Alegeri prezidențiale 2025. Bloomberg comentează despre impactul asupra partidelor coaliției, spijinind o situație mai delicată pentru Guvernul Ciolacu

Alegeri prezidențiale 2025. Bloomberg comentează despre impactul asupra partidelor coaliției, spijinind o situație mai delicată pentru Guvernul Ciolacu
Crin Antonescu și Marcel Ciolacu la Congresul Partidului Social Democrat pentru desemnarea candidatului PSD la alegerile prezidenţiale, la Palatul Parlamentului din București, 2 februarie 2025. Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Un politician ultranaționalist, aflat sub influența lui Donald Trump, va concura în turul doi al alegerilor prezidențiale împotriva primarului centrists al Bucureștiului, după o victorie obținută în alegerile repetate de duminică, conform Bloomberg. Eliminarea lui Crin Antonescu a reprezentat o a doua încercare pentru partidele aflate la guvernare, lăsând Guvernul condus de Marcel Ciolacu într-o situație mai vulnerabilă, potrivit publicației americane.

George Simion a obținut un rezultat clar în primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică, liderul AUR acumulând 41% din voturi, aproape dublu față de candidatul independent Nicușor Dan, care a obținut 21%. Candidatul coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR, Crin Antonescu, s-a clasat pe locul trei, cu 20%.

În ciuda victoriei sale impresionante, sondajele sugerează că al doilea tur de scrutin, programat pentru 18 mai, este de așteptat să fie o competiție mai strânsă. Acest scrutin va determina dacă România va continua să urmeze un curs de încredere transatlantic sau se va întoarce spre forțele anti-sistem care contestă ordinea liberală a Uniunii Europene.

Votul de duminică a fost a doua tentativă de a alege un președinte, după ce victoria surprinzătoare a unui candidat extremist anul trecut a generat acuzații de interferență din partea Kremlinului și anularea scrutinului de către Curtea Constituțională. Călin Georgescu, care a câștigat în noiembrie și căruia i s-a interzis să participe la alegerile de duminică, a provocat cea mai mare criză politică din România de la căderea comunismului.

Simion a atribuit nemulțumirea populației față de establishment-ul politic sărăciei persistente, care a determinat mulți români să emigreze în căutarea unui loc de muncă. El a subliniat și slăbiciunea actualului guvern în promovarea intereselor României în Uniunea Europeană, afirmând că „establishment-ul nu are o voce suficient de puternică în UE, acționând conform intereselor marilor puteri.”

Totuși, Simion se va confrunta cu o rivalitate mai acerbă din partea lui Nicușor Dan, un matematician și activist care a fost ales primar al Bucureștiului în 2020.

Alegeri sub influența lui Trump

Alegerile din România sunt influențate de umbra lui Donald Trump, al cărui guvern a avut un interes particular în politica românească, în contextul protestelor cauzate de anularea votului. Un lider ultranaționalist ar putea apărea pe scena externă la întâlnirile Uniunii Europene și NATO, alăturându-se forțelor de extremă dreapta din Europa care contestă structurile liberal-democratice.

În declarațiile date reporterilor, Simion și-a exprimat sprijinul pentru mișcarea lui Trump și a lansat acuzații de fraudă electorală, inclusiv prezența unor persoane decedate pe listele de vot, acuzând și unele canale media de dezinformare. El nu a prezentat dovezi pentru afirmațiile sale.

Curtea Constituțională a anulat votul din anul trecut și a cerut repetarea alegerilor din cauza suspiciunilor de manipulare rusă în campania lui Georgescu. Decizia CCM, pe care Simion a caracterizat-o drept „lovitură de stat”, a fost contestată de grupările de extremă dreapta și de susținătorii lui Trump. Vicepreședintele american JD Vance a subliniat acest incident ca un exemplu de regres democratic.

Într-o postare pe pagina de Facebook a Ambasadei SUA la București, Vance a îndemnat România să asigure că „vocea poporului este auzită”, considerând aceasta esențială pentru democrație.

Cu toate acestea, un oficial american, vicepreședintele Comisiei Electorale Federale, James „Trey” Trainor, a avertizat împotriva influenței externe în democrația românească, observând că scrutinul de anul trecut a fost manipulat.

Simion, liderul AUR, consideră că Giorgia Meloni, premierul italian, este un aliat european. El a promis să oprească asistența față de Ucraina și, în contrast cu Georgescu, care l-a lăudat pe Vladimir Putin, Simion l-a denunțat pe acesta ca un criminal de război. România deține cea mai lungă frontieră terestră cu Ucraina din Uniunea Europeană și a facilitat exporturile de cereale din Ucraina, afectată de conflict.

Președintele României detine un rol important, fiind ales pentru un mandat de cinci ani, el reprezentând țara la reuniunile UE și NATO și având un rol de comandant suprem al armatei, deși prim-ministrul administrează guvernul.

Recomandari
Show Cookie Preferences