Rectorul UMF „Carol Davila” anunță lansarea unei platforme online dedicate studiilor clinice în România

Rectorul UMF „Carol Davila” anunță lansarea unei platforme online dedicate studiilor clinice în România
Medicamente, Foto: Pop Nukoonrat / Dreamstime.com

Membrii fondatori și partenerii Hubului de Inovație în Sănătate lucrează la dezvoltarea unei platforme în limba română ce va oferi pacienților, aparținătorilor și comunității medicale informații despre studiile clinice active din România. Anunțul a fost făcut de rectorul UMF „Carol Davila” din București, dr. Viorel Jinga, în cadrul unui eveniment la Târgu Mureș.

Acesta a luat parte la conferința intitulată „Anatomia cercetării medicale. Analiza practicilor românești și internaționale”, organizată de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș, care a avut o durată de două zile și a vizat analiza practicilor de realizare a studiilor clinice atât în România, cât și în străinătate.

„Pacienții din România, aparținătorii, profesioniștii din sănătate și publicul general vor putea accesa informațiile despre studiile clinice active în țară, prin platforma online în limba română, dezvoltată în acest an. Inițiativa provine din colaborarea membrilor fondatori și partenerilor Hubului de Inovație în Sănătate, fiind inclusă în cadrul ‘Planului strategic pentru studiile clinice din România’. Conform datelor din sistemul european de informații privind studiile clinice (CTIS), în prezent sunt în curs de desfășurare 550 de studii în 336 de centre medicale din România, dintr-un total de 8.979 de studii din Europa. Cele mai multe studii clinice sunt accesibile în țări precum Spania, Franța, Germania și Italia”, a afirmat dr. Viorel Jinga în timpul dezbaterii.

Pentru dezvoltarea platformei pentru studiile clinice din România, dr. Jinga a menționat că a fost semnat un Memorandum între nouă entități participante în Hub, inclusiv Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), Alianța Universitară G6-UMF, Asociația Local American Working Group (LAWG), Societatea Națională de Oncologie Medicală din România (SNOMR), Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), Asociația Companiilor Conducătoare de Studii Clinice din România (ACCSCR) și compania Novo Nordisk Farma.

„Platformele digitale dezvoltate pentru studiile clinice constituie un pas esențial și necesar în modernizarea cercetării medicale. Acestea simplifică accesul informațional al pacienților, sprijină recrutarea eficientă și facilitează cooperarea națională și internațională între mediile universitare, spitale și industrie. De asemenea, oferă un cadru transparent și educativ, vital pentru întărirea încrederii publicului în știință și pentru pregătirea noii generații de cercetători”, a subliniat dr. Viorel Jinga.

România a evoluat din faza „romantică” a studiilor clinice

Rectorul UMF Târgu Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei, a evidențiat importanța evoluției studiilor clinice în România, menționând că s-a trecut de faza „romantică”.

„Mă bucur că suntem într-o perioadă de tranziție de la ce numim romantismul studiilor clinice, în care activitățile se desfășurau într-un mod destul de haotic, către o etapă în care reglementările devin mai stricte. Consider că domeniile medicale sau non-medicale care necesită o reglementare mai riguroasă sunt rare”, a declarat Leonard Azamfirei.

„Privind din perspectiva reglementării, e de menționat că a existat o perioadă când numărul studiilor clinice era mai mare în țări cu reglementări mai puțin stricte. Componenta etică trebuie să fie prioritizată astfel încât România sau orice altă țară să nu devină un loc de desfășurare a studiilor clinice prin standarde inferioare. La nivel global, se pare că 18% din studiile clinice au loc în China. Nu emit judecăți de valoare, dar consider că obiectivul nostru este asigurarea standardelor de calitate în cadrul eticii cercetării științifice, evitând tentația de a desfășura studii doar pentru a le avea”, a adăugat rectorul UMF Târgu Mureș.

La evenimentul de la Târgu Mureș au fost prezenți membri ai Alianței G6 UMF, care include toate cele șase universități de medicină și farmacie tradiționale din țară, precum București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Târgu Mureș și Craiova, alături de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

Recomandari
Show Cookie Preferences