Producătorii din România își exprimă îngrijorarea cu privire la inflație și la situația economică și politică, conform unui raport al unei bănci majore

Producătorii din România își exprimă îngrijorarea cu privire la inflație și la situația economică și politică, conform unui raport al unei bănci majore
Standul Romaniei la un targ de Mobilier. Foto: Asociația Producătorilor de Mobilă din România

În aprilie, indicele PMI pentru sectorul industrial a înregistrat o contracție mai moderată, potrivit unui raport al BCR, transmis investitorilor vineri. PMI (Purchasing Managers’ Index) este un index ce măsoară evoluția economică în domeniul producției și serviciilor, reflectând totodată și încrederea managerilor din departamentele de aprovizionare ale companiilor.

Indicele principal a crescut la 48,3 de la 46,9 în luna anterioară, în contextul unei contribuții pozitive din partea tuturor celor cinci componente.

Primul trimestru al anului a început zgomotos, având un impact semnificativ asupra producției. Cererea din străinătate rămâne esențială pentru o redresare semnificativă a acestui sector. De exemplu, indicele PMI pentru industria prelucrătoare din Germania, HCOB Flash, a scăzut ușor în aprilie, atingând valoarea de 48,0, ceea ce sugerează că incertitudinile legate de tarife afectează cel mai important partener comercial al României.

Pe baza datelor PMI, anticipăm că sectorul industrial nu va susține creșterea economică nici în primele trei luni din 2025. Conform Institutului Național de Statistică, datele oficiale referitoare la producția industrială pentru primele două luni ale acestui trimestru sugerează o tendință similară. Ne așteptăm ca producția industrială să reia creșterea în 2025, după o perioadă de doi ani de contracție.

Cererea din afaceri internaționale este esențială. Investițiile în securitatea Uniunii Europene, alături de măsurile fiscale extinse adoptate în Germania pentru infrastructură și apărare, ar putea stimula producția industrială din întreaga Europă. Totodată, incertitudinea rămâne mare, mai ales din cauza tarifelor americane recent anunțate. România este afectată indirect de aceste tarife prin intermediul lanțurilor de aprovizionare din sectorul auto german.

Sub-indicele dedicat producției a rămas sub pragul neutru de 50,0 pentru a unsprezecea lună consecutivă în aprilie. Condițiile economice dificile și cererea slabă continuă să îngrijoreze producătorii din România.

Comenzile noi au scăzut din nou în aprilie, marcând a zecea lună de contracție. Cererea redusă a fost parțial cauzată de creșterea prețurilor, iar firmele au semnalat că scăderea cererii din partea clienților internaționali a fost un factor determinant pentru această contracție a comenzilor la export.

Încrederea în stabilitatea mediului de afaceri pentru lunile următoare s-a diminuat în aprilie, cu producătorii români îngrijorați de inflație și de evoluțiile economice și politice generale. Accesul la fondurile europene, precum și așteptările de îmbunătățire a cererii, au menținut totuși un sentiment optimist în rândul acestora.

Componenta referitoare la ocuparea forței de muncă a indicat o contracție continuă în aprilie, în principal din cauza plecărilor și disponibilizărilor. Cererea de locuri de muncă este în prezent scăzută, iar această situație a coincis cu o reducere mai ușoară a stocurilor de produse finite.

Prețurile materiilor prime au continuat să crească în aprilie, chiar dacă rata inflației a scăzut timp de două luni consecutive. S-au raportat creșteri ale prețurilor de la furnizori, precum și costuri mai mari pentru materii prime și energie. În unele cazuri, participanții la studiu au asociat inflația cu incertitudinea tarifară.

Recomandari
Show Cookie Preferences