Primul lider PSD care nu refuză un guvern condus de Călin Georgescu: „Posibil ca politica, din păcate, să influențeze deciziile raționale.” Cum se construiește o majoritate AUR-POT-PSD

Primul lider PSD care nu refuză un guvern condus de Călin Georgescu: „Posibil ca politica, din păcate, să influențeze deciziile raționale.” Cum se construiește o majoritate AUR-POT-PSD
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Vicepreședintele PSD, Ionuț Pucheanu, a afirmat pe Digi 24 că opțiunea ca PSD să susțină un guvern cu Călin Georgescu în funcția de premier reprezintă „o alegere între rațiune și politică”. De asemenea, Pucheanu a menționat că „va fi foarte greu să decid care dintre cei doi candidați rămași în cursa pentru Președinție este răul cel mai mic.”

Primarul Galațiului a declarat că nu a avut nicio discuție privind susținerea unui guvern condus de Călin Georgescu. „Decizia va fi una între rațiune și politică. Rațiunea ne va indica poate un răspuns negativ. Politica, care de multe ori prevalează rațiunii, poate sugera altceva. Aceste decizii se iau împreună cu colegii mei. În ciuda faptului că nu sunt în Parlament, voi respecta deciziile luate de partid. De ce? Pentru că sunt unul dintre cei care va vota, va contesta sau va aproba o astfel de decizie”, a declarat Pucheanu.

Planurile lui Simion

George Simion a reiterat în ultimele săptămâni că intenționează să-l aducă pe Călin Georgescu la conducerea guvernului. Ieri seară, la Digi 24, a clarificat că îl vizează pe Georgescu ca premier și pentru a forma o majoritate în Parlament. Pentru aceasta, are însă nevoie de sprijinul unor parlamentari, care nu sunt puțini.

„Voi insista probabil să participăm la alegeri anticipate cu Călin Georgescu, dar mă aștept să obținem 50% plus unul în Parlament (…) Sincer, aș dori să evităm…”, a explicat George Simion marți seară, la Digi24.

Situația actuală în Parlament

În prezent, coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR-minorități naționale, care tocmai l-a demis pe Marcel Ciolacu din funcția de premier, deține majoritatea în Parlament, având 68 de senatori din 134 și 174 de deputați din 330. În total, coaliția dispune de 242 de parlamentari din 464.

Există și un alt partid pro-european în Parlament, USR, care are 59 de membri, deși este în opoziție.

Simion necesită cel puțin 117 voturi, dublu față de AUR și POT

AUR și Partidul Oamenilor Tineri au împreună doar 116 voturi. Pentru validarea unui guvern, este necesar un sprijin de 50% plus unul din voturile parlamentarilor, adică 233. Astfel, AUR și POT mai au nevoie de 117 voturi.

Există posibilitatea ca voturile parlamentarilor S.O.S. România, conduși de Diana Șoșoacă, care are 33 de parlamentari, să fie incluse, însă chiar și așa, 149 de voturi nu ar fi suficiente. În plus, mai sunt 12 deputați neafiliați, ceea ce ar putea duce numărul total la 161, iar reprezentanții minorităților naționale, care votează de obicei cu puterea, sunt 17. Astfel, în cel mai bun caz, ar ajunge la 178 voturi, sub necesarul de 233.

Posibilitatea unei colaborări cu PSD

Această variantă a fost respinsă constant de Marcel Ciolacu, care a susținut că, atât timp cât va conduce PSD, nu va permite o alianță cu AUR. Viitorul lui Ciolacu ca lider PSD este incert, având în vedere discuțiile despre o posibilă demisie a întregii conduceri a partidului după eșecurile recente, însă aceasta nu s-a concretizat până acum.

Dacă PSD ar decide să colaboreze cu AUR și POT, ar beneficia de o majoritate confortabilă, însă rămâne de văzut cât de deschis va fi PSD să cedeze funcția de premier lui Călin Georgescu.

Dacă PSD s-ar alătura AUR și POT, ar forma o majoritate parlamentară de 238 de voturi, având și posibilitatea ca grupul Minorităților Naționale să se alăture, ceea ce ar adăuga 17 voturi suplimentare la 255.

Recomandari
Show Cookie Preferences