VIDEO: Stadiul actual al construcției autostrăzii cu „tunelurile pentru urși” / Câți metri de tunel au fost finalizați

VIDEO: Stadiul actual al construcției autostrăzii cu „tunelurile pentru urși” / Câți metri de tunel au fost finalizați
Tunelurile de pe A1 / Sursă: Captura YouTube

Secțiunea lipsă de 13,16 kilometri din Autostrada Lugoj-Deva (A1), care include porțiunea cu tuneluri între Margina și Holdea, este în prezent în curs de construcție de către UMB (România) împreună cu Euro-Asfalt (Bosnia).

Cele mai importante lucrări din acest proiect sunt cele două tuneluri forate prin tehnologia NATM, având o lungime totală de 2,13 km. Această tehnologie implică excavarea secvențială a tunelului și ranforsarea pereților în timpul săpăturii prin pulverizarea de straturi de beton. Tunelul este săpat tradițional în segmente mici, iar pereții de rocă expusă sunt întăriți cu plasă metalică și acoperiți cu beton torcretat pentru a asigura stabilitatea.

După finalizarea unui segment, lucrările continuă cu forarea următorului. Odată stabilizat tunelul, se aplică hidroizolația și căptușeala finală din beton care integrează armătura principală. Procedura se încheie cu finisajele și dotarea tunelurilor cu instalații necesare.

Aceste tuneluri au fost denumite „tuneluri pentru urși”, o denumire comună în presă, deoarece au fost impuse printr-un acord de mediu menit să protejeze corridoarele de migrație ale mamiferelor mari în zona de legătură dintre Carpații Occidentali.

„Progres semnificativ la construcția tunelurilor rutiere dintre Margina și Holdea!” a declarat Cristian Pistol, directorul Companiei de Drumuri, împărtășind un clip video scurt realizat pe șantier.

„Asocierea de constructori din România și Bosnia (SC Spedition UMB SRL, SC Tehnostrade SRL, SC SA&PE Construct SRL, Euro-Asfalt DOO) a forat deja peste 150 de metri în cele două galerii ale tunelului de 2,13 km,” a adăugat Pistol.

„În prezent, pe acest lot al autostrăzii Lugoj – Deva (A1) sunt mobilizate peste 400 de utilaje și mai mult de 180 de muncitori,” a precizat directorul de la Drumuri.

Detalii despre tunelurile A1 Margina – Holdea

Conform planurilor elaborate de CNAIR, lungimile estimative ale tunelurilor sunt specificate astfel:

Cele două tuneluri au fost incluse în 2013 printr-un acord de mediu, după ce toate segmentele din A1 Lugoj – Deva au fost contractate cu un an înainte, conform documentației ce prevăzea săpături în acele zone.

Proiectul inițial preconiza ca autostrada să treacă prin zone complet excavate, afectând astfel migrarea animalelor.

Acum, UMB și EuroAsfalt din Bosnia au demarat lucrările de forare a primului tunel, după ce în anul precedent s-au concentrat pe realizarea portalurilor.

Datele centralizate de CESTRIN indică faptul că stadiul general al lucrărilor pe secțiunea contractată este de aproximativ 14%.

VIDEO – Progresul lucrărilor la autostrada A1 dintre Margina și Holdea:

Segmentul cu tuneluri, „gaura” de 13 km pe ruta Sibiu – Nădlac care prejudiciază șoferii

Această porțiune cu tuneluri reprezintă o „gaură” de 13 km în autostrada ce leagă Sibiu de Nădlac, mai ales după ce Loturile 3 și 4 din proiectul Lugoj – Deva au fost deschise circulației în 2019.

În 2013, după contractarea loturilor 2, 3 și 4 din A1 Lugoj – Deva, Acordul de Mediu a fost actualizat pentru a include construcția tunelurilor între Holdea și Margina, în locul unor excavări masive care ar fi divizat practic zona montană.

Deoarece contractele erau deja semnate, Compania de Drumuri a fost nevoită să scoată aceste tuneluri separat și să inițieze o procedură distinctă pentru proiectarea și construcția lor.

Au urmat ani de întârzieri și complicații birocratice. Începând cu 2015, fostul director al Companiei, Narcis Neaga, promitea că va organiza o licitație pentru tunelurile A1 Lugoj – Deva până la sfârșitul anului. Licitația a fost, în cele din urmă, lansată în 2021.

Recomandari
Show Cookie Preferences