrul VWP cu efect imediat”, a declarat asistentul secretarului, Tricia McLaughlin.
Critici dure la adresa României din partea lui JD Vance la Munchen
JD Vance a adus critici la adresa României în timpul discursului său la Conferința de Securitate de la Munchen, susținut pe 14 februarie, afirmând că țara a anulat rezultatele alegerilor prezidențiale pe baza unor suspiciuni slabe și a presiunilor externe.
„De ani de zile, susținem financiar și promovăm valori democratice comune. Totuși, când observăm instanțe europene care anulează alegeri, ar trebui să ne întrebăm dacă ne menținem standardele corespunzătoare”, a adăugat vicepreședintele Vance.
Discursul de la Munchen a marcat o schimbare semnificativă în viziunea guvernului american asupra României, având în vedere că fostul secretar de stat al SUA, Antony Blinken, subliniase anterior implicațiile unei influențe externe asupra alegerilor.
Noi critici din Washington
Vance a adresat critici adiționale oficialilor români în cadrul congresului conservator CPAC din februarie, reiterându-și îngrijorările cu privire la anularea alegerilor.
Oficialul american a subliniat importanța „valorilor comune” care stau la baza relației administrației Trump cu România și a acuzat din nou autoritățile române de anularea alegerilor prezidențiale.
„Cred că prietenia se bazează pe valori comune. Nu există valori comune dacă oprești cetățenii pentru că își exprimă părerile. Nu se poate discuta despre valori comune în contextul anulării alegerilor. Aceste lucruri s-au petrecut în România, care a reducit libertatea de exprimare a propriului popor”, a subliniat oficialul.
Presiuni și critici pentru România
În aceeași lună, Bloomberg a raportat că administrația lui Donald Trump exercita presiuni asupra autorităților române pentru a permite candidatura lui Călin Georgescu.
Surse din cadrul întâlnirilor private cu omologii români au indicat că oficialii americani au pus accentul pe necesitatea unui vot liber, avertizând românii să nu blocheze candidatura lui Georgescu.
Miliardarul Elon Musk a adus în discuție, de asemenea, subiectul alegerilor din România, demonstrând astfel interesul administrației SUA pentru situația din țară.
„România își merită propria suveranitate!” a scris Elon Musk într-o postare ce distribuia un mesaj al lui Călin Georgescu despre interzicerea „rețelei Soros.”
Elon Musk a publicat și alte mesaje despre România, inclusiv un interviu al europarlamentarei AUR Georgiana Teodorescu.
De asemenea, în postări pe X, Musk a întrebat „cum poate un judecător să anuleze alegerile și să nu fie considerat un dictator?”
Casa Albă își exprimă îngrijorarea față de anularea alegerilor din România și lucrează pentru a evita repetarea acestei situații
Bloomberg a raportat că, după critica lui JD Vance din februarie, oficialii români au făcut eforturi pentru a reconstrui relația cu Casa Albă.
Pentru a remedia situația, autoritățile române au căutat să deschidă canale de comunicare cu o administrație care a devenit greu accesibilă pentru mulți aliați.
Totuși, ușile administrației americane rămân „imprevizibile”, iar atât Trump, cât și vicepreședintele său nu au comentat recent despre evenimentele din România.
Bloomberg îl citează pe purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Brian Hughes, care a declarat că administrația continuă să analizeze cazul și „rămâne profund tulburată” de evenimentele ce au dus la anularea primului tur al alegerilor prezidențiale.
„Ne vom asigura că astfel de situații (n.r. – anularea alegerilor) nu se vor mai repeta”, a afirmat Hughes.