Uniunea Europeană propune o soluție de 50 de miliarde de euro pentru conflictul comercial cu Statele Unite: „Putem soluționa această problemă rapid”

Uniunea Europeană propune o soluție de 50 de miliarde de euro pentru conflictul comercial cu Statele Unite: „Putem soluționa această problemă rapid”
Maros Sefcovic, Foto: Alexandros Michailidis / AFP / Profimedia

Uniunea Europeană ia în calcul o creștere a achizițiilor de produse din Statele Unite cu suma de 50 de miliarde de euro pentru a aborda „problema” relațiilor comerciale cu Washingtonul, a declarat comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, într-un interviu oferit publicației Financial Times, preluat de France Presse.

„Dacă reflectăm la deficitul care este de 50 de miliarde de euro, cred că putem efectiv (…) să reglementăm această problemă rapid prin achizițiile de LNG (gaze naturale) sau de anumite produse agricole precum soia”, a menționat Sefcovic în interviul publicat online joi.

Uniunea Europeană este angajată în negocieri cu administrația americană pentru a solicita eliminarea tarifelor vamale impuse de fostul președinte Donald Trump.

Tarifele americane de 25% pentru automobile, aluminiu și oțel au fost deja implementate, alături de o suprataxă vamală de 10% pentru toate celelalte produse.

Donald Trump a acuzat Europa de gestionarea unui excedent comercial semnificativ în raport cu Statele Unite, estimat la câteva sute de miliarde de dolari. Cu toate acestea, conform Uniunii Europene, acest excedent se limitează, de fapt, la 50 de miliarde de euro, dacă se iau în considerare și serviciile.

Întrebat dacă ar accepta o taxă minimă de 10% în timpul negocierilor comerciale, Sefcovic a subliniat că Uniunea Europeană consideră această propunere ca fiind un „nivel foarte înalt”, lăsând să se înțeleagă că nu ar fi mulțumită cu un acord ce menține tarifele la acest nivel.

Sefcovic a avertizat că va fi „extrem de dificil” să se ajungă la un acord care să fie „cu adevărat benefic și acceptabil pentru statele noastre membre și pentru Parlamentul European”.

Negocierile comerciale cad sub jurisdicția Comisiei Europene. Odată ce un acord este atins, acesta va necesita aprobarea celor 27 de state membre și ratificarea de către Parlamentul European.

Recomandari
Show Cookie Preferences