„Cunoașteți-l pe George Simion: de la agitator marginal la potențialul cel mai influent om din România” – analiza internațională asupra liderului AUR

George Simion, câștigătorul clar al primului tur al alegerilor prezidențiale din recent, a captat atenția presei internaționale în urma acestei victorii. Politico publică un articol amplu dedicat liderului AUR, evidențiindu-l pe prima pagină. Alte publicații, cum ar fi The Guardian și agenția Reuters, discută despre voturile obținute de Simion și direcțiile posibile pe care le-ar putea lua România cu el în frunte.
„Întâlniți-l pe George Simion, câștigătorul alegerilor de extremă dreaptă din România… care are restricții de intrare în Ucraina”, somnezează Politico într-un articol ce a fost publicat duminica seara.
Publicația oferă detalii despre cine este George Simion, în vârstă de 38 de ani, absolvent de istorie, și cum a ajuns atât de aproape de președinție.
„Simion a studiat istoria la universitate și s-a implicat rapid în activitatea de activist, participând la proteste care susțineau unirea României cu Moldova, o viziune ultranaționalistă. A fondat partidul AUR în 2019, după o candidatură eșuată ca independent pentru alegerile europene. Simion, cunoscut pentru șepcile de baseball roșii pe care le poartă în stil Donald Trump, definește stilul partidului său ca fiind „Trumpist”. După alegerile parlamentare de anul trecut, AUR deține acum al doilea cel mai mare număr de mandate în parlamentul României”, adaugă Politico.
Jurnaliștii de la Politico discută și despre susținerea lui Simion pentru Donald Trump.
„Politicile AUR se aliniază multora dintre principiile mișcării MAGA asociate cu Trump, incluzând conservatorismul social – se autoproclamă pro-creștin și pro-familie – și o repulsie față de ajutoarele militare pentru Ucraina. Partidul a crescut în popularitate pe fondul pandemiei, profitând de sentimentele anti-știință și promovând teorii ale conspirației despre vaccinuri pe rețele sociale”, mai menționează publicația.
Politico subliniază, de asemenea, că, în 2024, Simion a fost interzis să intre în Ucraina timp de trei ani pentru ceea ce autoritățile ucrainene au numit „activități antiucrainene sistematice”.
„El neagă că ar fi împotriva Ucrainei sau pro-rus, afirmând că este pur și simplu pro-român. De asemenea, a fost interzis în repetate rânduri în Moldova, Chișinău acuzându-l de activități ce pun în pericol securitatea națională”, subliniază Politico.
Sprijin din partea lui Călin Georgescu
Politico observă că, în lunile de după anularea alegerilor din toamnă, unde a fost câștigătorul primului tur, profilul lui Simion a crescut considerabil.
„Criticând vehement anularea alegerilor anterioare, el a prezentat scrutinul ca o luptă pentru „democrație, voința poporului, statul de drept și ordinea constituțională” și a promis că îl va numi pe Georgescu într-o funcție de conducere în cazul unei victorii”, precizează Politico.
De asemenea, publicația reamintește de gestul lui Simion de la dezbaterea de la Digi24, când a oferit flori Elenei Lasconi, înainte de a se retrage din emisiune.
„Această acțiune teatrală reflectă stilul politic perturbator al lui Simion, care a debutat în cariera sa politică prin proteste stradale și prin pictarea de slogans ultranaționaliste pe zidurile din țară”, consideră Politico.
„Rezultatul alegerilor de duminică marchează apogeul transformării sale de la un activ marginal la lider al extremei drepte, și, în cazul în care va ajunge la Palatul Cotroceni, reședința prezidențială din București, el ar putea deveni cel mai puternic om din România”, concluzionează Politico.
Reuters: Victoria lui Simion ar putea izola țara
Agenția britanică de știri Reuters a comentat, de asemenea, despre succesul lui Simion în primul tur de scrutin.
„George Simion, eurosceptic de dreapta, a câștigat duminică primul tur al reluării alegerilor prezidențiale din România, pe fondul unui scrutin considerat un test al naționalismului în stil Donald Trump în Uniunea Europeană”, observă Reuters.
Agenția menționează, citând păreri ale observatorilor politici, că „o victorie a lui Simion ar putea izola țara, afecta investițiile private și destabiliza flancul estic al NATO, unde Ucraina se confruntă cu o invazie rusească de mai bine de trei ani”.
„Profitând de un val de nemulțumire populară împotriva liderilor tradiționali, Simion se opune ajutoarelor militare pentru Ucraina și este critic față de conducerea UE, afirmând că se aliniază principiilor mișcării Make America Great Again a președintelui american”, adaugă Reuters.
În aceeași direcție, The Guardian îl descrie pe Simion ca pe un ultranaționalist care se opune ajutoarelor militare pentru Ucraina și a denigrat liderii din UE, afirmând că este un „aliat natural” al lui Donald Trump.
„O victorie a extremei drepte ar putea direcționa România, care partajează o frontieră cu Ucraina și este parte a UE și NATO, de la calea sa actuală pro-occidentală, devenind o nouă forță disruptivă în cadrul blocului european și al alianței transatlantice pentru apărare”, scriu jurnaliștii.
De asemenea, The Guardian notează că o astfel de victorie ar fi un motiv de sărbătoare pentru naționaliștii conservatori din întreaga Europă, inclusiv pentru personalități de rang înalt din administrația Trump, cum ar fi vicepreședintele SUA, JD Vance, care a criticat Bucureștiul în urma anulării scrutinului din 2024.